Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: Hrabavá hydina - Domáci chov plný výhod a pestrosti

Chovateľské okienko: Hrabavá hydina - Domáci chov plný výhod a pestrosti

Domáci chov hydiny je populárnou aktivitou pre mnoho ľudí, ktorí si chcú vychutnať prírodu a získať čerstvé vajcia a mäso priamo zo svojho dvora.

Medzi rôznymi druhmi domestikovanej hydiny je jedným z najzaujímavejších a najobľúbenejších druhov hrabavá hydina - čiže sliepka.

Domáci chov hrabavej hydiny je nielen zábavný, ale prináša aj množstvo výhod pre majiteľov. V tomto článku si preto povieme viac o tom, prečo by ste mali zvážiť domáci chov hrabavej hydiny.

Rozmanitosť druhov

Hydina zahŕňa rôzne druhy, medzi ktoré patria husi, kačice, morky a mnoho ďalších. Tieto druhy sú známe svojou farebnosťou a krásnym perím, čo z nich robí atraktívne zvieratá na pozorovanie. Môžete mať rôzne druhy hydiny na jednom dvore a vytvoriť tak farebnú a živú komunitu.

Nízke nároky na priestor

Jednou z výhod chovu hrabavej hydiny je, že nepotrebujú veľký priestor na chov. V porovnaní s inými druhmi hydiny, ako napríklad morky, alebo husi, sú druhy hrabavej hydiny menšie a nemajú také veľké nároky na priestor. Aj keď je dôležité, aby mali dostatok miesta na voľný pohyb, môžete ich chovať aj na menšom dvore, alebo dokonca vo veľkých záhradných voliérach.

Chovateľské okienko: Hrabavá hydina - Domáci chov plný výhod a pestrosti

Výhody čerstvých vajec a mäsa

Jedným z najväčších lákadiel domáceho chovu hrabavej hydiny je možnosť mať prístup k čerstvým vajciam a mäsu. Hrabavá hydina je vynikajúcim zdrojom čerstvých a výživných vajec, ktoré sú bohaté na bielkoviny a iné dôležité živiny. Okrem toho, niektoré druhy hydiny poskytujú aj chutné mäso, ktoré sa môže stať súčasťou vašej domácej kuchyne.

Prírodné hnojivo a kontrola škodcov

Sliepky sú tiež užitočné pre vašu záhradu. Ich trus je bohatým zdrojom prírodného hnojiva, ktoré môžete využiť na obohatenie pôdy. Okrem toho, dokážu sa postarať aj o kontrolu škodcov. Napríklad, kačice môžu pomôcť zbaviť sa slimákov, ktorí môžu poškodzovať vaše rastliny, sliepky vyzbierajú hromady hmyzu na vašej záhrade a utekajú pred nimi aj menšie druhy hlodavcov.

Jednoduchá starostlivosť

Sliepočky sú pomerne nenáročné na starostlivosť, čo je ďalšou výhodou pre majiteľov. Väčšinou vyžadujú pravidelný prístup k čistej vode, kvalitné krmivo a vhodné zázemie. Ich potrava môže pozostávať z obilnín, ovocia, zeleniny a hmyzu. V zime je vhodné poskytnúť im prístrešie, alebo chránený priestor pred nepriaznivým počasím, prípadne pred predátormi ako sú líšky, kuny, alebo potkany.

Rozmnožovanie a malé kuriatka

K tomu, aby ste mali kuriatka samozrejme potrebujete aj kohúta, ale nie každému jeho spev, čiže kikiríkanie lahodí ušiam hneď ráno po začatí bieleho dňa :) ďalej potrebujete aj kvočku, kvočka je sliepka, ktorá sa rozhodne stať sa mamou a ostáva sedieť na vajíčkach v hniezde.

Po 21 dňoch sedenia na vajíčkach sa liahnu malé kuriatka, ktoré sú približne 12 hodín po vyliahnutí veľmi čulé a veselo pobehujú okolo svojej mamy, ktorá im ukazuje čo dobrého si majú dať pod zub. Sliepočka sa o kuriatka stará až do doby kedy už nepotrebujú aby ich zahrievala a starala sa o ne.

V tomto období je vhodné podávať kuriatkam a ich mame aj vitamíny a minerály, aby dobre rástli. Nosniciam na vajíčka je vhodné podávať po celý rok prípravky na báze vápnika, nakoľko znášanie vajíčok nieje jednoduchá záležitosť.

MIKROS minerály a aminokyseliny na odchov hydiny 1kgAquavit AD3E perorálny roztok pre zvieratá 25ml

 

Domáci chov hrabavej hydiny prináša množstvo výhod a zábavy pre majiteľov. S pestrou paletou druhov, nízkymi nárokmi na priestor, čerstvými vajcami a mäsom, prírodným hnojivom a pomocou pri kontrole škodcov je to skvelá voľba pre tých, ktorí chcú mať aktívny a obohatený domáci chov. Ak ste pripravení venovať sa starostlivosti o hrabavú hydinu, môžete si užívať výhody, ktoré vám prinesie ich prítomnosť vo vašom dvore.

 

NÁŠ TIP:

Doplnky výživy a chovateľské potreby pre hydinu vám ponúka aj naša online lekáreň.

Pozrieť ponuku