Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Kĺby, kosti a svaly - strana 7 z 12

Prekvapila vás bolesť kĺbov a kostí, prípadne bolesť svalov? Aká je príčina týchto bolestí a ako bolesť kĺbov a svalov zastaviť?

Bolesť kĺbov a kostí

Pomerne bežná je bolesť kĺbov na prstoch ruky, bolesť bedrového kĺbu, lakťov, nôh, či dokonca bolesť kĺbov na prstoch nôh. Príčiny týchto bolestí sú rôzne. Najčastejšie však ide o:

  • Ochorenia – ako napr. artritída alebo osteoartróza, čo je degeneratívne ochorenie kĺbovej chrupavky. Za bolesť kostí môže zas osteoporóza, čo je chronické ochorenie metabolizmu kostného tkaniva.
  • Bolesť kĺbov a kostí po zranení alebo zlomenine
  • Bolesť kĺbov po náročnej fyzickej aktivite
  • Nadmerné zaťaženie kĺbov v dôsledku obezity

Bolesti kĺbov a kostí často sprevádzajú aj infekčné ochorenia ako je chrípka. V takom prípade môže byť bolestivý celý pohybový aparát.

Ako bojovať s bolesťou kĺbov?

Ak vás bolia kĺby, neprestaňte sa hýbať! Fyzickú aktivitu je však potrebné zmierniť a prispôsobiť aktuálnemu stavu. Vynikajúcou prevenciou, ale aj športovou aktivitou pri bolesti kĺbov, je chôdza alebo plávanie. Odporúča sa tiež joga, ktorá zvyšuje flexibilitu kĺbov. Aké prípravky na bolesť kĺbov vám pomôžu?

  1. Lieky na bolesť kĺbov – ide o tzv. chondroprotektíva ako chondroitín sulfát a glukozamín sulfát. Sú súčasťou prípravkov tzv. kĺbovej výživy a pôsobia aj proti bolesti kĺbov. Ďalej sú vhodné protizápalové lieky, ktoré rýchlo uľavujú od bolesti, avšak neriešia príčinu bolesti. Sem patria lieky ako Ibalgin, Voltaren a pod.
  2. Kolagén – ide o výživový doplnok, ktorý je ideálny ešte v počiatkoch bolestí kĺbov a ako prevencia bolestí. Ak už máte chronické bolesti, siahnite po liekoch na bolesť a po kĺbovej výžive.
  3. Krémy – na lokálne ošetrenie, pri bolestiach pohybového aparátu, je vynikajúci napr. krém Dolgit.
  4. Liečivé náplasti – pri bolestiach môžete na postihnuté miesto aplikovať liečivú náplasť, napr. Voltaren. Dostupné sú aj rôzne hrejivé náplasti na bolesť.
  5. Gély – alebo gély v spreji, napr. DIKY Spray Gel na bolesť a opuch malých a stredných kĺbov.

Bolesť svalov

Bolesť svalov je odborne nazývaná myalgia a môže postihovať akékoľvek miesto na tele. Častá je bolesť svalov na nohách a bolesť svalov na rukách, napr. po nadmernej fyzickej záťaži. Pri nesprávnom držaní tela vás môže potrápiť bolesť svalov na krku. Po intenzívnom tréningu je zas bežná bolesť svalov na stehnách. Toto sú najčastejšie príčiny bolesti svalov:

  • Zranenie – napr. natrhnutie alebo natiahnutie svalu
  • Intenzívny tréning alebo iná fyzická námaha
  • Dlhodobé svalové kŕče
  • Choroby – chronické ochorenia ako fibromyalgia alebo svalová dystrofia
  • Infekcie – napr. lymská borelióza, ale aj chrípka

Ako na bolesť svalov?

V mnohých prípadoch pomôže kľudový režim, rehabilitácia, prípadne masáž. Hojenie urýchli aj mierne cvičenie, resp. naťahovanie svalov. Ak sú bolesti intenzívne, siahnite po liečivách:

  1. Lieky na bolesť svalov – ide o analgetiká ako ibuprofén, ktoré zmiernia bolesť a zápal svalu.
  2. Náplasti – chladivé náplasti zmiernia zápal a hrejivé zas prispejú k uvoľneniu svalstva a zmierneniu bolesti.
  3. Lokálne analgetiká – na lokálnu liečbu použite krémy a gély ako Ibalgin, Voltaren a pod.
  4. Doplnky výživy, vitamíny a minerály – ak sú za bolesťou svalov časté kŕče, vhodné je doplniť magnézium a vitamíny skupiny B.

 

Filter
-

Najpredávanejšie produkty

Zobrazených 24 z 277 produktov

Filter