Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Voňavý a liečivý propolis. Prečo ho vyskúšať?

Voňavý a liečivý propolis. Prečo ho vyskúšať?

Poznáte propolis? Je to látka produkovaná včelami, ktorá vďaka svojim silným antibakteriálnym vlastnostiam chráni pred rôznymi nákazami celý včelí úľ. Rovnako má silné pozitívne vplyvy aj na zdravie človeka. Čo je to vlastne propolis a aké je jeho využitie?

Čo je propolis

Propolis je látka, ktorou včely vystielajú vnútorné priestory úľa a plastov a opravujú rôzne trhliny úľa. Zároveň včelí propolis slúži ako ochrana úľa pred škodcami. Nielen vďaka antibakteriálnym vlastnostiam. Ak sa do úľa dostane škodca, včely ho propolisom obalia.

A ako propolis vzniká? Ide o zmes živice z púčikov a kôry stromov, ktorú zbierajú včely, v kombinácii s výlučkami včelích žliaz. Okrem živíc a včelích výlučkov obsahuje aj balzamy a éterické oleje. Do úľa sa potom propolis dostane, rovnako ako peľ, na nohách včiel.

VEDELI STE ŽE:

„Propolis chráni pred baktériami a škodcami dokonca aj samotné včely?“

Účinné látky v propolise

Vďaka akým látkam má propolis silné antibakteriálne vlastnosti? Čo obsahuje? Asi 50% tvoria živice, 30% je včelí vosk a zvyšok sú éterické oleje a balzamy. Propolis obsahuje navyše aj minerály a vitamíny:

  • Vitamíny skupiny B, vitamín A, C a E
  • Minerály ako vápnik, železohorčíkzinok, mangán
  • Flavonoidy – ktoré sú súčasťou propolisových živíc a sú veľmi zdraviu prospešné (1)

Voňavý a liečivý propolis. Prečo ho vyskúšať

Zložky propolisu sa menia v závislosti od toho, z akej krajiny alebo oblasti včelstvo pochádza. Aj keď sa zloženie môže líšiť, silné dezinfekčné vlastnosti ostávajú zachované. Aké má propolis, nazývaný aj materská kašička, využitie?

Účinky propolisu

Na čo sa používa propolis? Práve vďaka silným dezinfekčným a antibakteriálnym vlastnostiam má propolis tieto účinky:

  • Na kožné problémy. Propolis môžete využívať na liečbu plesňových, bakteriálnych a vírusových kožných ochorení. Je vynikajúci na ekzémyakné, ale aj na drobné rany a bodnutia hmyzom. Taktiež pomôže propolis na kurie oko, otlaky, či bradavice. Veľmi účinné sú krémy s obsahom propolisu na vrásky, či starnutie pleti.
  • Na trávenie. Trápi vás zápal žalúdka alebo čriev? Propolis môžete využiť aj vnútorne. Pomôže tiež na regeneráciu pečene.
  • Propolis na hrdlo a dýchacie cesty. Na mierny zápal priedušiek alebo opakované respiračné ochorenia je takisto účinný. Je dokonca používaný ako alternatíva antibiotík. Lieči tiež zápaly a infekcie v ústnej dutine. Okrem bolestí hrdla si poradí s aftami, oparmi a zápalmi ďasien.
  • Na imunitu. Na posilnenie imunity voľte čistý propolis alebo výživové doplnky s propolisom, vitamínom C a echinaceou (2).

Aké má propolis použitie?

Voňavý a liečivý propolis. Prečo ho vyskúšať

Propolis a propolisová tinktúra sa na liečbu rôznych neduhov používa už tisícročia. V akých formách teda propolis existuje a aké má propolis užívanie?

  1. Čistý propolis – po zmiešaní s vodou ním môžete vyplachovať hrdlo.
  2. Propolisová tinktúra – použitie na drobné rany alebo kloktanie.
  3. Propolisové kvapky – v tejto forme je vhodný propolis do ucha na liečbu zápalov.
  4. Propolisové spreje, masti a krémy – na ochranu pokožky a liečbu kožných problémov.
  5. Výživové doplnky s propolisom – na vnútorné užívanie.

Aké má propolis dávkovanie? Vždy sa riaďte informáciami na konkrétnom produkte. Spravidla je však vhodné dať si po troch týždňoch užívania propolisu týždňovú pauzu.

Pozor na alergie

Podobne ako med, aj propolis môže spôsobiť alergické reakcie. Pred užívaním teda propolis vyskúšajte na koži, napr. na predlaktí. Ak sa neobjaví alergická reakcia, môžete začať s vnútorným užívaním.

Propolis pre deti je vhodný až od troch rokov, ideálne s označením E.P.I.D., ktorý je zbavený alergizujúcich látok a peľov. A čo propolis v tehotenstve? Odporúča sa iba jeho vonkajšie použitie, s vnútorným je vhodné vyčkať až po tehotenstve.

Kompletná ponuka na podporu imunity

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9504311/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6893770/