Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

STOP POTENIU

STOP POTENIU

A je to tu. Konečne si s radosťou vychutnávame príjemné letné počasie. Vysoké teploty však mnohým ľuďom prinášajú aj starosti s nadmerným potením. Poradíme vám, ako tento problém zvládnuť. 

Potenie je prirodzený proces organizmu. Telo sa týmto spôsobom zbavuje škodlivých látok, reaguje na teplo, no môže to byť aj odpoveď na stres či iný silný emocionálny vnem. V každom spomínanom prípade sa organizmus snaží ochladiť.

Robí to tak, že potnými kanálikmi vylučuje na povrch kože vlhkosť. Jej vyparovanie telo schladí. Potenie je pre náš organizmus životne dôležitý proces, slúžiaci na udržanie stabilnej telesnej teploty a ochranných vlastností kože. Napriek tomu, že chápeme jeho význam, snažíme sa ho zbaviť. Nič totiž nie je na pohľad, na dotyk a na zápach nepríjemnejšie ako mokré mapy v podpazuší.

Normálne či nadmerné?

Na ľudskom tele rozlišujeme malé a veľké potné žľazy. Malých je okolo dvoch až troch miliónov a okrem pier, očných viečok a niektorých častí pohlavného ústrojenstva sú všade.

Veľké potné žľazy sa nachádzajú v podpazuší, na slabinách, prsných bradavkách, okolo genitálií a konečníka. Pot obsahuje vodu, soli, elektrolyty a nepáchne. Zápach sa objaví až vtedy, keď sa pot zmieša s baktériami na našom tele.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete širokú ponuku produktov proti poteniu. 

Prezrite si našu ponuku.

Potenie nie je nič zlé a ak nie je chorobné, potom ho zvládnete bežnou hygienou tela, oblečenia a pomocou dezodorantov a antiperspirantov. Ak máte pocit, že vám sprcha a telová kozmetika nestačia, potom je lepšie navštíviť lekára.

Nadmerné potenie (hyperhidróza) môže byť príznakom mnohých vážnych ochorení. Ako ale nadmerné potenie – hyperhidrózu spoznáte a odlíšite od klasického potenia?

proti poteniu

Ako sa prejavuje nadmerné potenie:

  • Hyperhidróza trvá viac ako šesť mesiacov
  • Epizóda nadmerného potenia sa prejaví aspoň raz týždenne
  • Je dedičné
  • Prvýkrát sa objaví pred 25. rokom života
  • Tvoria sa veľké mapy potu – najmä v oblasti podpazušia, na chodidlách a dlaniach
  • Ľudia trpiaci nadmerným potením sa potia aj na tvári, chrbte, či hrudníku
  • Pot vzniká bez zjavnej príčiny

VEDELI STE ŽE:

„Nadmerné potenie sa nikdy neprejavuje počas spánku?“

Ak ste sa v tomto popise našli, pravdepodobne trpíte nadmerným potením. Čo s tým? V prvom rade je potrebné vylúčiť sekundárnu hyperhidrózu, teda potenie, ktoré súvisí s iným ochorením (napríklad DNA, Parkinsonova choroba, choroby srdca, cukrovka...). Ak sa iné ochorenie vylúči, môžete riešiť samotné potenie.

Ako riešiť nadmerné potenie

Zbavte sa zápachu: najjednoduchšie vás zbaví nepríjemnej arómy pravidelná a dôkladná hygiena. Často sa sprchujte, v teplom počasí hoci aj niekoľkokrát denne. Hoľte si podpazušie. Hladká pokožka nie je len módna, ale najmä praktická. Pot je živnou pôdou pre baktérie a chĺpky podpazušia ho zachytávajú v omnoho väčšom množstve ako hladká koža.

Nezabudnite ani na antiper-spirant. Tie kvalitné sú klinicky testované a telo ich dobre toleruje. Antiperspiranty poteniu zabraňujú, ale ich odporcovia tvrdia, že obsahujú škodlivé hlinité soli, ktoré môžu za vznik rakoviny lymfatických uzlín a prsníka. Vedci z Journal of the National Cancer Institutu však vypracovali štúdiu, v ktorej tvrdia, že nenašli žiadne dôkazy pre spojitosť rakoviny s používaním antiperspirantov. Navyše, normy Európskej únie sú také prísne, že žiaden podozrivý výrobok za hranice EÚ nesmie preniknúť.Z tých najúčinnejších antiperspirantov odporúčame Driclor, prípadne antiperspiranty Eucerin.

Ak používanie antiperspirantov nestačí, existujú možnosti dermatologickej liečby, a to s pomocou botulotoxínu A, či elektroliečbou. Pri nadmernom potení však odporúčame vyskúšať najprv zmenu životného štýlu.

Pomôcť môže, ak sa vzdáte alkoholu, kávy a korenených jedál. Kupujte si oblečenie z prírodnej bavlny a na minimalizovanie škvŕn v podpazuší používajte podpazušné vložky.

cta banner proti poteniu