Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Mykózy a plesne

Mykózy a plesne

Výraz gréckeho pôvodu Mikos (huba), predstavuje plesňovú infekciu, ktorá je spôsobená patogénnymi hubami, ktoré rozkladajú rezistenciu bariér z ľudského alebo zvieracieho tela. Sú to saprofytické organizmy žijúce vonku, parazitujúce na rastlinách alebo zvieratách.

Známych je približne 45 tisíc druhov húb, z ktorých viac ako sto zodpovedá za nepríjemnú mykózu u človeka. V prípade, že sa tieto organizmy usadia na koži, spôsobujú poruchy nazývané dermatomykóza alebo kožná mykóza.

Ako sa mykóza šíri?

Výskyt kožných mykóz sa neustále zvyšuje. Dôvod ich šírenia je viac ako jasný a je obrazom dnešného životného štýlu. Relax v podobe saunovania, vírivky, bazény, kúpaliská, posilňovne ale aj časté cestovanie môžu prispieť k tomu, že nás nepekne potrápia.

Ich neuveriteľnou schopnosťou je „využívať“ slabosť samotného imunitného systému. Imunitný systém nám vo veľkej miere oslabuje aj stres, ktorý je taktiež dôsledkom dnešného veľmi rýchleho životného štýlu.

Okrem stresu zohráva pri oslabenej imunite významnú úlohu aj naša životospráva. Cukry a sacharidu všeobecne, predovšetkým ak sú rafinované, ju oslabujú a vytvárajú podmienky pre vznik črevnej nerovnováhy na jednej strane a na strane druhej predstavujú ideálnu podmienky pre množenie mykotických organizmov.

Okrem cukrov sú „podporovateľmi“ vzniku mykózy aj mliečne výrobky, najmä pre obsah laktózy .

mykozy a plesne

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio voľno predajných liečiv. 

Prezrite si našu ponuku.

Prejavy mykózy

V závislosti od toho, ktorá časť tela je mykózou zastihnutá, sa rôznia aj prejavy. Veľmi častá je mykóza nechtov, ktorá sa prejavuje zhrubnutím a zmenou farby nechtov.

V neskorších štádiách sa necht začne drobiť, až nakoniec celkom odpadne. Rozšírené sú tiež kožné mykózy, často v oblasti chodidiel a medzi prstami. Tie sa prejavujú olupovaním, začervenaním, svrbením a zápachom kože.

K typicky letným patria intímne mykózy, u žien vaginálna mykóza. Tá je sprevádzaná pálením, začervenaním a výtokom.

Praktické rady ako predchádzať letným mykózam

  • Šľapky stále nablízku: v dňoch horúčav je bazén nevyhnutný, ale je potrebné myslieť na to, že presne tieto miesta sú živnou pôdou pre plesne a nezabudnúť okrem opaľovacieho krému aj na zodpovedajúcu obuv, ktorou sú sandále, žabky alebo šľapky. Treba ich nosiť taktiež aj vo verejných sprchách. Keďže sa v lete cestuje viac ako inokedy, šľapky si pribaľte aj na hotelovú izbu. Plesňový patogén sa môže v určitej oblasti uchovávať až 30 dní a prosperujúce je preň vlhké a teplé prostredie.
  • Primeraná hygiena: ak ste náchylní na plesne, buďte opatrní pri sušení nôh, najmä medzi prstami je potrebné dôkladné vysušenie. Majte špeciálny uterák na nohy, ktorý nie je zdieľaný s ostatnými členmi rodiny. Uteráky perte na 80 stupňov a dbajte na čistotu kúpeľňových a toaletných rohoží, ktoré často zadržiavajú baktérie.
  • Prevencia je kľúčová: ak očakávame obdobie, kedy by sme mali byť viac náchylní na mykózy, je nevyhnutné uskutočniť kroky k prevencii. Na trhu sú rôzne produkty, ktoré pomôžu predchádzať nepríjemným mykózam a to od krémov, vodičiek, sprejov alebo práškov/zásypov.
  • Vhodná obuv: že šľapky pri bazéne sú samozrejmosťou sme už spomenuli, ale netreba zabúdať ani na bežnú obuv. V lete je vhodné nosiť otvorené vzdušné topánky. Vtedy nemajú plesne príležitosť na množenie. Požičiavanie obuvi by malo byť taktiež tabu a sprej na dezinfekciu topánok by sme mohli použiť aspoň dvakrát týždenne. Princípom by mali byť aj kvalitné bavlnené ponožky.
  • Zradná pedikúra: v lete svoje nohy vystavujeme na obdiv viac ako inokedy, preto je pochopiteľné, že častejšie navštevujeme pedikérske salóny. Dbajte na to, aby všetky nástroje boli dostatočne dezinfikované. To isté platí, ak si pedikúru robíte sami doma. Ľudom, ktorí trpia plesňami sú odporúčané iba suché pedikúry.

Liečba mykózy

Ako sa zbaviť mykózy? Liečba mykózy sa odvíja od jej prejavov, respektíve od toho, na akej časti tela sa mykóza objavila. Ak ide o povrchovú mykózu – mykóza nechtov alebo kože, liečba začína použitím lokálnych prípravkov vo forme antimykotických krémov a mastí. Takéto lokálne lieky na mykózu si môžete kúpiť v lekárni, keďže sa jedná o lieky bez predpisu.

Mykózu treba podchytiť už pri prvých príznakoch a okamžite začať s aplikáciou antimykotických prípravkov. Vtedy je pravdepodobnosť, že sa mykóza vylieči omnoho rýchlejšie a nerozšíri sa.

Ak vás trápi vaginálna mykóza, odporúča sa používať jemné prípravky na intímnu hygienu, ktoré pôsobia antibakteriálne. Lokálne sa aplikujú antimykotiká v podobe krémov alebo vaginálnych tabliet. Účinným doplnkom liečby sú probiotiká, ktoré obnovujú mikroflóru a urýchľujú liečbu mykóz.

mykozy a plesne

Ak takéto spôsoby liečby nezaberajú, navštívte lekára. Ten vám predpíše silnejšie antimykotiká vo forme tabliet.

Ak budete dostatočne opatrní a prezieraví, výskyt mykóz je možné určite minimalizovať a to sa netýka iba v období leta, kedy je tých nástrah viac.

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡