Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Všetko, čo potrebujete vedieť o dentálnej hygiene

Všetko, čo potrebujete vedieť o dentálnej hygiene

Poslal vás stomatológ na dentálnu hygienu a neviete, čo vás vlastne čaká? Je dentálna hygiena bolestivá? Znamená dentálna hygiena bielenie zubov? Na všetky otázky, spojené s dentálnou hygienou, vám odpovieme v tomto článku.

Čo je dentálna hygiena

Dentálna hygiena a prehliadka u zubného lekára nie je to isté. Kým dentálna hygiena sa snaží problémom ako zubný kaz alebo paradentóza predchádzať, zubný lekár tieto problémy rieši. Dentálna hygiena je v podstate zhodnotenie aktuálneho stavu chrupu, jeho vyčistenie rôznymi metódami a napokon aj odporúčanie, ako by mala prebiehať dentálna hygiena doma.

Dentálnu hygienu vykonáva zubná hygienička alebo hygienik, ktorí majú na toto povolanie špeciálne vzdelanie. Nie je to teda len kozmetický zákrok, ide o stomatologické úkony. Ako môže prebiehať profesionálna dentálna hygiena? Ide najmä o tieto úkony:

  • Dentálna hygiena ultrazvukom – kedy sa odstránia z povrchu zubov veľké nánosy zubného kameňa
  • Dentálna hygiena – pieskovanie – alebo tiež airflow – je zameraná na odstránenie škvŕn od kávy, čaju, či cigariet z povrchu zubov
  • Mechanické dočisťovanie zubov – pomocou nástrojov dentálnych hygienikov
  • Doleštenie zubov s použitím špeciálnej pasty

Zaujíma vás, či spôsobuje dentálna hygiena bolesť? Ak bolí dentálna hygiena niekoho iného, neznamená to, že bude bolieť aj vás. Vo všeobecnosti nejde o bolestivé zákroky. Ak však máte vysoko citlivé zuby alebo problémy s ďasnami, môže byť pre vás nepríjemná. Určite však nie bolestivá. Je možné, že budete mať citlivé zuby po dentálnej hygiene.

VEDELI STE ŽE:

„Profesionálnu dentálnu hygienu by ste mali absolvovať dva krát ročne?“

Dentálna hygiena v tehotenstve a dentálna hygiena detí

Dentálna hygiena pre deti

Dentálna hygiena počas tehotenstva je odporúčaná a dokonca žiaduca. V tele tehotnej ženy nastáva úbytok vápnika, minerálu a ďalších živín, potrebných pre zdravé zuby. Nastávajú tiež hormonálne zmeny, ktoré môžu mať nepriaznivý vplyv na stav chrupu. Dentálna hygiena týmto problémom dokáže predísť.

Rovnako odporúčaná je aj detská dentálna hygiena. Mliečne zuby sú totiž mimoriadne náchylné na tvorbu zubného kazu. Dentálna hygiena pre deti je prispôsobená veku pacienta, pričom dentálna hygienička/hygienik hravou formou dieťa naučí, ako má vyzerať domáca dentálna hygiena.

PREČÍTAJTE SI:

Cesta k bielym zubom a žiarivému úsmevu. Aké sú možnosti?

Prečítať

Jedlo a nápoje po dentálnej hygiene

Po dentálnej hygiene by ste nemali jesť aspoň hodinu. Vhodná nie je káva po dentálnej hygiene a určite nie fajčenie po dentálnej hygiene, ideálne po celý deň. Piť môžete čistú vodu. Po uplynutí jednej hodiny si môžete dopriať jedlo.

Aké jedlo po dentálnej hygiene je vhodné? Nie veľmi horúce alebo veľmi studené, pretože môžete mať citlivé zuby. Vyhýbajte sa tiež jedlu, ktoré spôsobuje zafarbenie zubnej skloviny, napr. čučoriedky, cvikla, mak a pod.

Domáca dentálna hygiena – ako často a ako na to?

Používajte zubnú niť

Platí, že zuby by ste si mali umývať minimálne dva krát denne, a to po dobu dvoch minút. Použite zubnú kefku s mäkkými štetinami a zubnú pastu s fluoridom. Zuby si čistite krúživými pohybmi. Nevynechajte ani línie pozdĺž ďasien (1).

Samotné umývanie zubov však nestačí. Samozrejmosťou by malo byť dočistenie medzizubných priestorov s pomocou zubnej nite a medzizubnej kefky, ale aj použitie ústnej vody. Obmedziť by ste mali príjem cukru, ktorý vašim zubom škodí. Nezabúdajte tiež na pravidelnú stomatologickú prehliadku.

Ošetrenie zubného kazu je finančne náročná záležitosť. Ideálnou prevenciou je dentálna hygiena. Skúsenosti pacientov potvrdzujú, že vďaka pravidelnej profesionálnej dentálnej hygiene sa zuby kazia omnoho menej.

Kompletná ponuka pre krásne a zdravé zuby