Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Pôsobenie tepla na ľudské telo

Pôsobenie tepla na ľudské telo

Slnečné žiarenie, teplé, vlhké prostredie, aktivity človeka a ich vzájomné pôsobenie môžu vyvolať rôzne nežiaduce účinky na ľudské telo. Rozsah postihnutia môže byť mierny až bezprostredne život ohrozujúci. Medzi najviac ohrozených patria malé deti a starí ľudia, najmä so sprievodným kardiovaskulárnym alebo respiračným ochorením.

Medzi stavy nepriaznivého pôsobenia tepla na ľudské telo, kde poskytnutie prvej pomoci môže zmierniť ich dopad, patria úpal – popálenie kože slnkom, slnečný úpal, vyčerpanie z tepla, prehriatie.

Úpal - popálenie kože slnkom

Ultrafialové lúče slnečného žiarenia poškodzujú povrchové bunky pokožky, spôsobujú bolesť, sčervenanie kože, opuch a často aj pľuzgiere. Tieto príznaky sa vytvárajú za niekoľko hodín už aj po krátkodobom (cca 30 min.) „opaľovaní“ na priamom slnku.

K úpalu však môže dôjsť aj bez vplyvu slnečného žiarenia. Ide totiž o celkové prehriatie organizmu, a to aj na miestach mimo slnečného žiarenia, kde je vysoká teplota, nedostatočný prívod vzduchu a vysoká vlhkosť. Ak sa k tomu pripojí dehydratácia, úpal je viac ako pravdepodobný.

Pozor na zaspatie!

Náš tip:

Vyhnite sa úpalu či úžehu s kozmetikou na opaľovanie.

 Prezrite si našu ponuku.

Znaky a príznaky:

  • červená horúca koža (jasné rozhranie oproti neopálenej koži)
  • bolestivá koža
  • opuch
  • môžu sa tvoriť pľuzgiere
  • môžu sa prejaviť znaky prehriatia (horúčka, bolesť hlavy, závraty)

Postup: 

Aká je prvá pomoc pri úpale?

Zabezpečiť tieň – ak je osoba vonku, zoberte ju do tieňa alebo do domu ochladiť kožu – na popálené miesto priložiť mokrý uterák, ak je možné, asi 10 min. Ochladzujte osobu v kúpeli s vlažnou až studenou vodou.

Podať tekutiny – počas ochladzovania pokožky podajte po dúškoch chladnú vodu; ďalej zvýšiť príjem tekutín – minerálky, ovocné šťavy (2-3 litre za deň).

Ďalšie ošetrenie – použiť telové mlieko, krém, sprej s chladivým a protizápalovým účinkom (napr. Panthenol), chladné obklady; acylpirínibuprofen môžu byť účinné pri bolestiach a majú protizápalový účinok, najmä ak sú podané vo včasnej fáze popálenia.

Pozor – ak sú pľuzgiere veľké alebo na veľkej časti tela je vhodné odborné vyšetrenie, ak je kombinácia úpalu a znakov prehriatia, volať číslo tiesňového volania (ak je možné odmerajte teplotu tela).

vycerpanie z tepla - upal

Úžeh

K nemu dochádza vtedy, ak sme pridlho vystavení priamemu slnku, bez dostatočnej ochrany. Ide o prehriatie mozgu. Úžeh ohrozuje najmä seniorov, ktorí nemajú potrebu hydratácie a deti, ktoré nedokážu odhadnúť, ako dlho je vhodné ostať na priamom slnku.

Príznaky úžehu sa môžu prejaviť aj neskôr, keď už postihnutý nie je na slnku. Niekedy napríklad až v noci.

Znaky a príznaky:

  • spálená pokožka od slnka
  • bolesť hlavy
  • nevoľnosť a zvracanie
  • horúčka
  • stuhnutie šije

Postup:

Prvá pomoc pri úžehu spočíva v okamžitom ochladení postihnutého, je nutné ho vziať z priameho slnka a ochladzovať hlavu studenými obkladmi. Taktiež je nutný dostatočný prísun tekutín. Ak sa stav nelepší, vyhľadajte lekársku pomoc.

Úpal verzus úžeh. Ako ich rozoznať?

Ich príznaky sú veľmi podobné. Základný rozdiel je v tom, že pri úžehu je spojitosť so slnečným žiarením. To znamená, že úžeh vzniká z priameho slnka, kým úpal z akejkoľvek horúčavy.

Príznaky sa rozlišujú najmä pri ťažších stavoch. Pri úpale môžu byť prítomné kŕče, zmätenosť a zrýchlené dýchanie. Pri úžehu sa môže objaviť stuhnutie šije.

Vyčerpanie z tepla

Kombinácia pôsobenia tepla, fyzickej práce (napr. rekreačný šport) spojená s nadmerným potením, čiže stratou vody a minerálov (solí) cez kožu môže vyvolať stav, ktorý sa popisuje ako vyčerpanie z tepla. Ohrozené sú najmä osoby, ktoré nie sú napr. zvyknuté na horúce a vlhké podnebie.

Znaky a príznaky:

  • bolesti hlavy, napínanie na zvracanie, zvracanie
  • potenie – vlhká a bledá koža (asi v 50%)
  • kŕčovité bolesti brucha, kŕče končatín
  • závrate, zmätenosť
  • teplota tela nad 37 stupňov celzia a menej ako 40 stupňov celzia

Postup:

Pohodlie – premiestnite postihnutého na chladné miesto, uložte ho na podlahu a podoprite mu nohy vo zvýšenej polohe (protišoková poloha – nohy vo výške cca 30-40 cm).

Tekutiny – podať chladené nápoje – minerálka aj sladená, alebo pripraviť roztok v zložení 1 liter vody + čajová lyžička soli + 4 čajové lyžičky cukru, ak je postihnutý sebestačný odporučte návštevu lekára.

Volanie čísla tiesňového volania (112, 155) – ak postihnutý slabne alebo je zmätený, spavý, uložte ho do stabilizovanej polohy (poloha na boku až na bruchu so záklonom hlavy) a volajte číslo tiesňového volania.

Sledovanie postihnutého – do príchodu ZZS sa sleduje stav vedomia (hovorte s ním) a dýchania (dvíhanie hrudníka, prúdenie vzduchu z úst, počuť dychový šelest), ak postihnutý upadne do bezvedomia (nereaguje na oslovenie a zatrasenie, bolestivý podnet), uvoľnite mu dýchacie cesty (dvihnutie brady, skontrolujte dýchanie, a ak nedýcha začnite s resuscitáciu (ak neviete volajte 155 a resuscitácia bude podľa pokynov operátora)

Prehriatie

Dlhodobé vystavenie organizmu nadmernej teplote môže vyústiť v nebezpečný, život ohrozujúci stav – prehriatie. Pobyt v teple je síce dlhodobý, ale prehriatie sa môže prejaviť náhle, počas niekoľkých minút. Postihnutý môže upadnúť aj do bezvedomia. Poznáme dva typy prehriatia:

Nenámahové prehriatie – vzniká pri návaloch vysokých teplôt okolia a často postihuje staršie osoby, osoby s kardiovaskulárnym ochorením.

Námahové prehriatie – vzniká pri namáhavej telesnej aktivite pri vysokých teplotách okolia. Postihuje väčšinou mladých dospelých ľudí

Znaky a príznaky:

  • bolesť hlavy, závraty
  • horúca začervenaná koža
  • malátnosť
  • horúčka až nad 40 stupňov celzia
  • až bezvedomie

Postup:

Pohodlie – premiestniť postihnutého na chladné miesto, odstrániť čo najviac odevu.

Volanie čísla tiesňového volania (155, 112)

Chladenie – položiť mokrú, chladnú plachtu na čo najväčšiu plochu tela. Plachtu zvlažovať vodou, alebo ochladzovať špongiou namočenou v studenej vode, fúkať ventilátorom.

Sledovanie – ak TT meraná pod jazykom klesne na 37 stupňov Celzia vymeňte mokrú plachtu za suchú prikrývku, sledujte vedomie, dýchanie, teplotu tela, ak TT vystúpi znova opakujte postup ochladzovania.

Resuscitácia – ak postihnutý upadne do bezvedomia (nereaguje na oslovenie a zatrasenie, bolestivý podnet), uvoľnite mu dýchacie cesty (dvihnutie brady, skontrolujte dýchanie, a ak nedýcha začnite s resuscitáciu (ak neviete volajte 155 a resuscitácia bude podľa pokynov operátora)

autori:

MUDr. Karol Kálig, CSc.

Klinika anesteziológie a intenzívnej medicíny LFUK

Univerzitná nemocnica Bratislava

Nemocnica Ružinov