Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Karpálny tunel: choroba z povolania, ktorá trápi 5% populácie!

Karpálny tunel: choroba z povolania, ktorá trápi 5% populácie!

Karpálny tunel patrí k typickým chorobám z povolania. Vzniká pri opakovanom a monotónnom preťažovaní ruky a zápästia. Čo je karpálny tunel? Existujú lieky na karpálny tunel alebo vás čaká operácia?

Karpálny tunel – prejavy a charakteristika

Syndróm karpálneho tunela je neuropatické ochorenie. Spôsobuje ho tlak na stredný nerv, prechádzajúci cez zápästie, resp. cez karpálny tunel.

Karpálny tunel je tesné miesto, ktoré je obklopené kosťami zápästia a väzmi dlane. Ak dôjde v týchto miestach k opuchu alebo zmene polohy tkaniva, nastáva dráždenie tzv. stredného nervu. Stredný nerv prebieha od ramena, cez pažu, až do palca, ukazováka, prstenníka a polovice prostredníka.

Opuch v oblasti zápästia, prípadne anatómia zápästia spôsobí tlak a dráždenie tohto nervu a tým aj ťažkosti. Aké má karpálny tunel príznaky?

  • Brnenie
  • Slabosť v rukách a pažiach
  • Znížená citlivosť
  • Bolesť

Je pre karpálny tunel bolesť charakteristická? Spočiatku sa ochorenie môže prejavovať len brnením alebo pocitom opuchnutej ruky bez viditeľného opuchu. Neskôr však vzniká bolesť prstov a celého zápästia a neschopnosť uchopiť predmety. V poslednej fáze ochorenia sa bolesť šíri až do lakťa a krčnej chrbtice. Nezaberajú analgetiká, v tejto fáze je riešením na karpálny tunel operácia.

VEDELI STE ŽE:

"Na syndróm karpálneho tunele trpia častejšie ženy? Dôvodom je, že majú menšie zápästie.“

Diagnostika a liečba karpálneho tunela

Okrem zhodnotenia typických príznakov, lekár spravidla zvolí pre diagnostiku na karpálny tunel test. Ide o tzv. provokačné manévre, kedy pacient vykonáva určité pohyby ruky a lekár sleduje bolestivosť. Stav stredového nervu odhalí elektromyografia. Zaberá na karpálny tunel liečba? Ako sú možnosti pri liečení?

Karpálny tunel - pomáha ortéza

  1. Imobilizácia. Ide o dlhodobé znehybnenie končatiny, používa sa ortéza na karpálny tunel. Ak ide o mierny stupeň ochorenia a pacient spolupracuje, imobilizácia prináša dobré výsledky.
  2. Lieky. Používajú sa lieky s protizápalovým a analgetickým účinkom – s účinnou látkou aspirín alebo ibuprofén. Na lokálne uvoľnenie bolesti je vhodná na karpálny tunel masť. Akú masť na karpálny tunel odporúčajú lekári? Napríklad chladivé masti s obsahom mentolu (1), ale aj masti s analgetickou zložkou. Vhodná je na karpálny tunel masáž týmito prípravkami.
  3. Operácia. Na odstránenie útlaku stredového nervu v karpálnom tuneli môže lekár odporučiť operáciu.

Zaberá na karpálny tunel domáca liečba? Za účinné babské recepty na karpálny tunel sa považujú obklady z oleja z ľanových semienok, arniková masť, či užívanie extraktu z ľubovníka bodkovaného.

Operácia karpálneho tunela

Prevencia karpálneho tunela

Ako prevencia sú mimoriadne dôležité cviky na karpálny tunel. Počas práce si každú hodinu na minútu dajte pauzu a traste rukami, akoby ste si ich vytriasali od vody.

Ďalší jednoduchý cvik spočíva vo vzájomnom tlaku prstov. Spojte dlane ako pri modlitbe. Roztiahnite prsty, dlane od seba odťahujte, ale prstami sa dotýkajte. Takto sa rozťahujú štruktúry karpálneho tunela. Účinné je aj zdvíhanie rúk nad hlavu, čím uvoľníte zápästia.

Ak ste absolvovali operáciu na karpálny tunel, cviky môžu byť súčasťou rehabilitácie.

Tieto cviky zaraďte do svojej rutiny už pri prvých príznakoch. Zároveň okamžite zmiernite záťaž za ruky. Odporúča sa tiež užívanie vitamínu B6 (2) a výživové doplnky na podporu výživy nervov.

Kompletná ponuka produktov na kosti a kĺby

Zdroje:

  1. https://www.hindawi.com/journals/rerp/2014/310913/
  2. https://www.fanwoodbackrelief.com/vitamin-therapy/