Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Endometrióza. Diagnostika a liečba ochorenia

Endometrióza. Diagnostika a liečba ochorenia

Choroba, ktorá trápi ženy najmä v reprodukčnom veku, medzi 30. a 40. rokom života. Bolestivá endometrióza môže mať veľmi nepríjemné prejavy.

Čo je endometrióza

Endometrióza – čo to je a kde sa objavuje? Je to nezhubné ochorenie, ktoré reaguje na hladinu estrogénu v tele ženy. Počas endometriózy sa vytvárajú ložiská endometria, ktoré vystiela steny maternice, na miestach mimo maternice. Takéto ložiská endometria sa môžu vyskytnúť na rôznych miestach na tele, okrem tkanív srdca a sleziny. Častá je endometrióza vaječníka, pobrušnice, rektovaginálneho septa a svaloviny maternice.

Aké má endometrióza príznaky? Aj keď je to benígne (nezhubné) ochorenie, máva invazívne príznaky, podobne ako zhubné ochorenia. Avšak endometrióza a rakovina spolu nesúvisia. Riziko, že sa choroba „zvrtne“ na zhubnú je len okolo 1%.

Endometrióza. Diagnostika a liečba ochorenia

Medzi jej príznaky patria:

  1. Bolesti – pri menštruácii, pri močení, pri stolici, pri pohlavnom styku, ale aj rôzne lokalizované bolesti – chronická bolesť v panve, v podbrušku, v bokoch, okolo pupka, či v slabinách
  2. Nadmerné menštruačné krvácanie, bolestivá menštruácia, krv v moči
  3. Nadúvanie, zvracanie, nevoľnosť
  4. Únava a malátnosť
  5. Neplodnosť a neschopnosť donosiť dieťa. Endometrióza a tehotenstvo môže byť veľký problém. Je totiž príčinou neplodnosti žien takmer v polovici prípadov! Endometrióza môže spôsobiť aj mimomaternicové tehotenstvo.

Rizikové faktory a prevencia

Čo hovoria o tom, prečo vzniká endometrióza skúsenosti a štúdie (1)? K rizikovým faktorom patrí skorá menštruácia, do 11. roku života a tiež krátke cykly, do 27mych dní. Rizikový je aj nízky počet pôrodov, nízke BMI, vek od 25 do 29 rokov a denná konzumácia alkoholu.

VEDELI STE ŽE:

„Endometrióza je častejšie diagnostikovaná u neplodných žien, ktoré aktívne fajčia a ich index telesnej hmotnosti BMI je normálny alebo nízky?“

Rizikovým faktorom je však, naopak, aj obezita. Dôležitú úlohu pri endometrióze zohráva strava. Za prospešnú sa považuje konzumácia zelenej zeleniny a čerstvého ovocia. Rizikové môže byť červené mäso, ktoré obsahuje dioxíny, hormóny a tuk a tak zvyšuje koncentráciu estrogénov (2). Dôležitá pri prevencii je teda vhodná životospráva s dostatkom odpočinku, pohybu a fyzickej aktivity.

Endometrióza diagnostika

Začína fyzickým – panvovým vyšetrením, kde cieľom je odhaliť neobvyklé zmeny ako cysty alebo výrastky. Ďalšou možnosťou je ultrazvuk a MRI, ktoré poskytnú podrobné informácie o umiestnení a veľkosti výrastkov endometriózy.

V niektorých prípadoch môže byť nutná aj laparoskopia. Umožní lekárovi skontrolovať príznaky endometriózneho tkaniva zvnútra a tak určiť umiestnenie, rozsah a veľkosť výrastkov, či odobrať vzorku.

Endometrióza liečba

Mnohé pacientky zaujíma, ako sa lieči endometrióza – ako sa jej zbaviť. Liečba závisí od príznakov a tiež od toho, či chce žena otehotnieť.

  • Začína sa liekmi, a to liekmi proti bolesti ako sú nesteroidné protizápalové lieky a ibuprofén. Tie môžu zmierniť bolestivé kŕče.
  • Ďalšou možnosťou je hormonálna terapia. Hormonálne lieky môžu spôsobiť rozpad tkaniva endometriózy, spomaliť jeho rast a zabrániť tvorbe nového tkaniva. Avšak nie je to trvalé riešenie, keďže po ukončení hormonálnej liečby sa príznaky môžu vrátiť.
  • Konzervatívna chirurgia, pri ktorej sa odstraňuje tkanivo endometriózy. Cieľom je zachovať maternicu a vaječníky pacientky a táto operácia sa volí vtedy, ak sa žena pokúša otehotnieť.
  • Hysterektómia s odstránením vaječníkov. Poslednou možnosťou je operácia s odstránením maternice a vaječníkov, ak iné spôsoby liečby nezaberajú.

Pri liečbe pomáha tiež vyšší prísun vitamínov C, E a skupiny B a tiež príjem horčíka.

Kompeltná ponuka produktov proti bolesti

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8508982/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0002937818304447