Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ako sa ubrániť nadmernému poteniu

Ako sa ubrániť nadmernému poteniu

Potenie je nielen fyziologické, ale pre organizmus životne dôležité. Niekedy sa však stane, že sa potíte viac. Čo robiť, aby ste sa nedostali do trápnej situácie?

Človek sa potí po celom tele. Na povrchu kože sa nachádzajú malé potné žľazy, ktoré vylučujú tekutinu, pot. Problémy spôsobujú veľké potné žľazy (pachové), ktoré sa vyskytujú v podpazuší, slabinách, na hrudníku a v okolí pohlavných orgánov. Tieto potné žľazy produkujú tekutinu, ktorá sa vďaka obsahu tukov a bielkovín rozkladá a priťahuje baktérie, ktoré potom spôsobujú zápach.

Ak pri prvom stretnutí zaujmete človeka tým, že ste cítiť, ťažko sa s vami bude chcieť zísť znova. Pot vás nijako neohrozuje na zdraví, ale je spoločensky neprijateľné, ak máte na oblečení obrovské prepotené kolesá, či ste dokonca cítiť. Uvedomte si, ako je nepríjemné, keď vedľa vás v autobuse či obchode stojí prepotený človek.

Denne človek vypotí až 500 ml vody, pri športe samozrejme ešte viac.

Fyziologická funkcia potenia

Potenie je pre telo dôležité, reguluje telesnú teplotu. Vo chvíli, kedy teplota tela rastie, musí sa organizmus ochladiť. A tak dá nervový systém pokyn potným žľazám, a tie vylúčia pot. Telo sa pomocou potu ochladzuje a zabraňuje sa tak prehriatiu organizmu.

Na potenie môže mať vplyv zlá funkcia štítnej žľazy, nadváha, menopauza či stres. Viac sa potí tiež dospievajúca mládež. Leto je v otázke potenia naozaj kritické, ku všetkým faktorom ešte pribudnú vysoké teploty. Potenie sa dá ale účinne zabrániť alebo ho aspoň obmedziť.

Aby ste sa nedostali do trápnej situácie, musíte dodržiavať, predovšetkým v lete, niekoľko pravidiel:

1. Každé ráno, než vyrazíte z domu, sa osprchujte.

2. Používajte oblečenie z prírodných materiálov, ktoré si meňte denne, aj keď máte pocit, že je čisté.

3. Svoju úlohu hrá aj správna strava, niektoré aromatické silice z jedla prechádzajú aj do kože (cesnak, kari, cibuľa, rasca, ryby, atď.), a ovplyvňujú tak výsledný pach potu.

4. Používajte antiperspiranty a dezodoranty. Antiperspiranty obmedzujú činnosť potných žliaz tým, že vedú k stiahnutiu povrchovej rohoviny a bránia tak vzniku potu. Obsahujú bakteriostatické, bakteriócidná prísady, ktoré zamedzujú množeniu baktérií, a tým aj zápachu. Je jedno, či použijete guľôčku alebo tuhý dezodorant, každému vyhovuje niečo iné. Pozor, dezodoranty však len pach prekryjú.

5. Vyskúšajte DRICLOR - Driclor je antiperspirant, ktorý obsahuje 20% alkoholový roztok soli hliníka (aluminiumhydrochlorid). Soli alumínia, t.j. hliníka sa dostávajú do vývodov potných žliaz. Ich účinkom sa vývod potnej žľazy zúži a zároveň sa zníži sekrécia potu.

6. Depilácia či epilácia by mala byť úplnou samozrejmosťou.

7. Pitie 1 litra šalviového čaju môže pomáhať proti nadmernému poteniu. Šalviu môžete užívať aj vo forme tabliet.