Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zápcha u detí

Zápcha u detí

Zápcha potrápi neraz takmer každé dieťa. Spúšťačom totiž nie sú len stravovacie návyky, ale aj stresové situácie, ktoré občas nedokážeme ovplyvniť. Najlepšia je, samozrejme, prevencia a podniknutie krokov na zabránenie vzniku zápchy. Poďme sa spolu pozrieť na to ako sa zápcha prejavuje, čo ju spôsobuje, ale aj ako jej čo najlepšie prechádzať.

Príznaky zápchy

Kedy vieme že sa jedná o zápchu? Závisí to od veku dieťaťa. Dojčatá, pred zavedením nemliečnej stravy, vylučujú stolicu v rôznych intervaloch. Dojčené deti môžu vylučovať niekoľkokrát za deň, ale kľudne aj len niekoľkokrát do mesiaca. Obe možnosti sú reálne, individuálne a neexistuje lepšia a horšia možnosťPri nedojčených deťoch je stolica očakávaná aspoň raz za tri dni.

U detí starších ako rok sa za normálne považuje vylučovanie aspoň 3x týždenne. Nižšia frekvencia, vylučovanie sprevádzané bolesťami alebo zadržiavanie stolice je považované za zápchu.

Že sa jedná o zápchu spoznáte aj podľa konzistencie stolice, ktorá sa javí ako ťažká, suchá a prechádza ťažko črevami, pričom sprievodným znakom môžu byť aj bolesti brucha. Zbystriť by ste mali ak objavíte stopy tekutej alebo pastovitej stolice v spodnom prádle, pretože to môže byť znamením, že stolica je zaseknutá v konečníku. 

Príčiny zápchy

K zápche u detí môže prispieť mnoho fyziologických, ale aj psychických faktorov ako napríklad:

  • odplienkovanie - u batoliat je častou príčinou zápchy práve príliš skorý prechod na nočník, kedy dieťa ešte nie je vyzreté a pripravené na tento krok. Jeho obranným reflexom je tak zadržiavanie stolice, čo môže byť prvotným spúšťačom zápchy.
  • zavedenie tuhých príkrmov - tráviaci trakt, ktorý bol doteraz zvyknutý len na tekutú stravu sa postupne prispôsobuje aj na tuhšie pokrmy. Prvé pokusy môžu byť sprevádzané miernou zápchou, preto dbajte na dostatok tekutín a vlákniny v strave dieťaťa.
  • zmeny v rutine - akékoľvek zmeny v rutine dieťaťa vedia spôsobiť zápchu. Či už ide o cestovanie, zmenu bydliska alebo len “obyčajný” nástup do škôlky či školy.
  • zadržiavanie - dochádza k nemu, keď dieťa ignoruje nutkanie na stolicu napríklad z dôvodu strachu z toalety alebo zanepráznenosti nejakou inou činnosťou. Niektorým deťom (a priznajme si, že aj mnohým dospelým) je vyprázdňovanie v cudzom prostredí nepríjemné, a preto radšej toto nutkanie potlačia a stolicu zadržiavajú. K zadržiavaniu stolice môže dôjsť aj kvôli predošlej zlej - bolestivej skúsenosti pri vyprázdňovaní a môže sa z toho rýchlo stať začarovaný kruh.
  • alergia na bielkovinu kravského mlieka - môže sa objaviť už v prvých mesiacoch života. Nielen alergia, ale aj nadmerná konzumácia mliečných výrobkov dokážu spôsobiť u detí zápchu.
  • užívanie liekov - ide o veľmi individuálne prípady, vzhľadom k tomu, že každý organizmus reaguje na podané liečivá svojsky. Ak dôjde k zápche spôsobenej užívaním liekov, skúste sa poradiť s lekárom o prípadnej náhrade užívaného lieku.

zapcha deti

Čo robiť pri zápche

Už pri náznakoch tuhej stolice, prípadne ak spozorujete bolesti dieťaťa pri vylučovaní je potrebné čím skôr zasiahnuť a snažiť sa stolicu zmäkčiť. Tým minimalizujete nepríjemný zážitok z vyprázdňovania, ktorý by mohol mať negatívny dopad na dieťa a spôsobiť úplne odmietanie vykonávanie potreby. Aké sú základné kroky na predchádzanie a liečbu zápchy?

  1. TEKUTINY - navýšenie príjmu tekutín je krokom číslo jedna. Ideálna je čistá voda či materské mlieko, avšak tekutiny môžete získať napríklad aj z čaju či polievky. Na podporu vyprázdňovania môžete siahnuť aj po slivkovej šťave.
     
  2. VLÁKNINA - strava bohatá na vlákninu napomáhá dieťaťu vytvoriť mäkšiu, objemnú stolicu. Medzi potraviny s vysokým obsahom vlákniny sa zaraďujú niektoré druhy ovocia (napr. jablko, hruška, slivky, broskyne, jahody), zeleniny (mrkva, cvikla, brokolica, artyčok, kaleráb), strukovín (šošovica, fazuľa, hrach, cícer) alebo celozrnných obilnín (ovsené vločky, celozrnný chlieb).
     
  3. OBMEDZENIE URČITÝCH POTRAVÍN - na mysli máme práve deťmi obľúbené sladkosti, ale aj ryžu či múčne jedlá. Tieto jedlá sú dobrými pomocníkmi pri hnačke, avšak pri zápche ich z jedálnička radšej vyraďte. Rovnako sa vyhnite tiež čučoriedkám či banánom.
     
  4. POHYB - pravidelná fyzická aktivita pomáha stimulovať normálnu funkciu čriev, preto doprajte dieťaťu denne dostatok pohybu. Alternatívou je tiež jemná masáž bruška.
     
  5. PODPORA DIEŤAŤA - odmeňujte a chváľte dieťa už za proces, nielen za výsledok. Už len za to, že sa pokúsilo a odvážilo vykakať sa (občas aj napriek bolesti či nepohode, ktorú prežíva). Buďte pri ňom a vytvorte mu láskavé prostredie s trpezlivým prístupom. A aj keď máte chuť vzdať to, buďte prosím s deťmi v tomto procese vytrvalí.
     
  6. NÁVYKY - deti milujú rutinu, preto im ju doprajte aj v tomto smere. Ideálne po jedle, vyhraďte čas svojmu dieťaťu, aby mohlo použiť toaletu. Ponúkať mu možnosť toalety skúste aspoň 2x za deň, najlepšie v približne rovnakých časoch. Na záchode alebo nočníku by dieťa nemalo sedieť dlhšie ako 10-15 minút, nohy zabezpečte tak, aby neviseli vo vzduchu, ale boli prikrčené k brušku.
    Na motiváciu môžete použiť rôzne knižky, hračky, ktoré sú určené len na čas strávený na toalete alebo nálepky. Za neúspech dieťa nikdy nehrešte ani nepodceňujte, práve naopak pochváľte ho za snahu a povzbuďte.
     
  7. VOĽNOPREDAJNÉ PRÍPRAVKY - ak nemá dieťa dostatok vlákniny v strave, je možné doplniť ju aj iným spôsobom. Vláknina pre deti je síce voľnopredajná, no je potrebné sa o jej užívaní poradiť s pediatrom, ktorý určí správnu dávku. Navyše, aby boli užívanie účinné, zabezpečiť by ste mali dieťaťu aspoň liter vody denne.
     
  8. GLYCERÍNOVÉ ČÍPKY - slúžia na jednorázové vyprázdnenie v akutných prípadoch. Pri pretrvávajúcej zápche však určite kontaktujte lekára, ktorý dieťaťu predpíše vhodnejšie liečivá. Alternatívou je aj produkt Easylax, ktorý taktiež nie je určený na dlhodobé užívanie.

Kedy navštíviť lekára

Zápcha u detí je vo väčšine prípadov jednorázovou záležitosťou, ak sa však vyskytuje opakovane a nepomáha úprava životosprávy, navštívte lekára. Rovnako buďte obozretní ak popri akútnej zápche dieťa aj vracia, prípadne má príliš nafúknuté bruško a neodchádzajú vetry. Dôvodom na návštevu lekára je aj krv v stolici, prílišné nechutenstvo či vysoká horúčka.