Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Všetko, čo by ste mali vedieť o akné

Všetko, čo by ste mali vedieť o akné

Akné nie je len problémom pubertálneho veku. Vzniká aj v dospelosti. Ide o chronické zápalové ochorenie kože, ktoré môže vyústiť až do straty sebavedomia a dokonca depresií. Čo je príčinou akné a ďalšie dôležité informácie o tomto kožnom probléme sa dočítate v našom článku.

Čo je príčinou akné?

Či už ide o akné v puberte alebo akné v dospelosti, jeho príčiny môžu byť rôzne. V podstate však ide o premnoženie baktérie Probionibacterium acnes. Tá vstupuje do hlbších častí kože a vyvoláva imunitnú reakciu organizmu v podobe akné. Na vzniku akné sa významne podieľajú tieto faktory:

  • Nadmerná produkcia mazu
  • Hormonálne výkyvy
  • Genetická predispozícia
  • Užívanie niektorých liekov (napr. barbiturátov alebo liekov s obsahom lítia)

Ďalšie faktory, ktoré prispievajú k vzniku a zhoršeniu akné sú:

  • Slabá starostlivosť o pleť, nahromadenie odumretých vrstiev kože
  • Poškodenie a podráždenie pokožky
  • Užívanie amfetamínov a steroidov
  • U citlivej pleti aj prítomnosť roztočov
  • Nesprávny životný štýl a chýbajúce vitamíny a minerály
  • Stres

Akné sa objavuje u žien, aj u mužov. U mužov sa však po skončení puberty hormóny stabilizujú a tak je u nich akné vo vyššom veku skôr zriedkavé.

Z hľadiska veku poznáme novorodenecké akné, akné batoliat, ďalej zrejme najrozšírenejšie akné v puberte a nakoniec akné v dospelosti, tzv. neskoré akné. Je teda zrejmé, že rolu nehrá vek, ani pohlavie.

VEDELI STE ŽE:

„Akné v priebehu života postihne aspoň raz takmer každého človeka?“

Prejavy a typy akné

Akné sa môže objaviť kdekoľvek na tele. Najčastejšie sa však vyskytuje v takzvanej T-zóne na tvári, a to na čele, na nose, okolo úst a akné na brade. Veľmi bežné je tiež na lícach, na krku, na chrbte a dokonca na zadku.

Prejavy akné sa líšia v závislosti od toho, akým stupňom závažnosti akné trpíte. Typickým prejavom sú vriedky, ktoré sú spôsobené zápalom mazových žliaz.

  1. Mierne akné. Čierne a biele bodky a pupienky.
  2. Stredne závažné akné. Vznikajú papuly – zapálené červené pupienky a pustuly – s obsahom bieleho alebo žltého hnisu, čo je ďalšia fáza neliečených bielych bodiek.
  3. Ťažké akné. Veľké množstvo zapálených pupienkov, papúl a pustúl. Tvoria veľké mapy a bolestivé ložiská. Môžu zanechať jazvy a hiperpigmentáciu.
  4. Akútne – veľmi ťažké akné. Prejavuje sa ako ťažké akné, no pridružiť sa môžu dokonca bolesti kĺbov a horúčky. Riziko trvalého poškodenia kože je veľké.

Čo je maskné

Pomerne novou formou akné je tzv. maskné. Vzniká z dôvodu častého nosenia rúšok a respirátorov, preto sa objavuje v okolí úst, na brade a na lícach.

Pokožka je rúškom dráždená, nemá dostatok vzduchu a tak dochádza k upchávaniu pórov a zápalom. Preto často meňte rúško a dajte si záležať na pravidelnom čistení pleti.

Zabojujte s akné. Ako na to?

Ako odstrániť akné? V prvom rade by ste mali dbať na prevenciu. A to najmä vtedy, ak máte problematickú pleť.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo prípravkov na akné

Pozrieť ponuku

Čomu sa treba vyhnúť? Začervenané pupienky nevytláčajte a ani inak nedráždite. Zamerajte sa na zdravú stravu a obmedzte alkohol a cigarety. Používajte kvalitnú kozmetiku a pleť pravidelne čistite.

Vynikajúcou prevenciou je zinok na akné vo forme výživového doplnku. Je skvelý najmä pre veľmi mastnú pleť, hojí rany a podporuje celistvosť kože.

Ako sa zbaviť akné, ak sa už objavilo? V prípade, ak sa jedná o ľahkú formu, postačí domáca liečba akné. V lekárni sa dá zakúpiť kvalitná kozmetika, určená na pleť s akné, napr. zinková masť na aknékoloidné striebro, roztoky a rôzne lokálne gély.

Skvelá je tiež meď na akné, pretože dokáže bojovať s mastnotou a zlepšiť vzhľad pokožky. Vhodná je preto kozmetika s obsahom medi, napr. značka Medik8.

A čo domáce recepty? Čo pomáha na akné? Vynikajúce je napríklad aloe vera. Štúdie (1) potvrdzujú, že ak sa kombinuje liečba akné u lekára s prípravkami z aloe vera, výsledky liečby sú omnoho lepšie.

Ak vám ostali fľaky po akné citrón je tou správnou voľbou. Má bieliace účinky a dokáže vyrovnať farebný tón pleti. Avšak pozor. Stále hovoríme len o ľahkých formách akné.

Kedy ísť s akné k lekárovi?

Boj s akné je náročný. Najmä ak sa jedná o ťažšiu formu. Vtedy je potrebná liečba akné u lekára. Ten môže predpísať lieky - antibiotiká, lokálne retinoidy, lokálne antimikrobiálne lieky alebo iné liečivá, v závislosti od stavu.

Všetko o akné

Odstránenie akné je však dlhodobou záležitosťou. Ak sa pýtate, ako sa zbaviť akné za noc, odpoveď je, že je to nemožné. Prvé výsledky sa môžu objaviť po 4 týždňoch. Zväčša však liečba zaberá až po 2-3 mesiacoch. Vytrvajte však.

Špeciálna kozmetika pre pleť s akné

Ak máte akné, určite nepoužívajte obyčajnú kozmetiku. Potrebujete kozmetické produkty, vhodné pre problematickú, citlivú a aknóznu pleť. To isté platí o dekoratívnej kozmetike. Odporúčame napríklad špeciálny makeup na akné, ktorý neupcháva póry a nezhoršuje stav akné.

Ak neviete, akú kozmetiku si zvoliť, určite sa poraďte s dermatológom. Ten vám povie, čo pomáha na akné.

Ako by teda mala vyzerať starostlivosť o pleť s akné?

  1. Pravidelné čistenie a odličovanie. Na čistenie postačí jemné mydlo, ktoré pokožku zbytočne nevysuší. Na odličovanie zas ľahká pleťová voda alebo odličovací krém.
  2. Kvalitný krém. Mastná pleť je na akné náchylnejšia. A pleť sa paradoxne nadmerne mastí aj preto, že jej chýba hydratácia. Používajte teda ľahký hydratačný krém, ktorý neupcháva póry.
  3. Lokálna starostlivosť. Na liečbu akné existujú rôzne lokálne prípravky. Či už je to sérum na akné, liečivý gél alebo mastička a aplikuje sa priamo na pupienky.
  4. Hĺbkové čistenie. Zanesené póry treba z času na čas hĺbkovo vyčistiť. Poslúži pílingová maska na tvár, ktorá odstráni odumreté časti kože a nečistotu.
  5. Starostlivosť o problematickú pleť podporte bylinkami. Vhodný je napríklad čaj Zdravá pleť.

Dajú sa jazvy po akné liečiť?

Aj keď sa už akné vylieči, jazvy po akné alebo fľaky po akné môžu byť viditeľné celé roky. Dajú sa odstrániť? Je to beh na dlhé trate. Avšak existujú možnosti liečby.

  • Chemický píling. Odstráni vrchné vrstvy kože a tak budú fľaky a jazvy menej viditeľné.
  • Krém na jazvy po akné. Existujú špeciálne ošetrujúce krémy na zjazvenú pleť.
  • Bieliaci krém na fľaky po akné. Vynikajúci je rad kozmetiky La Roche Possay pre mastnú pleť a pleť s nedokonalosťami.
  • Rastlinné oleje. Regeneračne pôsobí napr. šípkový olej. Ako sa zbaviť červených fľakov po akné a jaziev s pomocou rastlinných olejov? Stačí postihnuté miesta pravidelne potierať.
  • Laserová terapia. Ak nič nezaberá a vy už neviete čo na fľaky po akné a prípadné jazvy, navštívte dermatológa a prekonzultujte možnosti liečby, možno aj laserom.

Prečo je akné v lete horšie

Pre ľudí s aknóznou pleťou je leto rizikové obdobie. Pleť je v lete mastnejšia a navyše viac dráždená slnkom, opaľovaním, nanášaním prípravkov na opaľovanie, morskou vodou, chlórovanou vodou a vetrom. Toto všetko prispieva k nadmernej tvorbe akné. Stav môže zhoršiť prípadná alergia na slnko.

Preto buďte v lete opatrní a o svoju pleť sa starajte ešte viac. Pravidelne ju umývajte. Počas dňa pomôže aj opláchnutie vlažnou vodou, ktorá zbaví pokožku mastnoty a potu. Čistenie dvakrát denne je samozrejmosťou.

Pokiaľ ide o kozmetiku na opaľovanie, vyberte si takú, ktorá je vhodná pre citlivú a aknóznu pleť, napríklad BiodermaPhotoderm SPF 30.

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23336746/

Najčastejšie otázky:

1. Čo je akné?

Je to chronické zápalové ochorenie kože, ktoré sa prejavuje čiernymi a bielymi bodkami, pupienkami, zapálenými hnisavými vyrážkami, až veľkými bolestivými aknóznymi ložiskami. Pri veľmi ťažkej forme dochádza k poškodeniu kože.

2. Čo je maskné?

Ide o akné, ktoré vzniká pod „maskou“, teda pod rúškom, čiže v okolí úst, na lícach a na brade. Z dôvodu dráždenia kože sa póry v týchto miestach nadmerne upchávajú a zapaľujú.

3. Prečo vzniká akné?

Dôvodom je nadmerná produkcia mazu, hormonálne výkyvu, slabá starostlivosť o pleť, stres, nesprávna životospráva, genetika a užívanie niektorých liekov.

4. Ako sa mám zbaviť akné?

Pri ťažších formách je vhodné navštíviť kožného lekára. Pri ľahších formách sa odporúča špeciálna kozmetika, určená na pleť s akné, správna životospráva a dôsledná starostlivosť o pleť.

5. Prečo majú akné najmä tínedžeri?

Akné sa môže objaviť v každom veku. U tínedžerov je však častejšie z dôvodu hormonálnych zmien a nadmerného mastenia pleti.

Kompletná ponuka produktov na akné

Z našej poradne:

📅 Dátum: 09. 10. 2020

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, rád by som sa dozvedel, prečo ľudia ktorí sú obézny alebo majú vyššiu nadváhu, tak nemajú akné? Samozrejme niektorí majú, ale poznám aj takých čo majú dlhodobo obezitu a akné nemajú. Niektorí obéznejší ľudia aj fajčia, pijú alkohol. Majú spomalený metabolizmus, nedostatok pohybu, jedia nezdravé jedlá, mastné a vyprážané. Veľa cukrov atď. A ja sa snažím jesť zdravo, samozrejme dám si aj niečo nezdravé ale len občas. Pijem len čistú vodu, žiadne sladké šťavy ani keksíky atď. Športujem, nefajčím a nepijem a aj napriek tomu mám akné? Dedičnosť to nie je, tak potom čo je zlé? Muž 22r. Ďakujem ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, akné je prejavom zápalu v tele, ktorý vyvrcholí vytvorením vyrážky. Vznik má viacero príčin, aj tie ktoré popisujete, ale medzi inými aj hormonálne zmeny, ktoré Vaše telo podstupuje.

Ak napriek tomu, že dodržiavate zásady zdravého životného štýlu, pleť si pravidelne čistíte a v dnešnej dobe kde je aj možnosť pravidelného kozmetického ošetrenia, sa Vám vyrážky opätovne vracajú, bude najlepším riešením konzultovať tento problém s kožným lekárom.

MÁTE OTÁZKU?

Ak sa nás chcete niečo spýtať alebo si chcete pozrieť odpovede na ďalšie otázky, pozrite si našu online poradňu.

Online poradňa

📅 Dátum: 07. 01. 2015

👩‍🦰 Otázka: Čítala som veľa článkov a skúseností ľudí, ktorí opisovali, ako vyliečili akné pomocou prípravkou na vyhubenie tohto parazita. (B3SÍROVÉ MYDLOZINKOVA MASŤ, BORAX, MSM, Tee Tree olej..) Je možné, že to môže byť spôsobené tým? Vďaka, ďakujem ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, na vzniku akné sa podieľa viacero faktorov. Môže ísť o hormonálnu nerovnováhu ktorá sa vyskytuje predovšetkým v období dospievania, ale príčinou býva aj genitická predispozícia, vplyv podnebia, užívanie liekov a baktérie.

Zo zložiek ktoré spomínate sú prevažne všetky na vonkajšie použitie akurát vitamín B3-niacín je určený na perorálne použitie. Okrem iného pozitívne vplýva na stav pokožky a slizníc, takže počas liečby akné sa môže užívať v kombinovanom pripravku Dermabion. Sírové mydlo a zinková masť majú vysušujúci účinok, pri akné sa používajú hlavne kvôli zvýšenej aktivite mazových žliaz.

Olej z čajovníka austrálskeho má antibakteriálne a protizápalové pôsobenie takže jeho používaním môže dôjst k eliminácii patogénnych baktérii podieľajucich sa na tvorbe akné.

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡