Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Šiesta detská choroba – vysoké horúčky a výsyp

Šiesta detská choroba – vysoké horúčky a výsyp

Šiesta choroba, medicínsky známa ako roseola infantum alebo exanthem subitum, je bežné detské ochorenie charakterizované náhlym nástupom vysokej horúčky, po ktorej nasleduje výrazná vyrážka. Hoci je toto ochorenie zvyčajne benígne, pochopenie symptómov, príčin a zvládania tohto ochorenia je pre rodičov kľúčové. V tomto článku sa ponoríme do kľúčových aspektov šiestej choroby.

Symptómy šiestej choroby

Vysoká horúčka

Charakteristickým znakom šiestej choroby je náhla a vysoká horúčka, často dosahujúca až 39 – 40,5 °C. Horúčka pretrváva zvyčajne 4 dni a môže byť sprevádzaná podráždenosťou a nepohodou. Ak by ani po 4 dňoch horúčka neustupovala je určite na mieste vyhľadať lekársku pomoc.

Vyrážky

Po ústupe horúčky sa na trupe dieťaťa môže objaviť ružovo-červená vyrážka, ktorá sa šíri na krk, tvár (nie vždy) a horné končatiny. Na rozdiel od iných detských vyrážok, vyrážka šiestej choroby zvyčajne nesvrbí. Zhruba po dvoch dňoch je šiesta choroba na ustúpe a zároveň vymiznú aj vyrážky.

Mierne respiračné príznaky

Niektoré deti môžu počas počiatočnej fázy ochorenia pociťovať mierne príznaky horných dýchacích ciest, ako je nádcha, kašeľ alebo bolesť hrdla.

Znížená chuť do jedla (nie je pravidlom)

Hnačka (nie je pravidlom)

Príčiny vzniku šiestej choroby

Šiesta choroba je primárne spôsobená dvoma kmeňmi rodiny herpesvírusov – ľudským herpesvírusom 6 (HHV-6) a ľudským herpesvírusom 7 (HHV-7). Tieto vírusy sú vysoko nákazlivé a šíria sa kvapôčkami z dýchacích ciest, čo im uľahčuje cirkuláciu medzi malými deťmi v blízkom okolí, ako sú rôzne centrá, krúžky pre bábätká či jasle, prípadne škôlka.

Stojí za zmienku, že šiesta choroba je najčastejšia u detí vo veku od 6 mesiacov do 2 rokov a akonáhle je dieťa infikované, zvyčajne si vyvinie doživotnú imunitu na toto ochorenie.
Inkubačná doba pri šiestej chorobe je 5 až 12 dní. Infekčnosť odznieva hneď po vymiznutí vyrážky.

šiesta choroba horucky

Komplikácie počas šiestej choroby

Vo väčšine prípadov je šiesta choroba miernym chorobným stavom a komplikácie sú zriedkavé. V niektorých prípadoch však vysoká horúčka spojená s ochorením môže viesť k febrilným kŕčom. Febrilné záchvaty sú vo všeobecnosti krátke a nespôsobujú dlhodobé poškodenie, ale môžu byť pre rodičov znepokojujúce.

Liečba šiestej choroby

Špecifická antivírusová liečba šiestej choroby neexistuje, pretože zvyčajne odoznie sama, bez nutnosti zasahovania medikamentami. Manažment sa zameriava na zmiernenie symptómov:

  • Horúčka a úľava od bolesti

    Voľne predajné lieky ako NurofenPanadol či Paralen môžu pomôcť zmierniť horúčku. V prípade výstupu horúčky nad 39,5 °C alebo ak podané lieky na zníženie teploty nezaberajú, môžete k zníženiu horúčky dopomôcť fyzikálnymi zábalmi.

  • Hydratácia

    V prípade vysokých teplôt nezabúdajte dieťa hydratovať. Pri dojčených deťoch ich môžete častejšie prikladať na prsník, ale dôležité je dostať akúkoľvek tekutinu do dieťaťa, či už ide o čistú vodu, čaj či umelé mlieko. V lekárničke by nemal chýbať ani rehydratačný roztok, napr. Kulíšek.

  • Svrbenie vyrážok

    Svrbenie v mieste výsypu je skôr nezvyčajné, no nevylučuje sa. Ak sa však vyskytne, kontaktujte lekára, ktorý vám odporúči antihistaminiká určené pre vekovú kategóriu vášho dieťaťa.

  • Odpočinok a kľudový režim

    Dostatočný odpočinok môže prispieť k rýchlejšiemu zotaveniu.

Prevencia 

Rovnako ako u mnohých detských vírusových infekcií môže byť prevencia šírenia šiestej choroby náročná kvôli jej nákazlivej povahe. Avšak dobré hygienické návyky, ako je pravidelné umývanie rúk a vyhýbanie sa blízkemu kontaktu s infikovanými osobami, môžu pomôcť znížiť riziko prenosu.

Záverom môžno skonštatovať, že zatiaľ čo šiesta choroba môže byť pre rodičov znepokojujúca v dôsledku náhleho nástupu vysokej horúčky, je dôležité si uvedomiť, že tento stav je vo všeobecnosti mierny a sám vymizne. Monitorovanie symptómov dieťaťa, vyhľadanie lekárskej pomoci v prípade potreby a zameranie sa na manažment symptómov môže prispieť k hladšiemu zotaveniu. Pochopenie príčin a prijatie preventívnych opatrení môže tiež pomôcť obmedziť šírenie vírusu v rámci kolektívov.