Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Sezóna kliešťov začala. Pozor na kliešťovú encefalitídu!

Sezóna kliešťov začala. Pozor na kliešťovú encefalitídu!

Apríl, máj, september a október sú mesiace, kedy sa na Slovensku vyskytuje najviac kliešťov. Je to teda tiež obdobie, kedy sme najviac ohrození kliešťovou encefalitídou. Čo toto ochorenie spôsobuje a ako sa chrániť?

Čo je kliešťová encefalitída a ako sa prenáša

Kliešťová encefalitída je infekčné vírusové ochorenie, ktoré prenášajú infikované kliešte. To znamená, že nie každý kliešť toto ochorenie prenáša. Infikovaných je cca do 10% kliešťov (1).

Prisatý kliešť na zvierati

Základnými hostiteľmi kliešťovej encefalitídy sú hraboše, hlodavce a lesné a domáce zvieratá. Kliešť sa infikuje od nich a vírus môže preniesť na človeka. Vírus napáda centrálny nervový systém. Môže mať vážne následky v podobe zápalu mozgu, paralýzy a dokonca smrti.

Kliešte, od ktorých sa môže človek nakaziť, sa nachádzajú prakticky všade. Držia sa vo výške cca 1,5 metra, a to na steblách trávy v lesoch, parkoch, záhradách alebo na rozľahlých trávnatých plochách. Jednoducho povedané, kliešte sa vyskytujú všade tam, kde je tráva vyššia ako 20 cm.

Ideálnou prevenciou výskytu vo vašej záhrade je teda pravidelné kosenie. Aktívne sú prakticky počas celej jari, leta a jesene, ak teplota stúpne nad 50°C. Objaviť sa môžu aj v zime.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov proti parazitom

Pozrieť ponuku

K prenosu na človeka dochádza veľmi jednoducho. Infekcia sa nachádza v slinách kliešťa a stačí malý okamih, aby kliešť tieto infikované sliny vypustil. Zväčša však k nákaze dochádza približne po dvoch hodinách.

Možný je ešte jeden spôsob nákazy kliešťovou encefalitídou. Výnimočne sa človek môže nakaziť aj konzumáciou potravín, vyrobených z tepelne nespracovaného mlieka ako domáce syry alebo jogurty. Nákaza z tohto zdroja má však spravidla ľahší priebeh.

VEDELI STE ŽE:

„Kliešte sú aktívne počas celého roka? Zastavia ich len dlhotrvajúce mrazy alebo súvislá snehová pokrývka. (2)“

Aké sú príznaky kliešťovej encefalitídy?

Inkubačná doba je 7-14 dní, avšak môže to byť dokonca 1 mesiac. Môže sa stať, že infekcia prebehne bez príznakov a ochorenie sa zistí náhodne, vyšetrením z krvi. No väčšinou ho sprevádzajú príznaky, ktoré sa prejavujú v dvoch fázach:

  1. Fáza. Má podobné príznaky ako chrípka. Pacienta bolí hlava, kĺby a svaly, má zvýšenú teplotu, trpí nechutenstvom, únavou a malátnosťou. Stáva sa, že ochorenie skončí touto fázou.
  2. Fáza. Objaví sa vysoká horúčka, zvracanie, silné bolesti hlavy, svetloplachosť, stuhnutie šije. V závažných prípadoch dochádza k postihnutiu centrálnej nervovej sústavy. Môže nastať porucha hybnosti svalov, nervová obrna, dezorientácia, tras, záchvaty, poruchy pamäte a spánku. Táto fáza môže trvať až 2-3 týždne a viesť k trvalým následkom ako sú chronické poruchy spánku, bolesti hlavy, depresie, obrna svalov. U jedného percenta pacientov dokonca končí smrťou.

Skúsenosti lekárov a pacientov hovoria o tom, že u detí do 7-mich rokov má choroba ľahší priebeh, čo je iste pozitívum.