Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Podpora imunity škôlkarov a školákov

Podpora imunity škôlkarov a školákov

Zvýšená chorobnosť škôlkarov a občas aj školákov trápi každého rodiča. Otázkou je, prečo sú tie deti “stále” choré, keď dovtedy bolo takmer všetko v poriadku. V kolektíve prichádzajú do kontaktu desiatky detí, ktoré sa zhromažďujú na pár metroch štvorcových, pričom nemajú ešte zvládnuté hygienické štandardy. Deti sú okrem toho často veľmi kontaktné a každé je osídlené inými patogénmi. Čo viac, ich imunita je ešte nezrelá, a tým pádom sú na ochorenia rýchlejšie náchylné.

Norma chorobnosti

Častokrát dochádza k otázke, koľkokrát ročne je v norme, ak je dieťa v batolivom a predškolskom veku choré. Faktom je, že až 6 – 8 bežných infektov ročne stále nie je považovných za akúsi poruchu imunity, ale za normálny jav. Ako bežné infekty sa považujú infekcie horných dýchacích ciest s prejavmi ako kašeľ, sopeľ, teploty, bolesti hrdla alebo črevné virózy, pri ktorých nie je nutný predpis antibiotík.

U školákov sa norma pohybuje v rozmedzí 2 - 4 bežných infektov ročne.

Ak je chorobnosť dieťaťa vyššia ako spomenutá norma, je treba pátrať po príčine. Odpoveďou môže byť zväčšená nosná madľa, reflux, alergie či porucha imunity, ktorá je však skôr raritná.

Potrebná rekonvalescencia

Imunita po chorobe potrebuje dlhší čas na dostatočnú a kvalitnú rekonvalescenciu. Imunitný systém po prekonaní choroby nie je hneď schopný plnohodnotného “boja” proti ďalšej chorobe, ktorá hrozí pri návrate do kolektívu, kde sa stretáva s mnohými patogénmi denne. Preto je dobré a žiadané, aj keď pri pracujúcich rodičoch veľmi náročné, nechať deti po vyliečení z infektu ešte istý čas doma, kým imunita znovu naberie svoju “plnú silu”. V inom prípade sa vracia dieťa do kolektívu s oslabenou imunitou a je riziko, že po krátkom čase bude znovu čeliť ďalšiemu infektu.

Prípravky na podporu imunity

Väčšina voľnopredajných prípravkoch na trhu je určených od 3 rokoch dieťaťa. Dovtedy sa o každom užívaní poraďte s pediatrom. V období, keď dieťa dovŕši 3 roky, prichádza väčšinou čas nástupu do kolektívu a vtedy mnohí rodičia siahajú po niečom, čo by imunitu trošku posilnilo. Iní sa po podporných prípravkoch začínajú obzerať až vtedy, keď je dieťa častejšie choré a jeho imunita dostáva zabrať. Aké produkty na posilnenie imunity môžete na trhu nájsť?

VITAMÍN C

Podieľa na množstve dôležitých procesov v tele. Je to významný antioxidant, podporuje regeneráciu, prispieva k normálnej funkcii imunitného systému, ochraňuje bunky pred oxidatívnym stresom a znižuje únavu a vyčerpanie. Mnohí rodičia siahnu po vitamíne C až pri samotnom prebiehajúcom ochorení, avšak pre ochranu pred ochoreniami je potrebné jeho skoršie a pravidelné užívanie.

Vitamin C nájdete aj vo viacerých potravinách (jahody, ríbezle, šípky, listová zelenina, brokolica, citrusy), avšak zkúpiť si ho viete aj vo forme výživového doplnku – CebionCevitkoAdelle Davis Vitamín C a mnohé iné.

VITAMÍN D

Nedostatok vitamínu D sa u detí prejavuje spomalením rastu, podráždenosťou alebo naopak apatiou, svalovou slabosťou a oslabenou imunitou, teda väčšou náchylnosťou k infekciám. Do roka sa podáva denne, od roka sa odporúča užívať aspoň v období od októbra do apríla.

Vitamin D nájdete v živočíšnych zdrojoch, ako sú tučné ryby, rybí olej, vajíčka, maslo a pečeň. Druhým veľkým zdrojom je slnečné žiarenie, ktorému priame vystavovanie sa nie je pre deti vhodné. Práve preto sa vitamín D dopĺňa zväčša vo forme výživových doplnkov ako napríklad DevitJamieson Baby-D3Jamieson D KidsDetrical Kids a mnohé iné.

hygiena ruk

PROBIOTIKÁ

Až 70-80 % všetkých imunitných buniek sa nachádza v zažívacom trakte, t.j. v črevách. To je jeden z dôvodov, prečo je dôležitý spôsob a kvalita výživy už od narodenia dieťaťa. Štúdie ukazujú, že včasné správne osídlenie sa mikróbmi v ľudskom čreve vedie k zníženému riziku alergii, autoimunitných a zápalových procesov. V otázke prevencie a podpory imunity pred nástupem do kolektívu sa javí ako účinné probiotikum kmeňa LGG Lactobacillus rhamnsosus, ktoré nájdete obsiahnuté v Probiofix Imun Baby.

IMUNOGLUKANY

Ich pozitívny účinok možno pozorovať pri vracajúcich sa respiračných ochoreniach, pri alergických ochoreniach či vysokej záťaži organizmu. Betaglukany sú známe svojimi antioxidačnými, protizápalovými a regeneračnými vlastnosti. Na slovenskom trhu je s registrovanou značkou prípravok Imunoglukan P4H. Odporúča sa užívať aspoň 2 mesiace pred nástupom do kolektívu a aspoň mesiac po nástupe v užívaní pokračovať. Z ostatných prípravkov je obľúbený napríklad Arko Defenses.

MULTIVITAMÍNY

Mať všetky potrebné vitamíny a minerály v jednej tablete je snom každého rodiča, avšak z mnohých dôvodov to je nemožné. Napríklad aj z toho titulu, že niektoré vitamíny sú rozpustné v tukoch, iné vo vode a ich vstrebávanie sa môže negatívne ovplyvňovať. Na podporu imunity vyberajte výživové doplnky s vitamínom C a B a s minerálmi zinkom alebo selénom.

Na trhu ich je široké spektrum, napríklad Jamieson MultiKidsMarťankoviaVibrovit a pod.

Ostatná podpora imunity deti

Mimo výživových doplnkov a vitamínov, ktoré dostanete kúpiť v lekárni, je dôležité prihliadať na viaceré faktory, ktoré vedia imunitu ovplyvniť. Pri deťoch je ešte o čosi viac dôležité nižšie spomínané body dodržiavať a mať ich ako súčasť životného štýlu.

  1. ZDRAVÁ STRAVA
    Zaistite, aby mali deti vyváženú stravu obsahujúcu ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky, mliečne výrobky a bielkoviny. Tým získajú potrebné živiny a vitamíny.
    Podporujte konzumáciu potravín bohatých na vitamín C (citrusové plody, brokolica, jahody) a vitamín D (ryby, vaječný žĺtok, mliečne výrobky).
     
  2. DOSTATOK SPÁNKU
    Nedostatok kvalitného spánku môže oslabiť imunitu, preto dbajte na primerane skoré večierky vzhľadom k rannému vstávaniu do školy či školky. Ku kvalitnému spánku dopomôže tma, ticho, teplo v miestnosti okolo 20 – 23 °C, ľahká večera, ale aj vyhýbanie sa monitorom aspoň hodinu pred uložením na spánok.
     
  3. FYZICKÁ AKTIVITA
    Podporujte aktívny životný štýl detí. Pravidelná fyzická aktivita ako aj pobyt na čerstvom vzduchu vedia pozitívne ovplyvniť imunitu.
     
  4. ZÁKLADNÉ HYGIENICKÉ NÁVYKY
    Učte deti pravidlá základnej hygieny, ako je umývanie rúk mydlom a vodou po príchode z vonku, po použití toalety a pred jedlom. Je to efektívny preventívny faktor pred mnohými infekciami.
     
  5. ZNÍŽENIE STRESU
    Často prehliadaný spúšťač mnohých ochorení – dlhodobý stres a úzkosť môžu značne oslabiť imunitu. Komunikujte s deťmi, buďte tu pre nich, pomáhajte im prekonať situácie, ktoré sú pre nich náročné.