Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Plesňové ochorenia - mykózy

Plesňové ochorenia - mykózy

Pojem mykózy a plesňové ochorenia v mnohých luďoch vyvolávajú znechutenie, odpor a hanbu, pokiaľ trpia jednou z ich foriem. Pleseň býva synonymom špiny a zanedbanosti. Avšak v prípade kožného ochorenia to nemusí byť vždy tak.

Plesne a kvasinky sú neškodné organizmy žijúce v našom okolí. Škodiť nám začnú až vtedy keď im vytvoríme  tie pravé podmienky. Väčšina plesňových ochorení sa lieči pomerne jednoducho, pokiaľ sú včas diagnostikované a organizmus je inak celkom zdravý.

V prípade že je organizmus oslabený akútnym alebo chronickým ochorením, alebo má parazit vhodné podmienky k rastu, môže byť liečba zdĺhavá.

Druhy mykóz

Nasledujúce druhy mykóz patria k tým najčastejším a v letnom období sa ich výskyt zvyšuje:

Tinea

Je druhom plesne napádajúcej vlasy, kožu a nechty. Na koži s na začiatku objaví  len nepatrná škvrna. Tá sa postupne rozrastá  a tvorí kruhové obrazce začervenanej, podráždenej a šúpajúcej sa kože.

Candida albicans

Je kvasinka, ktorá je bežnou súčasťou telesnej mikroflóry a to predovšetkým v čreve. Pokiaľ sa vyskytnú vhodné podmienky k rastu, tak môže spôsobiť zápalové zmeny na koži.

Kvasinky bujnejú vo vlhkom a teplom prostredí  ako sú kožné záhyby obéznych či klíma v detskej plienke. Kvasinkové infekcie majú často  spojitosť s dlhodobím užívaním antibiotík, oslabením imunity, cukrovkou, alebo hormonálnymi zmenami u žien.

Pytiriasis versicolor

Je kožné ochorenie časté u mladých i dospelých. Prejavuje sa ako začervenané nesvrbiace škvrny na koži trupu. Na tmavej alebo opálenej pleti sú postihnuté oblasti v porovnaní s okolím svetlejšie (hypopigmentácia).

Onychomykózy

Je to hubovité ochorenie, ktoré postihuje nechty. Trpí ním takmer 20% dospelej populácie. Objavuje sa prevažne na nechtoch nôh. Necht spočiatku nadobúda žltkastú farbu, neskôr zhrubne a drobí sa. Príčinou môže byť nesprávna obuv, mechanické poškodenie nechtu, ale napríklad aj ochorenie pečene.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio prípravkov na rôzne kožné problémy. 

Prezrite si našu ponuku.

Kde sa možno plesňovým ochorením nakaziť?

Pleseň je možné preniesť dotykom od človeka, ktorý ním trpí. Niektoré druhy plesní bujnejú vo vlhku a preto sa v hojnom počte vyskytujú na podlahách verejných plavární, sáun a spŕch.

Ďalšia možnosť je nákaza od zvieraťa. Kožná pleseň napríklad u psa sa najčastejšie prejaví ako okrúhle miesto so šupinkami a vypadanou srsťou. Ako vlasy tak aj chlpy sú po napadnutí hubou veľmi krehké, lámu sa a vypadávajú.

Ako sa mykóza lieči?

Liečba je závislá od rozsahu a závažnosti a typu mykózy. Liečba môže pozostávať od aplikácie krému až po systematické liečby aj s liekmi.

Ako sa brániť kožným infekciám?

Čistá a suchá koža a celkovo zdravý organizmus je tá najlepšia ochrana. Avšak existujú konkrétne opatrenia, ktoré odstraňujú niektoré fakory podporujúce bujnenie kvasiniek a dermatofytov.

Tu sú niektoré pravidlá, ktoré sa v letnom období stávajú veľmi potrebnými:

  • nenosiť neustále uzavretú obuv a vystaviť nohy čerstvému vzduchu kedy je to len možné
  • meniť si ponožky spodné prádlo každý deň a hlavne v teplom počasí
  • pri návšteve sauny, plavárne, verejnej sprchy je potrebné  vyhnúť sa styku nôh a podlahy nosením   otvorenej obuvi
  • v letnom období je potrebné nosiť vzdušné a oblečenie ktoré zároveň dobre saje pot. Teplo  a vlhko vytvárajú vhodné prostredie na rast infekcie
  • po kúpaní treba starostlivo vysušiť záhyby na tele a priestor medzi prstami
  • dobre sa starať o svoju športovú obuv a často ju meniť

Môže byť plesňové ochorenie príčinou ťažkého ochorenia?

Vo väčšine prípadov sa ochorenie ľahko lieči v priebehu pár týždňov. Len u ľudí s postihnutým imunitným systémom môže infekcia ohroziť život pacienta a je liečba nemusí byť úspešná.

Môžu sa mykózou nakaziť deti od rodičov?

Samozrejme. Ak má rodič takéto ochorenie, infekciu môže v domácnosti šíriť ďalej. Preto je dôležité dodržiavať hygienické opatrenia.

Každý člen domácnosti musí mať vlastný uterák, ponožky, nožnice, či ďalšie hygienické pomôcky. Dlážku, najmä na miestach, kde chodia členovia domácnosti bosí, je nutné pravidelne dezinfikovať.

A najmä, človek trpiaci mykózou musí svoje ochorenie liečiť, aby ho nešíril ďalej. Ak sa dodržia tieto preventívne opatrenia, riziko nákazy sa znižuje.