Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Očkovanie detí - na čo sa pripraviť?

Očkovanie detí - na čo sa pripraviť?

Téma očkovania detí je často veľmi diskutovaná. V posledných rokoch sa vyskytlo niekoľko káuz, hoaxov a zbytočných dezinformácií, ktoré sa šírili internetom obrovskou rýchlosťou. Faktom však je, že práve očkovanie pomáha ku kolektívnej imunite a znižuje chorobnosť miliónov detí po celom svete. Za dnešnými vakcínami stoja roky testovaní a vedeckých štúdií.

Na stránke www.sprievodcaockovanim.sk nájdete brožúru so všetkými potrebnými informáciami o očkovaniach, možných nežiadúcich účinkoch a aj najčastejších fámach.

Cieľom očkovania je vyvolať imunitnú odpoveď tak, aby bola zabezpečená dlhodobá efektívna ochrana očkovaného proti ochoreniu bez nutnosti jeho prekonania.

Druhy očkovaní na Slovensku

V našej krajine rozdeľujeme očkovanie do dvoch základných skupín - povinné a nepovinné.

Povinné očkovania

Vykonávajú sa na základe platného očkovacieho kalendára.

Hexavalentná (šesťzložková) vakcína, ktorá chráni deti pred 6 ochoreniami: diftéria (záškrt), tetanus, pertussis (čierny kašeľ), proti invazívnym hemofilovým infekciámpoliomyelitíde (detskej obrne) a hepatitíde (žltačke) typu B. Zahŕňa 3 očkovania do 1,5 roka dieťaťa, neskôr, v 6. a 13. roku života dieťaťa sa vykonáva preočkovanie tetravalentnou vakcínou.

Pneumokoková konjugovaná vakcína chráni pred najzávažnejšími ochoreniami spôsobenými pneumokokmi. Všetky 3 vakcíny sa podávajú do 1,5 roka života.

MMR vakcína je trojzložková vakcína proti vírusovým ochoreniam osýpok, rubeoly a mumpusu. Túto vakcínu obdržia deti medzi 15.-18.mesiacom života, následné preočkovanie sa vykonáva v 5.roku života dieťaťa (údaj platí pre deti narodené po 1. januári 2020).

Nepovinné, odporúčané očkovania

Do tejto skupiny zaraďujeme vakcíny, ktoré chránia pred nasledovnými ochoreniami:

Tuberkulóza - očkovaní môžu byť už aj novorodenci (1-dávková vakcína)

Meningokokové infekcie - možné podať od 2 mesiacov života (počet dávok závisí od typu vakcíny)

Rotavírusové ochorenia - očkovanie je potrebné ukončiť do 24., resp. 32 týždňov veku dieťaťa (2 alebo 3 dávky podľa typu vakcíny)

Chrípka - vhodná od 6. mesiacov života (počet dávok závisí od veku dieťaťa a predchádzajúcich očkovaní)

Kiahne - vakcínou možno očkovať po 9. alebo 12. mesiaci života dieťaťa (2-dávková vakcína)

Žltačka typu A - očkovanie až po 1. roku života (2 alebo 3 dávky podľa typu vakcíny)

Kliešťová encefalitída - očkované môžu byť deti po 1. roku (3 dávky, následne 1 dávka preočkovania každých 3 – 5 rokov v závislosti od typu vakcíny)

HPC - ideálne je zaočkovanie pred prvým pohlavným stykom (počet dávok závisí od typu vakcíny)

ockovanie detiZákladné pravidlá pri očkovaní

Povinné aj nepovinné očkovania môžu so sebou prinesť vedľajšie príznaky. Preto sa odporúča v deň očkovania zrušiť návštevy, plávanie, cvičenie, ihriská a uprednostniť skôr pokojový režim dieťaťa.

Spravidla sa očkuje výhradne zdravé dieťa, pričom výnimkou sú odporúčané postupy očkovania pre rizikové skupiny detí. Pokiaľ vaše dieťa 24h pred podaním vakcíny zvracalo, malo hnačky, zvýšenú teplotu či horúčku, prípadne odmietalo stravu, zle spalo alebo sa správalo neprimerane, ohláste túto skutočnosť svojmu lekárovi, ktorý dieťa vyšetrí a zváži, či podanie vakcíny nepresunie na iný termín. Takisto nahláste lekárovi ak dieťa absolvovalo pobyt v rizikových (exotických krajinách), užívalo lieky, o ktorých lekár nevedel alebo ich nepredpísal a tiež ak sa v blízkosti dieťaťa nachádza posledné dni ktosi chorý (rodič, súrodenec atď.).

Dá sa na očkovanie nejak pripraviť?

Pri bábätkách veľa možností nemáte, avšak pri starších deťoch môžete použiť pár trikov:

  1. Hrajte sa na lekára.
     
  2. Hovorte s deťmi úprimne - neklamte ich, že to nič nie je, ale ani ich prehnane nezastrašujte.
     
  3. Čítajte si s deťmi knihy/ pozrite si videá o tom, ako vyzerá návšteva u lekára a čo môžu očakávať.
     
  4. Použite lokálne anestetikum – EMLA krém či náplasť - aplikujete 30 minút pred očkovaním na miesto, kde bude dieťa očkované. Anestetikum spôsobí znecitlivenie danej oblasti a teda minimalizuje bolesť vpichu.
     
  5. Prineste si so sebou k lekárovi chladivú náplasť, ktorú dieťatku nalepíte na miesto vpichu hneď po zaočkovaní. Miesto príjemne schladí, odpúta pozornosť od bolesti a pomôže predísť opuchu.

Aké sú možné príznaky po očkovaní?

Reakcia na očkovanie sa objaví zvyčajne hneď v deň očkovania, prípadne nasledujúci deň. Výnimku tvorí MMR očkovanie, kde sa reakcia môže objaviť až po 7.-10. dňoch od podania vakcíny.

Nežiadúce účinky, t.j. vedľajšie príhody možno rozdeliť do dvoch kategórií - lokálne a celkové.

Lokálne reakcie sú veľmi časté a prejavujú sa priamo v mieste vpichu. Miesto môže byť na dotyk boľavé, začervenané a môže byť prítomný aj mierny opuch. Všetky tieto reakcie by mali do 48 hodín odznieť. Aby ste ich minimalizovali, môžete hneď po očkovaní aplikovať studený obklad (tkanina namočená v studenej vode) alebo nalepiť chladivú náplasť. Pre zmiernenie prejavov možno aplikovať aj octanovú masť. Na mieste vpichu sa môže objaviť aj malá hrčka - zatvrdnutie, ktoré môže byť prítomné až 4-6 týždňov a vymizne samé. O tomto prejave však informujte vášho pediatra.

ockovanie u deti

Medzi celkové reakcie patrí najčastejšie zvýšená teplota, únava a plačlivosť dieťaťa. Zvýšená teplota až horúčka je očakávaná reakcia na očkovanie, preto buďte na ňu pripravení a pred očkovaním skontrolujte, či doma držíte lieky na jej zníženie - sirupy PanadolParalenNurofen alebo čapíky ParalenNurofenPanadolPodanie liekov preventívne sa neodporúča, po liekoch siahnite až pri teplote nad 38°C alebo pri veľmi výraznej nepohode dieťaťa.

Pri malých deťoch odporúčame mať doma obe formy liekov (sirup aj čapík) - niektoré deti sirup vyvrátia, iné zas vylúčia čapík stolicou hneď po zavedení.

Okrem toho je dobré zaobstarať si lieky s oboma druhmi účinných látok (paracetamolové - Panadol, Paralen a ibuprofenové - Nurofen). Z akého dôvodu? Ak teplota stúpne nad 38,5 °C po menej ako 6 – 8 hodinách od užitia lieku, môžete po 4 hodinách podať liek s druhou účinnou látkou.

INFO:

Lieky proti teplote dávkujte podľa hmotnosti,nie veku dieťaťa.

Fyzikálne metódy chladenia (zábaly, potieranie vlhkou tkaninou, vlažná sprcha) použite pri výstupe teploty nad 39,5 °C po tom, čo boli správne podané lieky na zrazenie teploty, nie však ako ich náhradu.

Teplota po očkovaní presahuje hranicu  39 °C len zriedkavo a netrvá dlhšie ako 48 hodín. Ak áno, kontaktujte lekára.

K ostatným celkovým reakciám na očkovanie možno zaradiť stratu vedomia (synkopa), ktorá je prítomná bezprostredne po alebo aj pred vpichom ihly - ide o psychogénnu odpoveď organizmu. Vyskytuje sa skôr u starších a dospievajúcich detí.
Prítomná môže byť aj alergická reakcia či anafylaxia ako reakcia na niektorú zo zložiek vakcíny. V súčastnosti je však toto riziko vďaka výrobe vysoko čistených vakcín takmer úplne minimalizované.

❗️Pri akýchkoľvek iných príznakoch (časté zvracanie, hnačky, teploty nad 40 °C, výsyp, kŕčové stavy, plač viac ako 3h, ochabnutosť, apatia či poruchy vedomia, prípadne obmedzenie pohyblivosti končatín alebo poruchy chôdze) bezodkladne kontaktujte lekára.

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡