Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Jarné alergie

Jarné alergie

Viete o tom, že alergická nádcha môže znížiť vašu výkonnosť v zamestnaní alebo v škole?

Jar sa blíži a s ňou aj prebúdzanie prírody, ktoré pre alergikov znamená začínajúci boj. Alergická nádcha sa prejavuje hlavne kýchaním, sťaženým dýchaním a zaslzenými očami, ktoré spôsobuje najmä peľ. Toho bude o chvíľu v ovzduší veľké množstvo. Produkujú ho hlavne stromy, trávy, kvety . Preto vám odporúčame chrániť sa v prírode slnečnými okuliarmi, ktoré vám môžu aspoň čiastočne pomôcť. 
Je dokázané, že nádcha postihuje 10-20% obyvateľstva. Preto nezabúdajte na preventívne očkovanie, alebo navštívte lekáreň, v ktorej vám odborníci určite poradia, ako znížiť príznaky tejto alergickej nádchy.

Alergie nie sú až taká novinka, ako by sa mohlo zdať. Už Hippokrates spozoroval dusenie a kožné vyrážky, ktoré malo u citlivých ľudí na svedomí kozie mlieko. Roky a pokusy dali prejavom pravé meno a okrem alergie boli objavené aj dedičné predpoklady a variácie tohto ochorenia.

Citlivka

Ale nie vlastnou vinou. Jednoznačná príčina na svoje odhalenie ešte len čaká. Môžete sa zaradiť ku skeptikom, ktorí zo svojej alergie obvinia životné prostredie a zanevrú na život v meste. Nedá sa na to tak celkom spoliehať. Ako príklad hádam postačí, že aj v podtatranskom regióne malo alergiu alebo astmu deväť z dvadsaťjeden mojich spolužiakov. Alebo sa dajte na stranu tých, ktorí tvrdia, že za to môžu chemikálie v potrave a čistiacich prostriedkoch. Možno vám napadne „poďakovať” rodičom, že vás držali v polosterilnom prostredí a vyvárali ešte aj dupačky. To môžete, lebo podľa názoru odborníkov dieťa potrebuje k zdraviu špinu. Blato, piesok, kaluže, trávu, zvieratá – alebo lepšie povedané baktérie, ktoré sú v nich prítomné. Tie pripravujú dieťatko do sveta plného dráždivých podnetov. Je dokázané, že deti, ktoré do troch rokov prichádzali do kontaktu s primeranou mierou „špiny“, trpia alergiami oveľa menej ako tie pestované vo vatičke.

Za všetkým hľadaj imunitu

Hlavnú úlohu v prípade alergie zohráva imunitný systém. Jeho úlohou je rozoznať a zneškodniť všetko, čo vyhodnotí ako škodlivé. Pri alergickej reakcii systém správne označí prichádzajúci podnet ako cudzorodý. Problém nastáva vtedy, keď obranné mechanizmy vyvíjajú neprimeranú aktivitu na zneškodnenie návštevníka. Ten však vôbec nemusí byť nebezpečný. Zákernosť je, že so zvyšujúcou sa koncentráciou a opakujúcim sa stykom s alergénom (látkou vyvolávajúcou poplach v imunitnom systéme) sa stupňuje aj intenzita neprimeranej reakcie.Tá môže u niektorých citlivých ľudí vyvolať až anafylaktický šok (nastupuje od 3 do 30 minút po kontakte s alergénom). Jeho priebeh býva veľmi dramatický. Prvenstvo medzi spúšťačmi šokovej reakcie si drží uštipnutie osou, včelou a sršňom.