Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Fyzikálne metódy chladenia pri horúčke deti

Fyzikálne metódy chladenia pri horúčke deti

Prečo horúčka vzniká, no aj dôležité zásady kedy a ako ju znižovať, nájdete prakticky, no podrobne rozpísané v našom článku o horúčke detí. Horúčka je prirodzená obranná reakcia organizmu. Ide o zvýšenie telesnej teploty nad 38°C ako reakcia na zmeny v organizme – ochorenia (infekčné, autoimunitné, onkologické), reakcia po očkovaní, prehriatie či rast zúbkov.

Vie prísť nečakane a preto treba byť na horúčky vždy pripravený a mať doma či na cestách potrebné lieky. Práve tie sú prvou voľbou pri znižovaní horúčky – t.j. keď telesná teplota presiahne hodnotu 38,5 °C, prípadne aj pri nižších hodnotách, pokiaľ dieťa javí známky nekomfortu, je ubolené či uplakané. Ak teplota dieťaťa vystúpi nad 39,5 °C a ani pol hodinu od správneho podania liekov stále neklesá, je vhodné pridať jednu z metód chladenia – zábal, vlažná sprcha či potieranie tela tkaninou. Ak neviete ako na to, pokračujte v čítaní…

Fyzikálne chladenie by nemalo nahrádzať liečbu liekmi,
je len jej doplnkom.

Základy pri znižovaní horúčky

Viac o tom kedy, ako často a aké lieky treba dieťaťu pri horúčke podať, ale aj na čo ostatné nezabúdať sa dočitate v článku o horúčke detí.

  1. U novorodencov, dojčiat a aj batoliat merajte teplotu v konečníku pomocou teplomera s ohybnou špičkou. Od hodnoty nameranej teplomerom v konečníku VŽDY ODPOČÍTAJTE 0,5°C, až táto hodnota je obrazom reálnej telesnej teploty (t.j. ak ste namerali v konečníku 38,3°C, tak reálna teplota dieťaťa je 37,8°C). Pri meraní ušným teplomerom, či pri meraní v podpazuší netreba nič odčítať – hodnota na teplomery je reálnou telesnou teplotou dieťaťa.
     
  2. Ak teplota presiahla hodnotu 38,5 °C, prípadne aj menej no dieťa je plačlivé alebo má pridruženú inú chorobu, PODAJTE LIEKY. U detí môžete používať paracetamolové (Paralen SUSPanadol) a ibuprofenové lieky (Nurofen pre detiMig JuniorBrufen sirup). V domácej lekárničke odporúčame mať oba druhy účinných látok. Okrem toho odporúčame v domácej lekárničke mať vždy sirupovú aj čapíkovú formu liekov.
     
  3. Dávkovanie liekov na horúčku PRERÁTAJTE NA HMOTNOSŤ DIEŤAŤA. Pri ibuprofénových prípravkoch (s obsahom 100mg/5ml ibuprofénu) vypočítajte dávku vzorcom VÁHA DIEŤAŤA:2 (tj. pri 12kg dieťaťa bude dávka 12:2=6ml). Pri paracetamolových prípravkoch sa môžte riadiť dávkovaním uvedeným na obale lieku.
     
  4. Ak teplota znova vystúpi nad 38,5 °C po menej ako 6-8 hodinách od podania lieku, môžete použiť liek z druhej skupiny liečiv. To znamená, ak ste podali Nurofen (učinná látka: ibuprofén), po 4 hodinách môžete podať napríklad Paralen (účinná látka: paracetamol).

Kedy aplikovať fyzikálne metódy chladenia

Ak nameraná telesná teplota dieťaťa dosiahne hodnotu nad 39,5 °C je vhodné použiť fyzikálne metódy chladenia ihneď, nenahrádzajú však podanie liekov – tie podajte zároveň. Okrem toho môžete fyzikálne metódy chladenia použiť v prípade, že ani 30 minút po podaní lieku teplota nemá klesajúci charakter a dieťa je prejavuje známky nekomfortu – plače, je podráždené, má bolesti.

Kedy naopak nemožno aplikovať metódy chladenia

Fyzikálne metódy chladenia nikdy nerobte, ak má dieťa studené ruky a nohy alebo má mramorovanú kožu. Vyhnúť by ste sa im mali aj pri výraznom negativizme či odpore dieťaťa. Mierne známky nesúhlasu pravdepodobne dieťa vykáže, ak však budú intenzívne, radšej s chladením prestaňte.

zabaly deti

Metódy fyzikálneho chladenia

💧 Obmývanie/potieranie tela vlhkou tkaninou

Dieťa môžete umývať vlhkou, vlažnou špongiou alebo inou tkaninou predtým namočenou v 29 – 32°C vode. Ideálne je usadiť dieťa do vaničky či vane, pričom v okolitej miestnosti by sa mala teplota pohybovať okolo 24°C. Tento úkon môžete opakovať po dobu 10 – 30 min.

💧 Zábaly

Tkaninu (napr. osuška, plienka, plachta) celú namočte do vlažnej vody s teplotou 22 – 25°C a dôkladne vyžmýkajte. Následne ju obtočte okolo trupu popod pazuchy – oblasť podbruška aj všetkých ostatných častí tela vynechajte. Na mokrý zábal dajte tenkú suchú prikrývku, napr. suchú osušku či tenkú deku. zabalené dieťa nechajte odpočívať po dobu 10 minút. Postup môžete opakovať 2 – 3x po sebe, vždy s nanovo namočenou tkaninou.

💧 Vlažná sprcha

Pri staršom dieťati možno podporiť znižovanie teploty pomocou vlažnej sprchy. Sprchujeme krátko, vlažnou vodou, následne dieťa rýchlo osušíme a prikryjeme suchou plachtou. Voda má byť príjemne vlažná, nie studená, dbajte na to, že pre dieťa s horúčkou vie pôsobiť studená voda priam ľadovo, preto zvoľte teplotu vody rozumne.

Ak teplota po podaní správnej dávky liekov stále neklesá (stačí, že má klesajúci charakter, nie je potrebné znížiť ju na 37°C) a nepomáhajú, prípadne nie je možné aplikovať fyzikálne metódy chladenia, obráťte sa na lekára. Neklesajúcu horúčku (počkajte aspoň hodinu, či lieky nezaúčinkujú) nad 39°C netreba podceňovať, aby nedošlo k nežiaducim komplikáciám horúčky, ako sú napríklad febrilné kŕče.