Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Febrilné kŕče a iné komplikácie horúčky u detí

Febrilné kŕče a iné komplikácie horúčky u detí

Horúčka je prirodzená obranná reakcia organizmu na ochorenia (infekčné, autoimunitné, onkologické), očkovanie, prehriatie či rast zúbkov. O horúčke hovoríme vtedy, keď telesná teplota presiahne hranicu 38,5 °C. Dovtedy, ak nie je dieťa v nepohode, bolestiach či plači, netreba podávať žiadne lieky, ak je však hranica horúčky presiahnutá, s podaním liekov na zníženie teploty nečakajte. Všetky podstatné informácie o horúčke si prečítate tu. Ak teplota dieťaťa vystúpi nad 39,5 °C a ani pol hodinu od správneho podania liekov stále neklesá, je vhodné pridať jednu z metód chladenia – zábal, vlažná sprcha či potieranie tela tkaninou. Tu sa dočítate ako správne chladiť dieťa počas horúčok a aj kedy to určite nerobiť.

Prečo je vlastne tak dôležité horúčku dieťaťa znižovať? Pri horúčke nad 38,5°C dochádza k zvýšeniu srdcovej aktivity a krvného tlaku – ide o nadmernú záťaž kardiovaskulárneho systému. Zvyšuje sa tiež dychová frekvencia dieťaťa a celkové energetické nároky organizmu. Ak by ste teplotu vedome neznižovali, mohli by v detskom organizme nastať komplikácie, akými sú febrilné kŕče či dehydratácia.

Febrilné kŕče

Febrilné kŕče sa vyskytujú u detí pri prudkom náraste teploty, obvykle nad 38,5°C. Prítomné bývajú sa u detí vo veku od 6 mesiacov do 5 rokov (približne u 3% detí), dobrou správou je, že vekom samé vymiznú. Hoci môžu byť pre rodičov znepokojujúce, väčšina febrilných kŕčov nie je nebezpečná a nezanecháva trvalé následky.

Počas febrilných kŕčov je dôležité zachovať kľud a vykonávať niektoré bezpečnostné opatrenia, aby sa minimalizovalo riziko zranenia a zaistila bezpečnosť dieťaťa.

Prejavy febrilných kŕčov

Až takmer 90% prípadov febrilných kŕčov má jednoduchý priebeh. Typickými znakmi sú:

  • Symetrickosť – svalové zášklby na oboch stranách tela. Dieťa sa zároveň môže vypínať do luku či pociťovať tuhnutie svalov.
  • Strata vedomia – dieťa má neprítomný pohľad/ vyvracia oči dohora a nereaguje na oslovenie. NIe je to však pravidlom, no môže sa vyskytnúť.
  • Vyprázdnenie sa – ojedinelé pri kŕčoch nie je ani vracanie či pomočenie sa.
  • Tras – je častým sprievodným javom febrilných kŕčov.
  • Cynaotické pery – nezľaknite sa, ak by malo dieťa modré pery či sliny okolu úst.
  • Max. 15 minút – kŕče trvajú spravidla menej ako 15 minút, najčastejšie v rozmedzí 2 – 5 minút (aj keď pre rodiča to trvá celú večnosť).
  • Spavosť po kŕčoch – dieťa po kŕčoch je pri vedomí a bez neurologického deficitu a zväčša hneď po ich ústupe zaspí.

Pozor: Pokiaľ sú záchvaty dlhšie ako 15 minút, sú asymetrické alebo po nich dieťa vykazuje neurologickú zmenu oproti bežnému stavu, ide o komplikované febrilné kŕče. Tie sa môžu pri jednom ochorení opakovať viackrát. Sú nebezpečné tým, že môžu zanechať následky, ako napr. epilepsia.

febirlne krce

Čo robiť pri febrilných kŕčoch

1. Zostaňte pokojní: základným opatrením je zostávať pokojný. Febrilné kŕče sú bežné u detí a väčšina z nich nezanecháva žiadne trvalé následky. Snažte sa udržiavať kľud a pozorujte dieťa.

2. Položte dieťa na bok: položte dieťa na bok, aby sa zabránilo uduseniu prípadným zvracaním alebo slinami. To môže pomôcť udržať cesty dýchacie otvorené.

3. Neposkytujte vodu alebo jedlo: počas kŕčov dieťa obvykle nie je schopné prehĺtať. Neposkytujte mu vodu ani jedlo, kým nebude úplne pri vedomí.

4. Chráňte dieťa pred poranením: odstráňte z blízkosti predmety, ktorým by si vedelo dieťa ublížiť.

5. Podajte lieky na zníženie horúčky: ak ste nepodali lieky na zníženie horúčky, urobte tak čo najskôr. Siahnite po čapíkoch, nie sirupoch (ak nie je iná možnosť, podajte radšej sirup ako nič). Zároveň dieťaťu odmerajte teplotu - je to dôležitá informácia pre lekára.

6. Vyhľadajte lekára: ak je to prvý febrilný záchvat dieťaťa, volajte ihneď linku 155/112. Záchvaty sa u detí zvyknú opakovať, pri ďalšom vyskýte už budete mať pravdepodobne od lekára predpísaný liek, ktorý v takejto chvíli podáte. Každý výskyt kŕčov však vždy konzultujte s lekárom, ktorý zhodnotí ďalší postup a potrebu iných vyšetrení.

Dehydratácia

Dieťa je oveľa náchylnejšie na dehydratáciu ako dospelý človek. O to viac, ak sa jedná o novorodenca či dojča. Vedeli ste že zvýšenie telesnej teploty o 1 °C zvyšuje potrebu tekutín o 10 – 20 %? Ak by sa k horúčke pridružili aj hnačky či vracanie, je riziko dehydratácie ešte väčšie. Na dehydratáciu existuje jedná rada – ponúkať dieťaťu tekutiny (vodu, mlieko, čaj) tak často, ako to je možné. Komplikácia nastáva najmä ak dieťa vracia a podávané tekutiny neudrží v sebe. Ak takýto stav pretrváva, vyhľadajte lekársku pomoc.

dojcenie dehydratacia

Aké sú známky dehydratácie?

– chýbajúce slzy pri plači

– tmavý a páchnuci moč

– znížená frekvencia močenia (dieťa nemočí viac ako 6h)

– suché pery, jazyk a znížená tvorba slín

– u dojčiat – prepadnutie fontanely

– apatia, podráždenosť, únava, nezáujem o hru

– potreba spánku mimo jeho zvyčajného režimu

Na to, aby ste možným komplikáciám horúčky predišli je potrebné najmä včasné konanie, t.j. znížiť horúčku podaním liekov a zvýšiť príjem tekutín u dieťaťa. V domácej lekárničke preto odporúčame mať vžyd potrebné lieky na zníženie teploty, najlepšie v oboch dostupných formách – čapíky aj sirup. Febrilné kŕče ako aj dehydratácia dieťaťa sú dôvodom k návšteve lekára.