Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Doprajte telu očistnú kúru DETOX

Doprajte telu očistnú kúru DETOX

Dvadsiate prvé storočie je právom označované ako doba jedová. Zo všetkých strán sa na nás valia tony toxických látok, či už z potravín, alebo z iných zdrojov. Avšak každý z nás má právo vziať svoj vlastný rozum do hrsti a naložiť so svojím zdravým podľa svojho uváženia. Aj keď sa každú jar a jeseň dozviete nejaký nový druh očistných kúr, nie je ľahké si v tej spleti informácií vybrať vždy to najlepšie. Otázkou je, či sú tieto očistné dni vôbec účinné a či pozitíva prevažujú nad negatívami. Poďme sa spoločne zamyslieť a urobiť analýzu nad touto často omieľanou témou.

Podľa tradičnej čínskej medicíny je ideálnou dobou pre očistu organizmu jar. Každá očista znamená pre organizmus isté oslabenie, preto by nebolo moc vhodné ju zaraďovať do tohto jarného obdobia a naopak sa otvára možnosť vybrať si práve spomínané bežecké jesenné prázdniny. Očistou organizmu myslíme odstránenie toxických látok z tela, tento proces pritom môžeme vykonávať najrôznejšími spôsobmi.

Odporúča sa zmena stravovacích zvyklostí, poprípade použitie vhodných potravín. Nie sú ideálne ani dlhodobé pôsty a hladovky, ktoré spôsobia u väčšiny ľudí ako obranná reakcia organizmu, kedy si uloží potrebnú energiu na horšie časy, a tak môže byť negatívom zvýšenie hmotnosti. U tohto typu očisty dochádza tiež obvykle k nedostatku bielkovín a vitamínov rozpustných v tukoch, minerálnych látok a iných životne dôležitých živín. Pre športovcov nie je takýto extrém v tele až tak prínosný, pretože cez rok sa dostávajú do vypätých situácií viac než dosť a s nedostatkom živín sa vždy prechodne vyrovnávajú v priebehu tréningov či pretekov. Pre bežnú populáciu môže byť pôst radosťou, ktorá prinesie svoje ovocie. Ako teda zbaviť telo nežiaducich látok a nechať ho oddýchnuť?

Ako funguje filter v našom tele

Než sa dostaneme ku konkrétnym odporúčaniam, zoznámime sa s tým, ako to v našom tele chodí a čomu tým všetkým vlastne prospejeme. Základom pre zdravé fungovanie tráviaceho ústrojenstva sú zaiste črevá, ktorá osídľujú baktérie pre naše telo prospešné. Z pohľadu regeneračných procesov zohráva hlavnú funkciu v tráviacej sústave pečeň, ktorá funguje ako taká malá čistička organizmu. Aby sme mohli náležite fungovať, je potreba mať pečeň zdravú primerane svojej záťaži, pretože jej vitalita má vplyv nielen na stav našej krvi, ale aj na kĺby, väzy, šľachy a celkovo výkonnosť organizmu ako takého. Spolu s pečeňou sa detoxikácie organizmu zúčastňujú aj obličky, ktoré pomáhajú vylučovať z organizmu škodlivé látky a vylučovať ich vo forme moču, ktorý sa v nich tvorí.

Čo nám prospeje?

Pre správne fungovanie tráviaceho ústrojenstva by sme mali dodržiavať určité zásady. Ide najmä o dostatočnú konzumáciu vlákniny, či už formou rozpustnej, ktorá má schopnosť absorbovať vodu a tým zväčšovať množstvo prijatej potravy a spôsobovať pocit nasýtenia, alebo nerozpustnú, ktorá zase pomáha nariediť odpadové látky v hrubom čreve a urýchľuje vyprázdňovanie. Ideálnym zdrojom vlákniny je v tomto čase kyslá kapusta alebo kvasená zelenina. Tento bohatý zdroj vitamínu C v sebe ukrýva aj probiotické baktérie, ktoré z hľadiska imunity hrajú nezastupiteľnú úlohu. Pre črevo je samozrejme prínosná konzumácia i ostatných kvasených mliečnych výrobkov, ako sú jogurty, kefír, cmar. Odporúčané množstvo denne skonzumovanej vlákniny sa značne rozchádzajú. Všeobecne sa odporúča minimálne množstvo 18 gramov vlákniny denne, novodobé štúdie odporúčajú až 40 gramov vlákniny denne. Všeobecne vzaté, ak máte problémy s vyprázdňovaním, zvýšte svoj príjem vlákniny. Nezabúdajte na dostatočný pitný režim, ktorý podporuje úžitkovú hodnotu vlákniny v procese trávenia.

Potraviny obsahujúce rozpustnú vlákninu

strukoviny, semiačka, orechy, koreňová zelenina, zemiaky, jablká, banány

Potraviny obsahujúce nerozpustnú vlákninu

celozrnné potraviny s obsahom celých zŕn, orechy, šupky paradajok

Rovnako môžeme oragnizmu pomôcť podpornými prostriedkami, ktoré majú detoxikačné schoponosti ako je napríklad Aloe Vera.

Významné detoxikačné mechanizmy majú zlúčeniny síry, ktoré môžeme nájsť v zelenine so štipľavou chuťou a špecifickou vôňou. Na jeseň jej síce nie je toľko ako na jar, avšak jedná sa o tieto druhy: pažítka, kaleráb, karfiol, brokolica, kapusta, biela reďkovka, cibuľa a cesnak. V období väčšieho vypätia organizmu, a tým je aj detoxikácia, je vhodné tieto druhy zeleniny na našom tanieri uprednostniť a znásobiť ich množstvo.

V období zimných mesiacov sa odporúča jesť vhodne tepelne upravené potraviny. V tomto ročnom období nám čínska medicína radí uprednostňovať skôr varenú či ľahko orestovanú zeleninu namiesto čerstvej, ktorá by organizmus ochladzovala. Tiež v korenení môžeme zapôsobiť na naše telo priaznivo, ak budeme používať viac škorice, zázvoru, anízu, chilli či korenia. Preventívnym opatrením, ktoré pôsobia proti voľným radikálom vznikajúcim v našom tele vplyvom oxidačného stresu, môže byť pitie teplej vody s citrónovou šťavou, najlepšie na lačný žalúdok. Obsah kyseliny citrónovej podporuje intenzívnu vylučovanie žlče z pečene, čím umocňujeme očistu pečene.

Čomu sa vyhnúť?

Počas doby, kedy sa chcete venovať upratovaniu svojho tela, by ste určite mali vynechať tvrdý alkohol, mastné a vyprážané jedlá, ale aj mlieko, vajcia, mäso. Obmedziť sa snažte aj biele pečivo, cukor a soľ. Nejde o to vzdať sa všetkého jedla, ale uľahčiť telu prácu. Pri detoxikácii náš organizmus pracuje zo všetkých síl, a preto mu vynechaním určitých druhov potravín pomôžeme k rýchlejšiemu výsledku. Pri ťažších formách očisty je dokonca konzumácia spomínaných potravín zakázaná z dôvodu možného ublíženia si. Ak sa totiž orgány čistia, sú veľmi náchylné na všetky extrémy.