Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: Zdravý a spokojný králik

Chovateľské okienko: Zdravý a spokojný králik

Králiky sa zaraďujú po psoch a mačkách k najviac chovaným domácim zvieratám.

Či už chováme králika ako domáceho miláčika v klietke, alebo v králikárni na dvore pri dome, každý spôsob chovu má svoje špecifiká a v najbližších riadkoch si ich priblížime.

Tento článok slúži ako pomôcka pri chove králikov, nieje presným návodom na chov a v prípade problémov pri chove a prípadnom odchove je vždy najlepším riešením navštíviť veterinárneho lekára.

Chov králika v interiérových podmienkach

Pri chove v interiéri potrebujeme pre králika väčšiu klietku, alebo menšiu voliéru, prípadne menšiu králikáreň, v dnešnej dobe sú naozaj dostupné rôzne varianty ubikácii, len si stačí vybrať podľa možností priestoru a samozrejme financií. Netreba však zabúdať na to, že králik potrebuje svoj priestor a potrebuje aj pohyb, ktorý však v malých klietkach nieje možný.

Ďalej potrebujeme podstielku, ideálne takú, čo dobre saje moč, nakoľko králiky sú bylinožravce a aby lepšie využili vodu zo stravy, tak vylučujú koncentrovaný moč, ktorý obsahuje veľa čpavku, preto je aróma silnejšia, v tomto prípade sú k dispozícii na trhu granule, ktoré pomáhajú potláčať pach v moči, v ponuke sú podstielky špeciálne, ako napr. Asan, alebo bežné pilinové (pelety) a hoblinové podstielky.

Výkaly (bobky) väčšinou nemajú žiadny pach a stačí ich len pozbierať.

V klietke by nemali chýbať jasle na seno, závesná napájačka na vodu, miska na krmivo, prípadne nejaké konáriky na ohryz.

Maškrta DUVO+ žuvacie tyčinky pre hlodavce, kiwi 4ks/balMaškrta Versele Laga Nature Snack Fibres pre hlodavce - vláknina 500g

 

Králikom rastú zuby celý život a preto si ich potrebujú neustále obrusovať, na to poslúžia buď rôzne konáriky napr. z vŕby, alebo veľmi podstatné je pri kŕmení seno, seno je suché a tvrdé, je teda ideálnym krmivom na obrus zubov, ale aj z pohľadu obsahu vysokého zdroja vlákniny.

Ďalej kŕmime granulami pre králiky s vysokým obsahom vlákniny a ako doplnkové krmivo môžeme podávať musli určené pre hlodavce, s maškrtami a musli ale kŕmime opatrne, aby králik zbytočne nenaberal tuk.

Na chov králika ako domáceho miláčika sa viac hodia samci, samice bývajú náladové a agresívnejšie, samci sú väčšinou oveľa viac spoločenskejší a nebývajú tak náladoví z dôsledku hormonálnych zmien. Samca králika je možné dať aj vykastrovať, vtedy jeho moč páchne menej.

Ak králikovi dodávame aj čerstvú zeleninu ako mrkvu, alebo ďatelinu a púpavu z voľného zberu, tak je potrebné ho aj pravidelne odčervovať, očkovanie králikov v interiérových podmienkach zväčša nebýva nutné. Nutné je však pravidelne kontrolovať stav nechtov a pravidelne ich strihať.

Králikom podávame aj vitamíny a minerály, ak ich už nedostávajú priamo v špeciálnych granuliach, ktoré už vitamíny a minerály obsahujú.

Chov králika v exteriérových podmienkach

Tento chov má tak isto svoje špecifiká a každý chovateľ sa riadi inými potrebami, aj v závislosti od toho na aký účel je králik chovaný. Či už sa nám to páči, alebo nie, existujú zdrobnene formy králikov, ktoré sa chovajú skôr ako domáci miláčikovia a potom existuje veľké množstvo veľkých plemien, ktoré sa chovajú ako farmové zviera pre úžitok.

Pri exteriérovom odchove majú králiky väčšie nároky na krmivo a vodu, nakoľko sú vystavené bežným poveternostným podmienkam a samozrejme je rozdiel v kŕmení v zime a v lete, resp. na jar, kedy sa samice králikov pripúšťajú k samcom a odchovávajú svoje mladé.

Obe pohlavia králikov nikdy nechováme spolu v jednej ubikácii, vždy musí byť samec oddelený od samíc.

Ako podstielka sa väčšinou používa slama, ale samozrejme môžeme použiť všetky druhy podstielok, ktoré sú na trhu dostupné.

Tak isto je ubikácia/králikáreň zariadené podobne, miska na krmivo, jasle na seno, napájačka na vodu.

Králikom je vhodné podávať prípravky proti kokcidióze, na ktorú často trpia a pri neliečení, resp. pri jej nepredchádzaní nám môže zviera aj uhynúť.

Emanox PMX prírodný prípravok proti kokcidióze pre králiky 50mlAcidomid K minerálno-vitamínový roztok pre králiky 500ml

 

Kokcidióza je bakteriálne ochorenie, ktoré napáda tráviaci trakt králikov, králiky rýchlu strácajú svoju váhu a na následky podvýživy hynú. Preventívne voľne dostupné prípravky sú napríklad Acidomid K, ktorý je na báze jablkového octu, alebo prípravok Emanox, čisto prírodný produkt vyrábaný z rôznych liečivých bylín.

Vo všeobecnosti platí, že kokcídie nemajú radi kyslé prostredie a ak pridávame spomínané produkty do napájačiek, tak by sme sa mali vyhnúť zbytočným problémom.

Králiky je vhodné aj odčervovať, zelené časti rastlín, ktoré im podávame môžu byť kontaminované trusom vtákov a následne vajíčka rôznych druhov črevných parazitov králiky príjmu so svojou potravou. Na odčervenie môžeme použiť prípravok Helmigal.

Králiky chované v králikárňach je tak isto nutné očkovať 2x do roka proti králičiemu moru a iným vzduchom prenosným chorobám, o toto očkovanie by sa mal postarať náš veterinárny lekár.

Pri nedodržaní hygienických zásad sa môže u králikov objaviť ušný svrab, toto ochorenie zistíte tak, že králikovi sa v uchu a na vonkajšom zvukovode tvoria nepekné chrasty, na toto ochorenie tak isto existuje liek Neostomosan, ktorý ale musí podať injekčne veterinárny lekár, liek sa dá podať aj preventívne tak, že sa nakvapká na kožu králika.

Gravidita králika trvá v priemere 29 až 33 dní. Zaujímavosťou je, že samice králika nemajú ruju ako takú, ovulácia sa spustí, keď samicu pridáme do králikárne k samcovi, tento akt robíme vždy rovnako, čiže pridávame samicu k samcovi, nikdy nie naopak.

Samica si vytvára hniezdo z podstielky a vlastných chlpov, ktoré si vytrhá z hrude a bokov tela.

Mladé králiky sa rodia holé, slepé a hluché, ale králičie mlieko je veľmi výživné a mladé králiky veľmi rýchlo rastú.

Nech sa už rozhodnete chovať králika ako miláčika, alebo ako úžitkové zviera, prajeme vám veľa radosti s týmto milým zvieratkom a veľa úspechov v chove.

 

NÁŠ TIP:

Široký výber krmív, doplnkov výživy a chovateľských potrieb pre králiky vám ponúka naša online lekáreň.

Pozrieť ponuku