Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chovateľské okienko: S vášňou pre holuby?

Chovateľské okienko: S vášňou pre holuby?

Holuby sú po hrabavej hydine asi najčastejšie chovanými operencami pre krásu, ale aj úžitok v našich domovoch a preto si ich chov priblížime v nasledujúcich riadkoch.

Holuby sú domestikovaným druhom vtákov už tisícky rokov a určite všetci vieme, že kedysi sa poštové holuby používali na zasielanie správ, v dnešnej dobe už máme síce modernejšie komunikačné techniky, no napriek tomu sa holuby stále tešia veľkej obľube u nadšených chovateľov.

Rozdielnosť druhov holubov je až zarážajúca v tom čím sa živia, vo veľkosti, nádherných farbách, alebo spôsobom života.

Najmenší Holúbok diamantový pôvodom z Austrálie má len 19-21cm dĺžku aj s chvostom, oproti nemu najväčší holub na svete je Korunáč vejárový pôvodom z Novej Guinei s dĺžkou tela 58-73cm a viac pripomína bažanta než holuba.

Poznáme aj krásne vyfarbené druhy exotických holubov a hrdličiek živiacich sa plodmi z Nového Zélandu a iných krajín.

Korunáč vejárovýVeľkohryvec bradavičnatý

U nás sa chovatelia zameriavajú na chov poštových holubov, ktoré sú používané pri rôznych súťažiach a chovatelia ich vozia tisícky kilometrov od ich domova, aby sa následne vracali domov a vyhrávali veľmi lukratívne ceny, takto úspešný holub sa môže vyšplhať po priečke úspechu veľmi vysoko a jeho cena môže byť kľudne 100-vky tisíc eur.

Chovateľské okienko: S vášňou pre holuby?

Vo voliérach však nájdeme aj okrasné druhy holubov, ako je napríklad parochniar, hýľ, hrvoliak, kotrmeliak, sovka či pávik, alebo úžitkové holuby ako sú napríklad modeny či kingy, ale v obmedzených množstvách by sme určite našli aj exotické prekrásne vyfarbené holuby, ktoré ale v našich podmienkach potrebujú špeciálnu starostlivosť a ubikácie, ktoré sú v zime vykurované a udržujú potrebnú presnú vlhkosť vzduchu.

Naozaj je z čoho si vyberať, chovateľská základňa na Slovensku je veľmi variabilná a každý začínajúci chovateľ si pre seba dokáže nájsť plemeno jeho srdcu najbližšie.

V našom článku si priblížime 2 spôsoby chovu holubov – voliérový a holubníkový, ich rozmnožovanie, veterinárne a hygienické podmienky chovu a kŕmenie.

Voliérový chov holubov

Pri voliérovom chove holubov je v podstate rozdiel v tom, že okrasné a úžitkové holuby nepúšťame voľne lietať, nakoľko nemajú až takú vôľu sa vracať ako poštové holuby z holubníkov.

Tieto holuby nie sú zďaleka ani tak dobrí letci a sú často napádané voľne žijúcimi predátormi, ako je mačka, kuna, alebo dravé vtáky.

Rozmnožovanie je u všetkých holubov rovnaké, samec sa hrkútaním a klaňaním dvorí holubici a po spárení holubica znáša spravidla 2 biele vajcia na veľmi stroho urobené hniezdo.

Po 17-18 dňoch zahrievania znášky na ktorej sa podieľajú obaja rodičia, sa liahnu mladé holúbky, ktoré rodičia kŕmia tzv. holubím mliekom, ide o tekuté výlučky z hrvoľa dospelého holuba bez ktorého by mladé holuby neprežili.

Následne sa rodičia starajú o mladé holuby až do ich osamostatnenia.

Dospelé holuby kŕmime zmesami rôznych zrnín, musia mať k dispozícii grit na správne trávenie tvrdých zrnín a strukovín, podávame aj vitamíny a minerály, ktoré buď pridávame do krmiva, alebo do pitnej vody.

Holuby preventívne odčervujeme prípravkom Helmigal a do vody pridávame prípravky proti kokcidióze napríklad prípravok Acidomid H pre holuby.

Versele Laga Colombine Vita - vitamíny a minerály pre holuby 1kgVersele Laga Colombine Pickstone Red - pre holuby 600gHoluby môžu trpieť rôznymi ochoreniami z ktorých niektoré sú prenosné aj na človeka, v prípade podozrenia na nejaké ochorenie, je vždy najlepšie kontaktovať skúseného chovateľa holubov, prípadne priamo veterinárneho lekára.

Holubníkový chov holubov

Pri holubníkovom chove holubov vychádzame z toho, že holuby pravidelne vypúšťame do vonkajšieho prostredia, kde majú možnosť voľného letu po okolí.

V tomto prípade sú holubníky konštruované tak, že nepotrebujú tak veľký priestor na chov a odchov, čiže obsahujú len búdniky (misky) na hniezdenie, striešky na sedenie, krmítka a nádoby na vodu.

Takýmto štýlom sa chovajú najmä poštové holuby, ktoré si veľmi rýchlo zvyknú na nový domov a po týždni v uzavretom holubníku sa aj po vyletení z neho dokážu vrátiť naspäť domov.

Poštové holuby sa aj z tohto dôvodu zvyknú krúžkovať, ak sa v prípade nepriaznivého počasia, alebo inej nepredvídateľnej príčiny nedokážu vrátiť naspäť domov, tak podľa krúžku na nohe je možné prípadné dohľadanie majiteľa.

Ostatné podmienky chovu, kŕmenie a rozmnožovanie je v podstate identické s chovom voliérovým.

Chov holubov má na Slovensku veľmi dlhú tradíciu a určite by bolo dobré, aby táto tradícia pokračovala aj ďalej a láska ku zvieratám pretrvávala v srdciach našich mladých chovateľov.

NÁŠ TIP:

Krmívá, doplnky výživy a chovateľské potreby pre holuby vám ponúka aj naša online lekáreň.

Pozrieť ponuku