Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Chcem otehotnieť. Kedy treba vysadiť antikoncepciu?

Chcem otehotnieť. Kedy treba vysadiť antikoncepciu?

Nech sú dôvody na užívanie antikoncepcie akékoľvek, pre mnohé ženy je bežnou súčasťou života aj niekoľko rokov. Vo väčšine prípadov však nastane zlom a žena zatúži po bábätku. Prestať užívať antikoncepciu v  správnom časom, môže byť kľúčovým faktorom k otehotneniu, avšak rolu zohráva aj mnoho mnoho iných premenných.

Po vysadení antikoncepcie máte veľkú šancu otehotnieť, ak trafíte správny deň ovulácie, najmä v prvých troch mesiacoch, avšak nezľaknite sa, k obnoveniu prirodzeného menštruačného cyklu dochádza postupne a ovulácia nemusí prichádzať v očakávanom čase.
Na trhu existuje viacero druhov antikoncepcie, ktorá sa delia do dvoch hlavných skupín:

  1. Hormonálne metódy

Medzi hormonálne metódy patria antikoncepčné tabletky, náplaste, krúžok, vnútromaternicové teliesko, antikoncepčná injekcia či implantát, ale aj tzv. “tabletka po”.
Po vysadení tabliet, náplasti či krúžku môže trvať prinajmenšom jeden alebo dva menštruačné cykly, kým telo nabehne na prirodzenú ovuláciu. Prirodzený menštruačný cyklus teda prichádza po približne 4 – 8 týždňoch. Pri pravidelnom menštruačnom cykle vychádza ovulácia zvyčajne medzi 12. – 15. dňom cyklu, no počas tých 4 – 8 týždňov, kedy sa telo “vracia do normálu” je cyklus ešte nepravidelný a ovulácia môže nastať aj v iných dňoch ako obvykle. Ak je možné, antikoncpeciu prestaňte užívať na konci cyklu.

Po ukončení antikoncepcie akou je vnútromaternicové teliesko či implantát môže byť plodnosť posunutá až o 6 mesiacov a je potrebnejšie podrobnejšie sledovanie svojho cyklu. Väčšine žien sa však aj po ukončení používania týchto metód vráti prirodzený menštruačný cyklus.

  1. Bariérové metódy

Medzi bariérové metódy sa radia kondómy. Ich používanie nemá vplyv na cyklus ženy, takže pri skončení využívania tohto druhu antikoncepcie, sa môžte snažiť o počatie na základe ovulácie. 

Vysadenie antikoncepcie však nezaručuje v mnohých prípadoch okamžité otehotnenie. Príčin môže byť niekoľko, no treba poznamenať, že nie vždy je chyba len na strane ženy. Ak sa vám nedarí otehotnieť počas ovulácie dlhšie ako rok, určite sa obráťte na špecialistu. Ideálne obaja z partnerov.
Čo napríklad môže byť dôvodom nevydarených počatí?

Až 25% žien trpí problémami s ovuláciou (napr. nadmiera prolaktínu, syndróm polycystických vaječníkov, poruchy štítnej žľazy, nadváha či podváha,…), iné zas trpí tubárnou neplodnosťou spôsobenou napr. endometriózou, neliečenými zápalmi, niektorými sexuálnymi prenosnými chorobami či mimomaternicovým tehotenstvom. Nedostatočná tvorba hlienu alebo aj vek pacientky môže byť taktiež jednou z mnohých príčin neschopnosti otehotnieť.

U mužov ide zväčša o nízky počet spermií, o nedostatočnú kvalitu spermií, poruchu ejakulácie či varikokélu (rozšírenie ciev semnníkov).

ovulaciaOvulácia - kedy viem, že sa mi už vrátila?

Po vysadení antikoncepcie môže byť občas nie jednoduché prísť na to, či cyklus sa vrátil “do normálu” a ovulácia prebieha bezproblémov, v tabuľkových časoch. Existuje viacero spôsobov ako zistiť, kedy a či vôbec ovulujete.

  1. Ovulačné testy

Sú najčastejšou formou odhaľovania ovulácie. Ovulačný test zisťuje v moči prítomnosť luteinizačného hormónu (LH). Čím silnejšia je testovacia čiarka na teste, tým vyššia je hladina LH hormónu. Nárast LH väčšinou predchádza ovulácii približne 24 hodín. Preto ak sa vám na ovulačnom teste zjavili dve silné čiarky, najbližších 48 hodín by ste sa mali snažiť o počatie.
Existujú dva druhy ovulačných testov: Prúžkové ovulačné testy sa predávajú v krabičke po viacero kusov (min. 5ks), totiž aby bolo meranie efektívne, je potrebné robiť si ovulačný test približne päť po sebe nasledujúcich dní pred ovuláciou (pri pravidelnom cykle treba začať v 12.deň cyklu). Digitálny ovulačný test obsahuje digitálny držiak s displejom a testovacie tyčinky, ktoré sa vkladajú do držiaka na zistenie výsledku.

Oba typy fungujú na rovnakom princípe: Testovací prúžok ponoríte do moču (v pohári/skúmavke), pričom nepresiahnete označenie MAX znázornené na teste. Približne 10 sekúnd necháte test ponorený v moči a následne ho vyberiete na nesavý povrch. V príbalovom letáčiku každého testu sa dozviete dĺžku čakania na výsledok (cca. do 5 min., záleží však od výrobcu).

  1. Bazálna teplota

Symptotermálna metóda, počas ktorej sa meria bazálna teplota, pomáha pri pravidelnom sledovaní lepšie vyhodnotiť dni cyklu. Bazálna teplota sa meria dlhodobejšie každé ráno hneď po zobudení, vždy v rovnakom čase. Teploty si môžete merať buď orálne alebo análne, nikdy však tieto formy nekombinujte, ale ostaňte verný jednému, aby boli hodnoty čo najpresnejšie. Zásadnou podmienkou je aspoň 3 – 6h neprerušovaného spánku.
A ako zistím, že ovulujem? Pri meraní bazálnej teploty ide o dlhodobejší proces pochopenia svojho cyklu. Po ovulácii sa bazálna teplota mierne (vďaka progesterónu) zvýši. Ovulácia pravdepodobne nastala, keď bazálna teplota ostane zvýšená aspoň 3 dni. Malou nevýhodou je, že najväčšiu šancu počať bábätko máte približne 2 až 3 dni pred samotným zvýšením bazálnej teploty. Aby ste to dokázali vystihnúť, zaznamenávajte si hodnoty bazálnej teploty počas niekoľkých cyklov a dostanete ako-taký obraz, v ktorom dni cyklu vaše telo zvyčajne ovuluje.
Táto metóda však nie je stopercentná, pretože je mnoho faktorov, ktoré na teplotu vplývajú a ktoré by mohli výsledky skreslovať, napr. alkohol, choroba, stres, práca na zmeny, cestovanie či starostlivosť o dieťa (dojčenie, nepravidelné spánky a pod.)

  1. Cervikálny hlien

Cervikálny hlien je produkovaný krčkom maternice. Ide o tekutinu – výtok, ktorý uľačuje pohyb spermií k vajíčku. Príroda to zariadila tak, že jeho konzistencia sa mení podľa fázy cyklu, v ktorej sa nachádza a počas ovulácie je hlien klzký a viskózny, čo uľahčuje ako pohlavný styk, tak aj posun spermií do vajíčka. Jeho konzistenci počas ovulácie by sa dala prirovnať k vaječnému bielku.

Ak ste vysadili antikoncepciu, necíťte sa pod tlakom a netlačte príliš na pílu. Telo potrebuje svoj čas, aby sa vrátilo do prirodzeného cyklu. Vy sa zatiaľ môžete pozorovať (hlien, teplota) a siahnuť po ovulačnom teste. Do svojej rutiny zaraďte prenatálny vitamín s kyselinou listovou. napr. Femibion 1 alebo Inofolic. Ide o esenciálny vitamín B, ktorý je dôležitý pre ženy nielen plánujúce otehotnieť, ale aj pre tehotné v 1. trimestri. Jeho hlavná úloha spočíva v prevencii vrodených chýb neurálnej rúry, ktoré majú vplyv na vývoj miechy a mozgu.