Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zapareniny trápia deti, ale aj dospelých. Ako ich ošetrovať?

Zapareniny trápia deti, ale aj dospelých. Ako ich ošetrovať?

Stačí, že si vezmete nevhodné oblečenie, nadmerne sa potíte alebo podáte vyšší fyzický výkon a zaparenina je na svete. Prečo vznikajú zapareniny? Dá sa im vyhnúť? A ako ich ošetrovať, ak už vznikli?

V tomto článku sa dozviete:

  1. Ako vyzerajú zapareniny, kde a prečo vznikajú
  2. Príčiny vzniku zaparenín
  3. Ako ošetrovať zapareniny
  4. Ako sa vyhnúť zapareninám

Čo sú zapareniny a ako vznikajú?

Zapareniny, odborne nazývané intertrigo, spoznáte veľmi jednoducho. Prejavujú sa začervenaním, podráždenou a bolestivou pokožkou v mieste zapareniny, často aj svrbením a pálením pokožky. Na zaparenej ploche pokožky sa môžu objaviť aj drobné pupienky, prípadne môže pokožka mokvať a praskať.

Najčastejšie sa zapareniny tvoria na častiach tela, ktoré sa o seba trú, prípadne sa nadmerne potia. Môžu sa však objaviť prakticky kdekoľvek. Ktoré oblasti tela sú rizikové?

  • Zapareniny medzi nohami, teda na vnútornej strane stehien
  • Zaparenina v rozkroku a v okolí intímnych oblastí
  • U žien najmä zaparenina pod prsiami
  • Zapareniny na zadku a v okolí konečníka
  • Zapareniny pod krkom, najmä u obéznych ľudí
  • Medzi prstami rúk a nôh
  • Na miestach, kde sa o pokožku trie oblečenie alebo kde sa viac potíme

Ak si to teda máme zhrnúť, zapareniny sa tvoria najmä v záhyboch pokožky a v nepriedušných miestach, ktoré sa viac potia. Taktiež platí, že zapareniny u mužov sú častejšie ako zapareniny u žien.

Bábätko a zapareniny

Prečo vznikajú zapareniny

So zapareninami u bábätiek ste sa už určite stretli. Je to pomerne bežný problém, známy aj ako plienková dermatitída. Detská pokožka je totiž často zaparená práve pod plienkami, a to najmä v lete. Zaparenina u detí teda vzniká z dôvodu potenia a trenia plienok o jemnú detskú pleť. Prečo ale vznikajú zapareniny u dospelých? Toto sú časté príčiny zaparenín:

  1. Obezita
  2. Diabetes
  3. Iné kožné choroby ako dermatitída alebo psoriáza
  4. Inkontinencia
  5. Nevhodné oblečenie
  6. Zlá hygiena
  7. Poruchy imunity
  8. Dlhodobé pobyty na lôžku u chronicky chorých ľudí
  9. Zlomeniny, teda nosenie sadry alebo dlahy
  10. Nadmerné potenie alebo športové a fyzické výkony

Ako sme si už spomenuli vyššie, príčinou zaparenín je najmä vysoká teplota, trenie odevu o pokožku alebo trenie jednotlivých častí kože o seba. Ak napríklad nosíte veľmi tesné a nepriedušné oblečenie a máte ho na sebe dlhú dobu, je pravdepodobné, že sa zaparenina utvorí. Najmä v prípade horúceho počasia.

Ďalšou z príčin vzniku zaparenín môže byť nedostatočná hygiena. Najmä v lete si treba dopriať sprchu pravidelne a zamerať sa na záhyby pokožky. Taktiež ale platí, že pokožku by ste nemali prehnane umývať a drhnúť. Mohli by ste totiž poškodiť jej prirodzenú ochrannú bariéru a pleť sa tak stane náchylnejšou na odretie a tak aj na tvorbu zaparenín.

PREČÍTAJTE SI:

Čo je žihľavka a ako sa prejavuje?

Prečítať

Ak by sme mali hovoriť o ročnom období, náchylnejšia na zapareniny je pokožka v lete. Samozrejme, je to práve v dôsledku zvýšených teplôt a nadmerného potenia. Avšak aj preto, že časti pokožky máme odhalené a nadmerne sa o seba trú. Takto ľahko vznikne zaparenina medzi nohami, na vnútornej strane stehien. A z rovnakého dôvodu môžu vzniknúť zapareniny aj na zadku, napríklad ak dlho sedíte vo vlaku alebo inom dopravnom prostriedku a odhalené časti kože sa trú o sedačky.

Pomerne bežné sú zapareniny u športovcov a tiež u ľudí, ktorí absolvujú dlhé túry alebo podávajú nadmerné fyzické výkony. Môže za to kombinácia nevhodného oblečenia zo syntetických materiálov, časté opakované pohyby tela a opäť nadmerné potenie.

Pozor! Ak zapareniny zanedbáte, koledujete si o poriadny problém. Pokožka sa môže zapáliť, dochádza k infekčným stavom a silným pálivým bolestiam.

VEDELI STE ŽE:

„Zapareninami trpia napríklad aj profesionálni vodiči? Väčšinu dňa totiž trávia v rovnakej polohe, často v mimoriadne vysokých teplotách a bez možnosti vyvetrania sa.“

Domáca liečba zaparenín

Funguje na zapareniny domáca liečba? Určite áno. So zapareninou nemusíte hneď utekať k lekárovi. A to platí aj u zaparenín, ktoré trápia deti. Domáca liečba spočíva v bylinnom kúpeli. Použite bylinky ako repíknechtík alebo šalviu. Bylinu nechajte 10 minút vylúhovať a postihnuté miesto si močte vo výluhu alebo potierajte bylinným výluhom niekoľkokrát denne.

Čo na zapareniny ešte môžete použiť? Vyskúšajte detský púder, ktorý udrží zaparené miesto v suchu. Kúpiť si môžete aj detskú masť na zapareniny, napríklad Bepanthen.

V niektorých prípadoch sú zapareniny spôsobené infekciou. V takom prípade prejavy neustupujú, liečba je dlhodobá a stav sa nezlepšuje. Vtedy je vhodné stav konzultovať s lekárom, ktorý odporučí vhodnú liečbu.

Rýchla liečba zaparenín. Aké prípravky použiť?

Aká je najlepšia masť na zapareniny, ktorá vylieči zapareniny rýchlo a účinne? Ide o masti a krémy, ktoré obsahujú zložky klotrimazol, glycerín, vodný roztok kyseliny boritej alebo oxid zinočnatý. Vhodný je napríklad IalugenImazol, ale aj Sudokrém, ktorý sa používa na detský zadoček. Kúpiť si ich môžete bez lekárskeho predpisu.

Zapareniny, krémy a maste

Pokiaľ ide o liečbu zaparenín u detí, aj tu môžete použiť voľne predajné krémy a maste. Dbajte však tiež o zvýšenú hygienu detského zadočka. Musí byť neustále v suchu, keďže stav zaparenín zhoršuje aj moč. Preto ho pravidelne prebaľujte. Po každom prebalení používajte ako prevenciu zaparenín ochranné, tzv. bariérové krémy na zadoček.

10 tipov ako predísť zapareninám

Samozrejme, omnoho jednoduchšia ako liečba je prevencia. Dá sa zapareninám vyhnúť? A čo pre to môžete urobiť? Vyskúšajte tieto tipy:

  1. Dbajte na hygienu, a to najmä v letnom období, kedy sa viac potíte.
  2. Noste oblečenie výlučne z kvalitných materiálov. Vyhnite sa umelým materiálom.
  3. Nenoste gumovú obuv. Voľte priedušné materiály.
  4. Ak zvyknete mať problémy so zapareninami, ako prevenciu používajte antibakteriálne mydlá.
  5. Snažte sa dbať na to, aby sa rizikové miesta príliš nepotili.
  6. Krémy proti zapareninám môžete aplikovať aj preventívne, na rizikové miesta.
  7. Ak máte nadváhu, snažte sa schudnúť.
  8. Aby ste zabránili odieraniu kože, rizikové partie chráňte bavlnenou tkaninou. Existujú napríklad spodné nohavice pre dámy, ktoré bránia odieraniu kože a vzniku zaparenín na stehnách.
  9. Ak predpokladáte zvýšený fyzický výkon, napríklad na turistike alebo pri športe, voľte si rýchlo schnúce, tzv. funkčné oblečenie.
  10. Pozor na spodnú bielizeň! Mala by byť výlučne z priedušných a prírodných materiálov ako bavlna. Žiadna syntetika, najmä ak má vaša pleť sklon k zapareninám.

Aj keď zapareniny iste nie sú príjemné a môžu poriadne páliť a bolieť, pri správnej starostlivosti o pleť by mali do pár dní odznieť.

Zdroje:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Intertrigo

Najčastejšie otázky:

1. Čo spôsobuje zapareniny?

Najčastejšie je to nedostatočná hygiena – pot, moč, odieranie pokožky o odev alebo odieranie častí tela o seba.

2. Sú zapareniny nebezpečné?

Nie sú nebezpečné, no môžu byť mimoriadne bolestivé. Preto tento stav hneď riešte.

3. Ako liečiť zapareniny?

V lekárni si zakúpte krémy alebo masti s obsahom klotrimazolu, glycerínu, vodného roztoku kyseliny boritej. Veľmi účinné sú aj klasické detské krémy na zapareniny ako Bepanthen alebo Sudokrém.

4. Kedy treba so zapareninou navštíviť lekára?

Ak stav u dospelého trvá viac ako týždeň a prejavy sa nezmierňujú. U bábätiek už po troch dňoch, ak sa na mieste objaví biely povlak, bordové vyrážky, či nastáva zhoršenie zaparenín.

5. Môžem zapareniny liečiť podomácky?

Áno, s pomocou bylín ako nechtík, šalvia alebo repík.

Kompletná ponuka krémov a mastí proti zapareninám

Z našej poradne:

📅 Dátum: 23. 06. 2020

👩‍🦰 Otázka: Dobrý deň, môže sa použiť, prosím Vás, Imazol na zapareniny u dospelého, keď koža zliezla a na príbalovej informácii je napísané, že nepoužívať na otvorené rany? V lekárni mi odporučili, že áno, ale po prečítaní príbalovej informácie ma to odradilo, nech neurobím niečo zlé. Ďakujem ❤️

👩‍⚕ Odpovedá Mgr. Katarína Mečiarová: Dobrý deň, Imazol krémpasta sa môže používať pri mokvajúcom poškodení kože, teda aj keď zliezla vrchná časť pokožky. Otvorenými ranami myslíme hlbšie, krvavé poškodenie, často pri úraze, alebo preležaninách.

MÁTE OTÁZKU?

Ak sa nás chcete niečo spýtať alebo si chcete pozrieť odpovede na ďalšie otázky, pozrite si našu online poradňu.

Online poradňa

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡