Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Sprievodca pre zdravie muža

Sprievodca pre zdravie muža

Výnimka síce potvrdzuje pravidlo, no pre mužov vo všeobecnosti platí, že o svoje zdravie dbajú o čosi menej ako dámy. Výskumy (1) však dokazujú, že tento trend sa vo svete postupne mení. A muži sa o svoje zdravie začínajú starať čoraz viac. Chcete byť tiež zdravý chlap? Chcete predchádzať zdravotným problémom a cítiť sa fit? Môžu vám v tom pomôcť aj tieto odporúčania, ako byť zdravý muž.

Čo môže muž urobiť pre svoje zdravie?

Aj keď možno nemáte zdravotné ťažkosti a cítite sa dobre, mali by ste vedieť, že so zvyšujúcim sa vekom môžu nastať rôzne problémy. Mužov najčastejšie trápia problémy s prostatou, ale aj rôzne civilizačné choroby, napríklad choroby srdca. Zdravým životným štýlom sa však dá mnohým ochoreniam predchádzať. Čo môžete urobiť už teraz, aby ste aj vo vyššom veku boli zdravý muž?

1. Pravidelne absolvujte preventívnu prehliadku

Preventívna prehliadka môže odhaliť civilizačné choroby už v zárodku a zvýšiť úspešnosť ich liečby. Lekár pri nej skontroluje stav očkovania, pulz, tlak krvi, cholesterol, vykoná odbery na hematologické a biochemické vyšetrenia.

Pohľadom, pohmatom a posluchom vyšetrí celé telo. Vo vyššom veku je súčasťou prehliadky tiež vyšetrenie stolice, EKG a meranie cholesterolu. Muži nad 50 rokov by pravidelne mali absolvovať aj urologickú prehliadku.

VEDELI STE ŽE:

„Iba tretina slovenských mužov absolvuje pravidelnú preventívnu prehliadku? (2)“

2. Zdravo sa stravujte

Kvalitná strava, ktorá doslova naštartuje zdravie muža, by mala obsahovať ryby, zeleninu, ovocie, oriešky, ale aj chudé červené mäso.

3. Nezanedbávajte pohyb

Najmä ak máte sedavé zamestnanie. Minimálne 4000 krokov denne by malo byť vašou prioritou. Čo tak prejsť sa do práce alebo si každý večer dopriať svižnú prechádzku?

Prečítajte si: Sedenie ako nové civilizačné ochorenie. Aké problémy môže spôsobiť?

Sprievodca pre zdravého muža - zdravá strava

4. Zbavte sa zlozvykov

O tom, že alkoholizmus a fajčenie neblaho vplývajú na zdravotný stav, určite netreba polemizovať. Zvyšujú krvný tlak, spôsobujú choroby pľúc a pečene, kardiovaskulárne ochorenia a obezitu. Tomu sa iste chcete vyhnúť!

5. Doprajte si kvalitný spánok a oddych

Pravidelný relax a kvalitný spánok prispieva k eliminácii stresu. A práve stres je spúšťačom mnohých chorôb. Ak to teda potrebujete, doprajte si poobedný spánok. Snažte sa zaspávať vždy v rovnakom čase a neponocujte.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov pre kvalitnejší spánok

Pozrieť ponuku

6. Pracujte aj na psychickom zdraví

Zdravý muž sa musí cítiť dobre aj po psychickej stránke. Nebojte sa hovoriť o svojich pocitoch a ťažkostiach. Obklopte sa priateľmi, doprajte si koníčky, ktoré vám pomôžu odbúrať stres.

7. Doprajte si regeneračné kúry

Ak váš organizmus potrebuje regeneráciu, siahnite po kvalitných doplnkoch výživy pre mužov. Či už na zvýšenie potencie, normálnu funkciu močovej sústavy, regeneráciu svalov, prevenciu kardiovaskulárnych chorôb alebo len tak, na doplnenie potrebných vitamínov a minerálov. Takéto kúry si doprajte v ťažších obdobiach, napríklad v stresových situáciách, v období epidémií, či vtedy, keď sa necítite úplne fit.

Sprievodca pre zdravie muža - psychická pohoda

8. Venujte pozornosť svojej mysli!

Aby ste boli fit aj po tejto stránke, čítajte knihy, lúštite krížovky, veďte plodné debaty s priateľmi. Trápi vás pamäť? Podporte ju užívaním ginka, či rôznymi prípravkami na podporu pamäte a činnosti mozgu.

9. Starajte sa aj o svoj zovňajšok

Verte, že aj starostlivosť o váš vonkajší vzhľad prispeje k tomu, že sa budete cítiť lepšie. Samozrejme, nemusíte pravidelne sedieť u barbera alebo v kozmetickom salóne. Máme na mysli kvalitný krém pre vašu pokožku, či dobrú vlasovú kozmetiku. Produkty, ktoré udržia v kondícii vašu pleť, vlasy, aj nechty.

Ak týchto 9 jednoduchých zásad zakomponujete do svojho života, určite to prispeje k vášmu fyzickému, ale aj psychickému zdraviu.

Kompletná ponuka produktov pre mužov

Zdroj:

  1. https://gamh.org/men4selfcare/
  2. https://www.preventivne.sk/tipy-zdravie/muzi-nebojte-preventivnej-prehliadky-co-vsetko-vas-tam-caka.html
  3. https://www.webmd.com/men/ss/slideshow-foods-to-boost-male-health