Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Zuby múdrosti. Aké ťažkosti spôsobujú?

Zuby múdrosti. Aké ťažkosti spôsobujú?

Máte problémy so zubom múdrosti? Alebo vás dokonca čaká vytrhnutie zubu múdrosti? Čo sú vlastne zuby múdrosti, kedy je potrebné vytrhnutie zuba múdrosti a ako prebieha liečba?

Čo sú zuby múdrosti

Zuby múdrosti, alebo tzv. „osmičky“, sú najvzdialenejšie stoličky, určené na drvenie jedla. A prečo vlastne pomenovanie zub múdrosti? Je to preto, že prerezávanie zuba múdrosti nastáva až vo veku 18 – 25 rokov. A ako dlho rastie zub múdrosti? Prerezávanie zubov múdrosti môže trvať celé roky a niektorým ľuďom nevyrastú nikdy (1). Práve čiastočne prerezané môžu spôsobiť problémy a zubný lekár môže navrhnúť ich odstránenie.

Zuby múdrosti. Aké ťažkosti spôsobujú?

Čo spôsobuje problémy so zubom múdrosti

Ako spoznáte, že máte zapálený zub múdrosti? Kedy spôsobuje zub múdrosti bolesť a aké má zapálený alebo infikovaný zub múdrosti príznaky? Najčastejšie sa jedná o tieto ťažkosti:

  • Máte opuchnuté, citlivé, začervenané alebo až krvácajúce ďasno
  • Trápi vás zápach z úst a nepríjemná chuť v ústach
  • Ťažko sa vám otvárajú ústa, máte ťažkosti s jedením a prežúvaním
  • Bolí vás čeľusť
  • Máte nevysvetliteľné bolesti hlavy

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov proti bolesti zubov

Pozrieť ponuku

Ak vás bolí zub múdrosti, čo proti bolesti zaberie? Užívajte klasické lieky proti bolesti z lekárne. No tento problém musíte riešiť a návštevu zubára nesmiete odkladať. Tieto príznaky môžu signalizovať, že má zub múdrosti zápal, je v ňom infekcia alebo ide o nesprávny rast zubu múdrosti. Kedy je teda dôvod na odstránenie zubu múdrosti?

Kedy je nutná extrakcia zuba múdrosti

Extrakcia zuba múdrosti, teda jeho odstránenie alebo trhanie zubu múdrosti je nutné, ak máte vyššie uvedené príznaky. Čo však tieto príznaky spôsobilo? Môže ísť o rôzne stavy:

  1. Bakteriálna infekcia. Vzniká vtedy, ak je zub múdrosti prerezaný a vyrastený. Tieto posledné zuby sa veľmi ťažko čistia. Hromadí sa tu povlak a zvyšky jedla, čo vedie k tvorbe kazov a bakteriálnej infekcii.
  2. Nedostatočné prerezanie zubov múdrosti. Ak sa vám zub múdrosti neprerezal ani po rokoch a ostáva pod ďasnom, zvyšuje sa tým riziko infekcie.
  3. Nesprávny rast zubu múdrosti. Ak zub nerastie smerom hore, ale smerom cez ďasno do strany. Negatívne to vyplýva na ostatné zuby a spôsobuje to bolesť.
  4. Málo miesta v ústnej dutine. Môže sa stať, že v ústach proste na tieto zuby nemáte dosť miesta. Zubár to zistí z röntgenu a môže pristúpiť k extrakcii, aby predišiel problémom.

VEDELI STE ŽE:

„Po odstránení zubov múdrosti sa niektorým pacientom dokonca môže zlepšiť chuť?“ (2)

Extrakcia zubov múdrosti a následné hojenie

Extrakcia zubov múdrosti prebieha väčšinou chirurgicky. Zubný chirurg v lokálnej alebo celkovej anestézii rozreže ďasno, aby odhalil zub a kosť. Následne zub a koreň vyberie a ďasno zašije.

Samotná extrakcia je bezbolestná. Môžete cítiť len tlak alebo ťahanie. Po odznení účinku anestézie však môžu prísť bolesti. Častý je tiež opuch po extrakcii zuba múdrosti.

Zuby múdrosti. Aké ťažkosti spôsobujú?

Ako prebieha hojenie? Na opuch je nutné prikladať ľad (zvonku). Zubný lekár vám predpíše lieky proti bolesti a v niektorých prípadoch môžu byť potrebné aj antibiotiká. Musíte tiež dávať pozor, aby sa v rane neusádzali nečistoty a nedošlo k roztrhnutiu stehov. V čase hojenia sa odporúča konzumovať kašovitú stravu a zuby čistiť len veľmi jemnou zubnou kefkou a mimoriadne opatrne.

Ústna dutina sa nesmie prudko preplachovať. Na mieste rany sa totiž nachádza krvná zrazenina, ktorá sa nesmie poškodiť. Okraje rany sa postupne uzatvoria, no definitívne doliečenie môže trvať až pol roka.

Kompletná ponuka produktov proti bolesti zubov

Zdroje:

  1. https://medicover-genetics.com/wisdom-teeth-and-genetics-why-some-people-do-not-have-wisdom-teeth/
  2. https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210628170521.htm