Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Vzácna spirulina a jej zdravotné účinky

Vzácna spirulina a jej zdravotné účinky

Poznáte spirulinu? Je to mikroriasa, ktorá dokáže rásť v slanej, aj sladkej vode. Má výraznú chuť, je mimoriadne výživná a čoraz populárnejšia na celom svete. V článku sa dozviete:

  1. Čo je spirulina a čo obsahuje?
  2. Spirulina – chlorela. Aký je rozdiel?
  3. Aké má spirulina účinky?
  4. Formy a spôsob užívania spiruliny
  5. Má spirulina nežiaduce účinky?
  6. FAQ - najčastejšie otázky

Spirulina – čo to je?

Spirulina je modrozelená mikroriasa, ktorá sa vyskytuje v slanej, aj v sladkej vode. Jej farbu ovplyvňujú pigmenty chlorofylu a fykocyanínu. Považuje sa za jednu z najstarších foriem života na Zemi (1)Už Aztékovia ju užívali ako komplexný zdroj živín a na liečbu mnohých ochorení.

V nedávnej minulosti spirulinu spopularizovala NASA, keď sa navrhlo, že by sa mohla pestovať vo vesmíre pre použitie astronautmi. V súčasnosti sa užíva najmä na zvýšenie hladiny antioxidantov a živín v tele, pričom môže chrániť pred mnohými ochoreniami (2)Má totiž výnimočné nutričné zloženie. Čo obsahuje spirulina? 1 polievková lyžica, čiže približne 7g sušenej spiruliny, obsahuje (3):

  • 4 g bielkovín
  • 14% dennej potreby tiamínu
  • 20% dennej potreby riboflavínu
  • 6% dennej potreby niacínu
  • 47% dennej potreby medi
  • 11% dennej potreby železa
  • Malé množstvá draslíka, horčíka a mangánu

Takéto množstvo spiruliny má len 20 kalórií a menej ako 2 g sacharidov. Obsahuje tiež omega-6 a omega-3 mastné kyseliny a ďalšie vitamíny – A, C, D, E, K. Bio spirulina je teda vynikajúcim zdrojom bielkovín, medi a vitamínov skupiny B.

VEDELI STE ŽE:

„Spirulina je mimoriadne cenným zdrojom bielkovín? Približne tak ako vajcia.“

Spirulina vs. chlorella

Podobne ako spirulina, aj chlorella je riasa. Je to však sladkovodná riasa, ktorá je vhodná najmä na detoxikáciu organizmu, čiže pri odstraňovaní toxínov z tela, prípadne pri ochoreniach pečene. Obe tieto riasy spirulina-chlorella patria medzi superpotraviny. Aj spirulinu je možno užívať na detoxikáciu organizmu. Je však prospešná aj pri mnohých ďalších zdravotných ťažkostiach.

Líšia sa tiež svojim vzhľadom. Zeleno-modrá alebo modrá spirulina je omnoho väčšia a má špirálovitý vzhľad. Chlorella je menšia, je guľatá a zelená.

Účinky spiruliny

Aké má spirulina účinky, okrem jej detoxikačných vlastností? Je ich naozaj mnoho a sú vedecky podložené. Nie je to teda len marketingový ťah. Spirulina je skutočne vzácna a účinná! Známe sú najmä jej antioxidačné, protizápalové a imunostimulačné účinky (4). Čo všetko teda dokáže?

Vzácna spirulina a jej zdravotné účinky

1. Zdravie srdca

Podľa štúdií (5) môže výrazne znížiť hladinu cholesterolu. Je prevenciou zápalov, oxidačného stresu a chráni pred kardiovaskulárnymi chorobami. Odborníci (6) pripisujú jej kardiovaskulárne účinky najmä tomu, že má antioxidačné a protizápalové vlastnosti.

2. Zdravie čriev

Spirulina má prebiotické vlastnosti a je výživná pre zdravé baktérie v čreve. Pomáha teda udržiavať zdravú črevnú mikroflóru.

3. Znižuje krvný tlak

Hypertenzia mimoriadne zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Spirulina prispieva k zníženiu hladiny krvného tlaku (7).

4. Pomáha pri znižovaní hmotnosti

Významne môže znížiť percento telesného tuku a obvodu pása, čo preukázala aj štúdia (8).

5. Je vhodná pre športovcov

Prispieva totiž k zvýšeniu svalovej sily, výkonu a vytrvalosti. Okrem toho zmierňuje únavu pri cvičení.

6. Bojuje proti anémii

Doplnky výživy so spirulinou zvyšujú obsah hemoglobínu v červených krvinkách. Spirulina tak zlepšuje tvorbu zdravých červených krviniek (9).

PREČÍTAJTE SI:

Čo je anémia a ako ju liečiť?

Prečítať

7. Je prevenciou rakoviny

Aktívnou zložkou spiruliny je fykocyanín, ktorý má silné antioxidačné a protizápalové vlastnosti. Vďaka tomu je spirulina považovaná za účinnú potravinu pri prevencii rakoviny.

8. Bojuje proti alergiám

Spirulina zastavuje uvoľňovanie histamínov, ktoré spôsobujú príznaky alergie. Ľudia, ktorí konzumovali spirulinu, zaznamenali významné zlepšenie symptómov alergie ako výtok z nosa, kýchanie a svrbenie (10).

9. Podporuje metabolizmus

Spirulina zvyšuje rýchlosť metabolizmu. Po jej užívaní človek cíti viac energie.

10. Podporuje mentálne zdravie

Zohráva dôležitú úlohu napríklad pri liečbe porúch nálady. Zistilo sa, že spirulina obsahuje tryptofán, ktorý zvyšuje množstvo serotonínu v mozgu. Je preto užitočným doplnkom pri liečbe niektorých duševných porúch ako úzkostné stavy, schizofrénia, depresia, či poruchy príjmu potravy.

Vzácna spirulina a jej zdravotné účinky

Ako užívať spirulinu

V akých formách je spirulina dostupná? Najčastejšie používané a najobľúbenejšie sú spirulina tablety. Existuje množstvo rôznych druhov tabliet a výživových doplnkov s obsahom spiruliny. Mimoriadne obľúbená je napríklad kombinácia rias spirulina chlorella. Aké má výživový doplnok spirulina chlorella účinky? Podporuje prečistenie organizmu, metabolizmus, prispieva k tvorbe červených krviniek, má protizápalové a antioxidačné účinky.

Ďalšou formou je spirulina prášok. Bežne sa pridáva do rôznych pokrmov alebo do smoothie. Výhodou je, že sa pri tejto forme dá upraviť, resp. prispôsobiť dávkovanie spiruliny.

Aká je odporúčaná denná dávka? Ak užívate prášok, mali by ste užiť od 1 do 3 g spiruliny denne. Pri tabletách je to od 3 do 6 g. Samozrejme, vždy dodržiavajte odporúčané dávkovanie, ktoré sa uvádza na obale konkrétneho produktu.

Riziká užívania spiruliny a nežiaduce účinky

Hoci má obrovské množstvo zdravotných výhod, konzumácia spiruliny môže priniesť aj určité riziká. Počas rastového cyklu rias v morskom prostredí sa totiž môžu hromadiť ťažké kovy, ktoré sú škodlivé pre pečeň. Užívať by ju nemali ani ľudia s poruchami zrážanlivosti krvi, keďže má antikoagulačné (riediace) účinky. Nežiaduce reakcie na riasy môžu zaznamenať aj osoby s autoimunitnými chorobami. Samozrejme, spirulina nie je vhodná ani pre ľudí, ktorí sú alergickí na morské plody. Neodporúča sa tehotným ženám a deťom.

Platí tiež, je vždy nutné dodržiavať odporúčané dávkovanie a voliť kvalitný produkt. Najlepšia spirulina je v bio kvalite.

Vzácna spirulina a jej zdravotné účinky

FAQ - Najčastejšie otázky

1. Čo je spirulina?

Ide o modro-zelenú riasu, ktorá rastie v sladkej a slanej vode.

2. Aké účinky má spirulina?

Pôsobí antioxidačne a protizápalovo, má množstvo zdravotných účinkov. Udržiava zdravú črevnú mikroflóru, bojuje proti anémii, je prevenciou rakoviny a srdcovocievnych chorôb, pomáha pri chudnutí, podporuje silu svalov, pomáha pri alergiách.

3. Je spirulina to isté, čo chlorella?

Nie, jedná sa o dve rozličné riasy s odlišnými účinkami.

4. Ako mám užívať spirulinu?

Vo forme výživových doplnkov – tabliet alebo prášku.

5. Je spirulina vhodná pre deti?

Nie, spirulina sa neodporúča deťom, ani tehotným a dojčiacim ženám.

Kompletná ponuka produktov na chudnutie

Zdroje: