Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Trápi vás vitiligo? Spoznajte možnosti liečby!

Trápi vás vitiligo? Spoznajte možnosti liečby!

Objavujú sa na vašej pokožke biele škvrny, ktoré sa časom zväčšujú? S veľkou pravdepodobnosťou je to vitiligo. Čo to je? A dá sa jeho šíreniu zabrániť?

Čo je vitiligo

Vitiligo alebo depigmentácia kože je autoimunitné ochorenie, pri ktorom dochádza k zániku pigmentových kožných buniek a tým k vzniku bielych fľakov na pokožke.

Najčastejšie sa fľaky objavujú na prstoch rúk a nôh, na chrbte, ale často aj na tvári. Vitiligo u detí sa objavuje spravidla v desiatom roku života. Choroba postihuje obe pohlavia.

Príčina vzniku tohto ochorenia doposiaľ nie je známa. No rizikovými faktormi sú dedičnosť, poruchy štítnej žľazy, cukrovka, anémia a autoimunitné choroby. Aj na vitiligo liečba existuje. Je však náročná.

VEDELI STE ŽE:

„Vitiligo sa častejšie vyskytuje u ľudí s tmavšou pleťou?“

Ako liečiť vitiligo

Pre liečbu je nevyhnutné kompletné vyšetrenie pacienta, aby sa vylúčili (alebo potvrdili) iné sprievodné ochorenia. Liečba vitiliga spočíva v repigmentácii poškodenej pokožky. Aké sú možnosti?

  1. Bežne dostupné produkty na obnovu pigmentácie. Tie zaberú iba v prípade, ak sa jedná o mierne vyblednutú pleť na malých plochách. Vtedy môžete použiť napríklad gél, ktorý reguluje biele škvrny na pokožke alebo sérum na poruchy pigmentácie.
  2. Krém na vitiligo na lekársky predpis. Pri rozsiahlejších bielych ložiskách určite vyhľadajte lekára. Ten vám predpíše kortikosteroidný krém na vitiligo.
  3. Fototerapia. Liečba ultrafialovými lúčmi UV lampou pod dohľadom lekára.
  4. Chirurgický zákrok. Transplantácia malých častí pokožky.
  5. Celková depigmentácia pokožky. Laicky povedané, zosvetlenie kože, aby škvrny neboli natoľko viditeľné. Vykonáva sa aplikáciou chemických látok, čo je silný zásah do organizmu. Depigmentácia je nezvratná a má následky, napríklad silnú citlivosť na slnko.

Zaberá na vitiligo liečba bylinkami? Pri strate pigmentu môže pomôcť Nimbový olej. Bohužiaľ ale bylinky vitiligo určite nevyliečia.

Ako prekryť vitiligo?

Alternatívou je prekrytie bielych fľakov na pokožke, aspoň na tých najviditeľnejších miestach. Niektorí ľudia siahnu po tetovaní, ktorým fľaky prekryjú.

Iní sa spoľahnú na mejkap. Vynikajúci je špeciálny krycí gél, určený pre pacientov s vitiligom. Farbivá, ktoré tento gél obsahuje, prekryjú svetlé miesta dokonca až na 3 dni.

Vhodné je tiež posilniť pokožky aj vnútorne. Odporúčajú sa doplnky výživy s obsahom vhodnej kombinácie minerálov a vitamínov, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom.

Pravdaže, pacient s vitiligom nesmie zabúdať na dostatočnú ochranu pokožky pred slnečným žiarením. Bledé miesta sú totiž mimoriadne citlivé.

Zdroj https://lekar.sk/clanok/trapi-vas-vitiligo

Ďalšie prípravky na pigment si môžete kúpiť tu

Kristína Maricáková

Kristína Maricáková
Volám sa Kristína a vyštudovala som farmáciu na Univerzite Komenského v Bratislave a venujem témam o zdraví a liekoch. Veľmi rada čítam, cestujem, fotografujem, pečiem a spievam. Rada skúšam nové veci, hlavne čo sa týka kozmetiky.
Viac o mne ➡