Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Stav, pri ktorom strácate pôdu pod nohami. Čo je to vertigo?

Stav, pri ktorom strácate pôdu pod nohami. Čo je to vertigo?

Už ste niekedy zažili pocit závratu – straty rovnováhy? Jedná sa o vertigo, čiže pocit poruchy rovnováhy, ktorý môže byť dôsledkom rôznych ochorení. V tomto článku sa dozviete:

  1. Čo je vertigo? Je vertigo choroba?
  2. Aké má vertigo príznaky?
  3. Vertigo diagnóza a vertigo liečba
  4. Vertigo cviky
  5. Existujú prírodné lieky na vertigo?
  6. FAQ - najčastejšie otázky

Čo je vertigo

Vertigo je stav, pri ktorom má človek pocit pohybu svojho tela alebo okolitých predmetov. Je to pocit otáčavého alebo kývavého pohybu. Môže byť spojený s nevoľnosťou, zvracaním, potením alebo ťažkosťami pri chôdzi. Zvyčajne sa zhoršuje pri pohybe hlavou. Vertigo je najbežnejší typ závratov (1).

Vertigo teda samo osebe nie je choroba. Je to prejav alebo dôsledok ochorenia. Príčiny vertiga môžu byť rôzne:

  1. Choroby vnútorného ucha. Najčastejšia príčina vertiga. Veľmi často je to choroba BPPV – uvoľňovanie kryštálikov uhličitanu vápenatého do časti vnútorného ucha, ktorá reaguje na záklony hlavy. Signál o pohybe hlavy do mozgu je tým znásobený, čo vytvára pocit závratu. Ďalšou častou chorobou ucha je Ménierova choroba, ktorá spôsobuje hromadenie tekutiny a meniaci sa tlak vo vnútornom uchu. Spôsobuje závraty a zvonenie v ušiach. Častá je tiež tzv. vestibulárna neuritída – infekcia a zápal vnútorného ucha (2).
  2. Choroby mozgu – nádor, mŕtvica
  3. Poškodenia mozgu - rôzne nehody, ale aj zlomeniny lebečnej kosti
  4. Neurologické ochorenia – Parkinsonova choroba, amyotrofická laterálna skleróza (ALS), skleróza multiplex
  5. Poškodenia miechy
  6. Kardiologické ochorenia – vysoký krvný tlak, arytmia, veľmi nízky krvný tlak
  7. Hypoglykémia – nízka hladina cukru v krvi
  8. Psychiatrické ochorenia – napr. úzkostné poruchy
  9. Migrenózne bolesti hlavy
  10. Neznáme príčiny

Ako dlho trvá vertigo? Dĺžka závratu môže byť rozdielna, a to v závislosti od toho, čo vertigo spôsobuje. Niekoľkosekundový až minútový závrat spôsobuje nedokrvenie rovnovážneho aparátu v mozgu. Niekoľkohodinové závraty spôsobujú choroby vnútorného ucha alebo migréna. Závraty v trvaní viacerých dní majú závažné príčiny ako zápal rovnovážneho nervu, úrazy hlavy a zlomeniny spánkovej kosti. Vertigo môže trvať dokonca až týždne, a to pri diagnózach ako skleróza multiplex.

 

 Stav, pri ktorom strácate pôdu pod nohami. Čo je to vertigo?

Ako sa prejavuje vertigo?

Okrem toho, že ide o pocity závratu, straty stability a nemožnosť bezpečného pohybu, vertigo môže mať aj ďalšie symptómy:

  • Nevoľnosť a zvracanie
  • Hnačka
  • Úzkosť, strach, panika
  • Hyperventilácia
  • Zmeny krvného tlaku
  • Rozmazané videnie a nekontrolované pohyby očí
  • Pocit omámenia alebo pocity na zamdlenie
  • Ťah alebo padanie na jednu stranu

Prejavy vertiga sa líšia aj v závislosti od toho, či sa jedná o periférne poruchy rovnováhy ako cievne ochorenia rovnovážneho operátu alebo Ménierova choroba alebo centrálne poruchy rovnováhy ako poškodenia mozgu a miechy, či skleróza multiplex.

Vertigo pri periférnych poruchách rovnováhy nastupuje náhle a je silné a intenzívne. Zhoršuje sa polohou hlavy a dostaviť sa môžu aj poruchy sluchu. Pri centrálnych poruchách rovnováhy nastupuje vertigo spravidla postupne. Má miernu až strednú intenzitu a môže trvať týždne až mesiace. Sprevádzajú ho aj iné neurologické príznaky (3)

 

VEDELI STE ŽE:

„Vertigo postihuje všetky vekové kategórie? U mladších pacientov je najčastejšou príčinou patológia stredného ucha (4)

Vertigo – diagnóza a liečba

Pre diagnostiku vertiga je kľúčové určiť, či ide o poruchu v periférnom alebo centrálnom vestibulárnom aparáte, čiže orgáne rovnováhy v uchu. Na to sa používa jednoduché neurootologické vyšetrenie. Ďalšími spôsobmi diagnostiky sú neurozobrazovacie metódy, čiže CT a MRI a tiež neurofyziologické metódy, čo je vyšetrenie sluchovej a zrakovej dráhy a vyšetrenie pohybu očí.

Aká je liečba vertiga? V prípade, že je možné stanoviť príčinu ochorenia, pristupuje sa k liečbe konkrétneho ochorenia, čím sa tiež zmierňujú príznaky, vrátane vertiga. Ak nie je možné určiť, čo vertigo spôsobuje, pristupuje sa k symptomatickej liečbe, čiže sa liečia len samotné príznaky.

 

 Stav, pri ktorom strácate pôdu pod nohami. Čo je to vertigo?

Lieky na vertigo na predpis, ktoré môže odporučiť váš lekár, sú:

  • lieky na odvodnenie, ktoré môžu znížiť frekvenciu závratov
  • lieky na migrénu, ktoré pôsobia preventívne proti záchvatom migrény
  • lieky na vertigo, ktoré pomáhajú zmierniť závratové stavy a nevoľnosť

Zároveň u niektorých pacientov môže lekár injekčne aplikovať do vnútorného ucha antibiotikum , čím deaktivuje funkciu rovnováhy. Pri vážnych poruchách sluchu, kedy závraty nereagujú na žiadnu liečbu sa pristupuje k chirurgickým zákrokom. U niektorých ľudí, ktorým závraty spôsobili psychické poruchy, sa používa psychoterapia.

Cviky na vertigo

V prípade, že závraty spôsobuje porucha vnútorného ucha, pomáhajú polohové vertigo cviky, tzv. repozičné manévre. Pacient ich môže prevádzať doma alebo za pomoci fyzioterapeuta. Ide o sériu pohybov, ktoré účinkujú na konkrétnu oblasť vnútorného ucha. Odporúča sa najmä Epleyov manéver, Sémontov manéver, či cvičenia Brandt-Daroff. Na liečbu rovnováhy existujú cvičenia, ktoré pomôžu rovnovážnemu systému znížiť citlivosť na pohyb.

 

 

Domáca a prírodná liečba vertiga

Ak trpíte na vertigo, pomôcť si môžete aj vlastnými silami. Vyhýbajte sa prudkým pohybom a ak to potrebujete, pri chôdzi používajte paličku. V domácnosti odstráňte ostré hrany a prekážky, ktoré by vám pri závratoch mohli spôsobiť zranenie. Sú to napríklad rôzne káble, či šmykľavé plochy. Ak máte závrat, uľaví vám pokoj v tmavej a tichej miestnosti.

Obmedziť by ste mali príjem soli a tiež nadmernú konzumáciu sladkých jedál. Škodlivo pôsobí aj kofeín, tabak a alkohol. Veľmi dôležitý je dostatočný pitný režim a zdravá strava. Vertigo môže spôsobovať aj nedostatok vitamínu D. Konzultujte s lekárom, či by ste vitamín D nemali doplniť. Niektorým pacientom pomáha aj homeopatický prírodný liek na vertigo Vertigoheel, ktorý stimuluje vlastné liečivé mechanizmy organizmu.

FAQ - najčastejšie otázky

Závisí to od konkrétnej diagnózy. Potrebná je úprava životného štýlu, minimum stresu, vyhýbanie sa toxínom ako fajčenie, lieková terapia, cvičenia na vertigo. U niektorých pacientov sa vertigo vylieči časom.

Ide o nastavenie „rovnováhy organizmu“ a nastolenie bezzávratovosti. Súbor cvičení by pre pacienta mal byť zhotovovaný individuálne. Cvičiť môže doma alebo za pomoci fyzioterapeuta.

Áno. Vertigo sa prejavuje u človeka v pohybe častejšie ako u človeka v pokoji.

Áno, rovnovážny stav je prepojený s ostrým videním.

Áno, v dôsledku závratov často človek trpí úzkosťami (5).

 Kompletná ponuka produktov na bolesť hlavy