Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Srdcový infarkt a jeho príznaky

Srdcový infarkt a jeho príznaky

Podľa Štatistického úradu SR boli choroby obehovej sústavy najčastejšou príčinou úmrtia Slovákov v treťom štvrťroku 2023 (1). Choroby obehovej sústavy, vrátane infarktu, sú však na Slovensku najčastejšou príčinou smrti už dlhé roky.

Čo je srdcový infarkt a aké sú jeho príznaky?

Infarkt myokardu alebo srdcový infarkt je akútna nekróza (odumretie) okrsku srdcového svalu (myokardu) následkom prerušenia prívodu krvi. K prerušeniu prívodu krvi do srdca dochádza z dôvodu upchatia tepny krvnou zrazeninou alebo z dôvodu kŕčovitého stiahnutia a následného zúženia tepny. Ak je prívod krvi prerušený dlhšie ako pár minút, dochádza k trvalému poškodeniu a odumieraniu buniek srdcového svalu.

VEDELI STE ŽE:

„Príznaky infarktu u žien a príznaky infarktu u mužov sa mierne líšia?"

Príznaky infarktu sa odlišujú v závislosti od pohlavia. Aké sú typické príznaky infarktu?

  • Tlak a bolesť na hrudníku. Slabnúci a opäť silnejúci tlak uprostred hrudníka. Pacient môže okrem tlaku na hrudníku pociťovať aj zvieranie, pálenie, pocit plnosti, ťažobu a tupú bolesť na hrudi.
  • Bolesť ľavej ruky a ramena. Bolesť ľavej ruky vystreľuje do ramena a dokonca až do krku a čeľuste. Bolesť sa môže vyskytnúť aj na pravej strane. Táto bolesť sa často popisuje ako vyžarujúca bolesť.
  • Dýchavičnosť a skrátenie dychu.
  • Ďalšie príznaky ako nevoľnosť, strata rovnováhy, studený pot a strata vedomia.

Srdcový infarkt a jeho príznaky, zapchatie tepny

Príznaky infarktu u žien

Príznaky infarktu u ženy sú mierne odlišné. Ženy často nepociťujú bolesti na hrudi. Štúdie však preukázali, že ženy cítili rôzne symptómy viac ako mesiac pred infarktom a po liečbe tieto ustúpili. Išlo najmä o úzkosť, nespavosť, dýchavičnosť, nezvyčajná únava a poruchy trávenia. Len 30% žien uvádzalo pri infarkte nepríjemný pocit na hrudníku.

Test na infarkt

Príznaky slabého infarktu môžu byť veľmi mierne a zameniteľné s inými ťažkosťami. Ide len o akési nepohodlie v hornej časti tela a skrátenie dychu. Pulz pri infarkte môže byť veľmi vysoký alebo naopak veľmi nízky. Rovnako aj krvný tlak pri infarkte môže byť vysoký alebo nízky, no nemusí sa ani zmeniť. Nie je preto určujúci pre diagnostiku infarktu.

Srdcový infarkt a jeho príznaky, vyšetrenie u lekára

Ako teda spoznáte, že ide o infarkt? V prípade, že trpíte obehovými chorobami, odporúčame mať poruke domáci test na infarkt. Takýto test na infarkt už v priebehu pár minút od začatia príznakov dokáže určiť, či ide o infarkt alebo nie. Postačí pár kvapiek krvi z prsta pacienta a o pár minút je dostupný takmer 100%ne spoľahlivý výsledok.

Prevencia infarktu

Ako predísť infarktu? Jednoduchou prevenciou je zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa dostatok pohybu, kvalitnú stravu, dostatočný odpočinok a odolnosť voči stresu. Na podporu srdca je ideálne tzv. kardio cvičenie ako plávanie, beh, chôdza, bicyklovanie alebo tanec. Z potravín na podporu srdca sa odporúča avokádo, bobuľovité ovocie, pohánka, losos a iné morské plody, paradajky, či sója.

Kompletná ponuka produktov na srdce a cievy