Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Nebezpečná rakovina kože. Ako sa chrániť?

Nebezpečná rakovina kože. Ako sa chrániť?

Zmenilo sa vám znamienko? Alebo máte na koži zvláštnu krvácajúcu vyrážku, ktorá sa nehojí? Aj keď to môže byť banálny problém, predsa by ste zmeny na koži mali konzultovať s lekárom a uistiť sa, že nejde o rakovinu kože. V článku sa dozviete:

  1. Čo je rakovina kože a aké druhy existujú?
  2. Aké má rakovina kože prejavy?
  3. Rizikové faktory vzniku rakoviny kože
  4. Rakovina kože – liečba
  5. Prevencia rakoviny kože
  6. Najčastejšie otázky
  7. Z našej poradne

Čo je rakovina kože

Rakovina kože vzniká vtedy, keď sa v DNA kožných buniek začnú tvoriť mutácie. Dochádza k neprirodzenému množeniu postihnutých buniek. Rakovina kože sa môže veľmi rýchlo šíriť.

Napriek tomu je väčšina typov rakoviny kože dobre liečiteľná. A to najmä vtedy, ak sa odhalí v počiatočných štádiách. Aké typy rakoviny kože existujú?

  1. Bazocelulárny karcinóm – rakovina kože bazalióm - je to nemelanómová rakovina kože. Vzniká najmä na tých miestach na tele, ktoré nie sú dobre chránené pred slnkom. Dá sa teda nazvať aj ako rakovina kože zo slnka. Často sa tvorí na krku a na tvári.
  2. Spinocelulárny karcinóm – taktiež nemelanómová rakovina kože. Taktiež vzniká najmä na miestach, ktoré sú vystavené slnečnému žiareniu, ako sú uši, ruky a tvár. U ľudí s tmavou pleťou sa môže objaviť aj inde.
  3. Rakovina kože melanóm. Ide o zhubnú rakovinu kože a najnebezpečnejší typ rakoviny kože. Môže vzniknúť kdekoľvek na tele, teda aj tam, kde je pokožka chránená pred slnkom. U mužov sa často vyskytuje na tvári a na trupe, u žien zas na nohách. Prečo je taká nebezpečná? Pretože tvorí táto rakovina kože metastázy, často s letálnym (smrteľným) koncom. Pozitívne je, že európskych belochov trápi najmä nemelanómová rakovina kože, ktorá tvorí až 99% prípadov a je lepšie liečiteľná.

VEDELI STE ŽE:

„Výskyt rakoviny kože na Slovensku stúpa? Melanóm tvorí cca 2,5% zo všetkých diagnostikovaných zhubných nádorov. (1)

Aké má rakovina kože príznaky?

Ako vyzerá rakovina kože? Závisí to od konkrétneho typu, pričom každý sa prejavuje inak.

Bazocelulárny karcinóm

Nazývaný aj biela rakovina kože, vyzerá ako perleťové alebo voskovité hrčky na koži. Bazalióm však môže tvoriť aj ploché, krvavo alebo hnedo sfarbené škvrny, ktoré pripomínajú jazvy, prípadne krvácajúce chrasty, ktoré sa po zahojení opakovane objavujú. Pri tomto type je na mieste porovnanie ekzém vs. rakovina kože. Bazalióm totiž môže pripomínať ekzém. Ak je nerozpoznaný a nesprávne liečený, môže poškodiť rozsiahle časti kože.

Nebezpečná rakovina kože. Ako sa chrániť? Materské znamienko.Obrázok je len ilustračný

Spinocelulárny karcinóm

Vyzerá ako červený pevný uzlík alebo ako ploché lézie, ktoré majú šupinatý povrch.

Melanómová rakovina kože

Ako sa prejavuje rakovina kože melanóm? Môže mať niekoľko podôb, a to veľká hnedastá škvrna s tmavšími bodkami, malé a nepravidelne ohraničené lézie s rôznou farbou – červenou, modrou, ružovou, bielou, až modro čiernou alebo tmavé lézie, ktoré sa vyskytujú na koncoch prstov, na dlaniach, chodidlách a tiež na slizniciach, ohraničujúcich nos, ústa, konečník alebo vagínu. Môže však ísť aj o znamienko, ktoré zmenilo veľkosť a tvar, krváca alebo je bolestivé.

Ako rozpoznať rakovinu kože? Ak máte na pokožke akékoľvek nezvyčajné zmeny a myslíte, že to môže byť rakovina kože, fotky dostupné na internete si môžete porovnať so svojimi zmenami na koži. Určite to však nie je diagnostická metóda a mali by ste navštíviť lekára, ktorý určí príčinu zmien na koži.

Rizikové faktory vzniku rakoviny kože

To, že nadmerné opaľovanie je škodlivé, nie je iba mýtus. Je to jeden z rizikových faktorov rakoviny kože. Čo teda môže prispieť k vzniku rakoviny kože?

  1. Nadmerné vystavovanie slnku – najmä ak nie je pokožka chránená krémom na opaľovanie alebo odevom (2). Prečítajte si všetko o opaľovaní.
  2. Spálenie pokožky pri opaľovaní – časté spálenie a začervenanie pokožky po opaľovaní zvyšuje riziko vzniku rakoviny kože.
  3. Rodinná anamnéza – ak sa vo vašej rodine vyskytuje rakovina kože, riziko sa zvyšuje.
  4. Vystavenie žiareniu – ultrafialové žiarenie, ktoré sa používa v soláriách, ale aj radiačná liečba kožných ochorení, môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny kože.
  5. Svetlá pokožka – menej melanínu v pokožke poskytuje menšiu ochranu pred UV žiarením. Ľudia so svetlou pleťou, ktorí sa ľahko spália, majú oveľa vyššie riziko vzniku rakoviny kože.
  6. Oslabený imunitný systém – napríklad u ľudí s HIV a AIDS je vyššie riziko vzniku rakoviny kože. Taktiež u osôb, ktoré užívajú imunosupresíva po transplantácii orgánu.
  7. Znamienka a kožné lézie – ľudia s množstvom materských znamienok, najmä ak sú nepravidelné a väčšie ako bežné znamienka, majú zvýšené riziko vzniku rakoviny kože. To platí aj pre osoby s kožnými léziami a výrastkami, ktoré vyzerajú ako drsné šupinaté škvrny.

Spálenie pokožky pri opaľovaní

Liečba rakoviny kože

Dá sa liečiť rakovina kože? Najmä nemelanómové rakoviny kože sa dajú úspešne liečiť. Všetko však závisí od toho, v akom štádiu bola rakovina kože odhalená, o aký typ ide, ale tiež o akú veľkosť, hĺbku a umiestnenie rakoviny sa jedná. V skorých štádiách možno niektoré typy rakoviny kože liečiť aj zmrazením tekutým dusíkom. Ak ide o malé a ohraničené nádory, tie je možné chirurgicky odstrániť. Po odstránení rakovinového tkaniva môže lekár odporučiť aj ožarovanie alebo chemoterapiu. Takáto liečba je potrebná najmä vtedy, ak sa celý nádor nepodarilo chirurgicky odstrániť alebo sa očakáva jeho bujnenie.

Dostupná je tiež tzv. fotodynamická terapia, pri ktorej sa využíva kombinácia laserového svetla a liekov. Rakovinové bunky sú po liekoch citlivé na svetlo a potom ich stačí ožiariť.

Pri ťažko liečiteľných nádoroch alebo tam, kde je potrebné zachovať čo najviac kože, napr. rakovina kože na nose, sa využíva tzv. Mohsova operácia. Lekár pri nej odstraňuje kožu vrstvu po vrstve a skúma ju pod mikroskopom, až kým neostanú žiadne rakovinové bunky. Vďaka tomu je možné odstrániť napadnuté bunky bez nadmerného odstránenia okolitej zdravej kože.

Rakovina kože sa lieči tiež formou imunoterapie, kedy sa posilňuje imunitný systém človeka tak, aby bojoval proti rakovinovým bunkám (3).

Nebezpečná rakovina kože. Ako sa chrániť?

Ako sa chrániť pred rakovinou kože?

Rakovine kože sa dá vo väčšine prípadov predchádzať. Čo môžete urobiť, aby ste sa chránili?

  • Vyhýbajte sa priamemu slnku. Najmä medzi 10tou a 16tou hodinou by ste sa nemali vystavovať priamemu slnečnému žiareniu.
  • Chráňte sa opaľovacím krémom. Používajte opaľovací krém s SPF minimálne 30. Nezabúdajte aj na miesta ako chodidlá, či špičky uší. Ak plávate, krém natierajte opakovane.
  • Chráňte sa oblečením. Nezabúdajte aj na pokrývku hlavy.
  • Sledujte zmeny na svojej pokožke. Ak sa vám niečo nezdá, nechajte sa skontrolovať u kožného lekára.
  • Vyhýbajte sa soláriám. Riziko vzniku rakoviny kože sa pri pravidelnej návšteve solária zvyšuje.
  • Pozor na niektoré lieky. Niektoré druhy liekov môžu spôsobovať, že pokožka je citlivejšia na slnko. O týchto účinkoch liekov sa dočítate v príbalovom letáku. Ak takéto lieky užívate, zvýšte opatrenia na ochranu pleti.

FAQ - najčastejšie otázky

1. Zvyšuje včasné odhalenie rakoviny kože šance na vyliečenie?

Určite áno. Čím skôr sa rakovina odhalí, tým sú šance na vyliečenie vyššie. Preto akékoľvek zmeny na pokožke konzultujte s lekárom.

2. Môže sa rakovina kože vrátiť aj po úspešnej liečbe?

Áno, rovnako ako iné druhy rakoviny, aj rakovina kože sa môže opakovať.

3. Dá sa rakovine kože predísť?

Vhodnou prevenciou je ochrana kože pred slnečným žiarením, ale tiež vyhýbanie sa soláriám.

4. Ktorá rakovina kože je najnebezpečnejšia?

Je to tzv. melanóm – zhubná rakovina kože, ktorá sa rýchlo šíri a metastázuje.

5. Je pravda, že rakovinu kože môže spôsobiť slnko?

Áno, časté opaľovanie a spálenie kože je jedným z rizikových faktorov vzniku rakoviny kože.

Kompletná ponuka produktov na opaľovanie