Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Máte astmu? Ako rozpoznať príznaky astmy

Máte astmu? Ako rozpoznať príznaky astmy

Priedušková astma je neliečiteľné ochorenie. Pri správnej starostlivosti však môže prebiehať aj bezpríznakovo. Aké má astma príznaky a ako si s ňou poradiť?

Čo je astma

Bronchiálna astma, čiže priedušková astma je chronické zápalové ochorenie. Typická je zvýšená dráždivosť priedušiek, neinfekčný alergický zápal (alergická astma), opuch sliznice a nadmerná tvorba hlienu. Aké má astma prejavy?

  • Tlak a zvieravý pocit na hrudníku
  • Dýchavičnosť a obtiažne vydychovanie
  • Dráždivý kašeľ v noci a nadránom
  • Piskot pri dýchaní

Máte astmu Ako rozpoznať príznaky astmy.

Ako sa prejavuje astma u detí? Príznaky sú rovnaké. Astma u detí môže spôsobovať aj nepokojný spánok, málo energie na hru, stuhnuté svalstvo, časté záchvaty kašľa a slabosť. Príznaky astmy u dospelých aj u detí sa nemusia vyskytovať spoločne, často dominuje niektorý z nich. Ich intenzita tiež závisí od typu astmy. Pri intermitentnej má pacient iba občasné záchvaty. Perzistujúca astma sa vyznačuje častými a trvalými príznakmi. Delíme ju na ľahšiu, stredne ťažkú a ťažkú.

PREČÍTAJTE SI:

Inhalovanie - prvá pomoc pri respiračných ochoreniach

Prečítať

Bronchiálna astma nie je srdcová astma

Iné ochorenie je srdcová astma. Aké má srdcová astma príznaky? Sú podobné príznakom bronchiálnej astmy – sipot a kašeľ. Srdcová astma však postihuje najmä dospelú populáciu a je charakteristická zväčšením srdcového svalu. Jedná sa o odlišné ochorenia, pri ktorých je nutná aj rozličná terapia (1).

Máte astmu Ako rozpoznať príznaky astmy.

Ako sa diagnostikuje priedušková astma

Astma sa diagnostikuje na základe anamnézy, fyzikálneho vyšetrenia (posluchového nálezu fonendoskopom), spirometrie a dôkazu zápalu dýchacích ciest. Využíva sa tiež tzv. astma test. Ide o provokačné testy, pri ktorých farmakologická látka účinkuje priamo na hladké svaly dýchacích ciest, čím sa vyvolá ich zúženie (2).

Astma – liečba a zmiernenie príznakov

Dá sa astma vyliečiť? Nie, ale pri správnej liečbe môže prebiehať bezpríznakovo. Po diagnostikovaní astmy lekár predpíše pacientovi lieky:

  1. Úľavové lieky na astmu, ktoré zastavujú astmatický záchvat a pôsobia krátkodobo. Pacient by takýto astma sprej mal mať vždy pri sebe, pre prípad astmatického záchvatu.
  2. Lieky kontrolujúce astmu, ktoré bránia vzniku záchvatov a užívajú sa dlhodobo. Potrebný je tzv. astma inhalátor, pretože tieto liečivá sa vdychujú priamo do pľúc.

VEDELI STE ŽE:

„Káva a astma majú súvis? Štúdie preukázali, že kofeín môže zmierniť príznaky astmy.(3)

Čo ešte môžete urobiť pre zlepšenie stavu pri astme?

  • Dbajte o čerstvosť a čistotu vzduchu. V domácnosti napríklad pomocou čističky a zvlhčovača vzduchu.
  • Často vetrajte.
  • Udržiavajte poriadok – minimum prachu, plesní, či roztočov.
  • Zbavte sa kobercov, záclon a iných tkanín, v ktorých sa udržiava prach.
  • Nechovajte domáce zvieratá.
  • Posilnite svoju imunitu a prijímajte vitamíny a minerály, najmä vitamín C, B6 a magnézium.
  • Astma - nárok na kúpele. Pomôcť môže aj kúpeľná liečba. O vhodnosti kúpeľnej liečby rozhodne ošetrujúci lekár, avšak pacienti s bronchiálnou astmou majú na kúpele nárok.

Neliečená astma je veľmi nebezpečná. Môže spôsobovať úzkosti, depresie, pľúcne infekcie, oneskorený rast u detí a tiež ťažké až život ohrozujúce astmatické záchvaty (4).

Kompletná ponuka inhalátorov