Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Kostihoj – prírodné liečivo na pohybový aparát

Kostihoj – prírodné liečivo na pohybový aparát

Bolia vás kosti a kĺby? V tom prípade by ste mali spoznať kostihoj. Rastlinku, ktorá sa postará o zdravie vášho pohybového aparátu. Čo je kostihoj lekársky, aké má kostihoj lekársky liečivé účinky a ako sa dá využiť?

Čo je kostihoj

Je to trváca rastlina, ktorú nájdete pri rybníkoch, na brehoch potokov, či na mokrých lúkach. Ako vyzerá kostihoj? Dorastá do výšky 1 metra, je dužinatý, chlpatý a má ružovofialové kvety. Naši predkovia rastlinu postrúhali a používali ju ako obklad na zranené a bolestivé miesta.

Dnes sa z kostihoja vyrábajú tinktúry, čaje, masti, či ďalšie liečivá. Zbiera sa list, vňať a koreň. Ak zbierate kostihoj, zber si nechajte na jar alebo na jeseň. Ako spracovať kostihoj? Rastlinu rozpoľte, umyte a nechajte vysušiť.

Kostihoj – prírodné liečivo na pohybový aparát

Liečivé účinky kostihoja

Ako napovedá samotný názov rastliny, používa sa na liečenie pohybového aparátu. Používajú ho najmä športovci, fyzicky aktívni ľudia, seniori a osoby s ťažkosťami s pohybovým aparátom. Aké má kostihoj účinky?

  • Kostihoj na zlomeniny – ako podporná liečba nielen pri zlomeninách, ale dokonca aj pri natrhnutých šľachách a svaloch.
  • Ako analgetikum – na zmiernenie bolestí. Používať môžete kostihoj na koleno, na lakeť, či na iné bolestivé kĺby.
  • Proti zápalom – pri liečbe reumatizmu alebo opuchoch kĺbov.
  • Na krvné zrazeniny, vnútorné a vonkajšie pomliaždeniny.
  • Pri poruchách prekrvenia nôh a kŕčových žilách (1).
  • Pri ochoreniach dýchacích ciest ako zápal priedušiek.
  • Na liečbu tráviaceho traktu, napr. pri krvácaní žalúdka.

VEDELI STE ŽE:

„Kostihoj lekársky zmierňuje dokonca aj bolesti po amputácii končatín?“

Tieto výnimočné účinky má kostihoj vďaka látke alantoín. Je to organická látka s regeneračnými, hydratačnými a hojivými účinkami. Kostihoj však obsahuje aj rôzne polyfenoly, flavonoidy, alkaloidy, steroly, živice, silice a škroby (2).

Kostihoj – prírodné liečivo na pohybový aparát

Ako používať kostihoj lekársky?

Možnosti využitia tejto liečivej rastliny sú rôzne. Na vonkajšie použitie je vhodná kostihoj tinktúra, kostihoj masť, kaša, kostihoj krém, olej, obklady z listov, kostihoj gél a na vnútorné použitie zas kostihoj čaj alebo odvar z listov. Ako ich pripraviť?

Kostihojová masť

Na jej prípravu potrebujete čerstvý kostihoj koreň. 4-5 koreňov očistite, narežte na drobno a ohrejte v 250 ml masti alebo kvalitnom rastlinnom oleji. Pred bodom varu vypnite a nechajte postáť 24 hodín. Potom opäť ohrejte a sceďte. Aké má kostihoj masť účinky? Je výborná na bolestivé kĺby.

PREČÍTAJTE SI:

Ako kĺby udržať v kondícii

Prečítať

Kostihojový obklad

Aj keď väčšinou sa na liečbu využíva koreň, tu nájdu kostihoj listy využitie v plnej miere. Nazbierajte viac listov, rozdrvte ich v mažiari na kašu a prikladajte na problematické partie.

Kostihojový čaj

Dve vrchovaté lyžičky nasekaného koreňa namáčajte po dobu 12tich hodín v cca ¼ litra studenej vody. Výluh potom ohrejte a vypite, avšak max. 2-3 šálky denne. Pozor! Kostihoj vnútorne nesmiete užívať dlhodobo, max. dva týždne! Nie je tiež vhodný počas tehotenstva alebo laktácie (3).

Ak sa vám nechce pripravovať čaj, obklady, či inak upravovať kostihoj, lekáreň to vybaví za vás. Nájdete tu kvalitné produkty s výťažkami z tejto liečivej rastliny, a to od masážnych krémov, chladivých a hrejivých gélov, cez kostihojové tinktúry a kostihojovú masť, až po kostihojový čaj.

Kompletná ponuka produktov na kosti, kĺby a svaly

Zdroje:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC6631335/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/PMC9420230/
  3. https://www.sciencedirect.com/symphytum-officinale