Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Dieťa so štekavým kašľom - pozor, môže ísť o laryngitídu!

Dieťa so štekavým kašľom - pozor, môže ísť o laryngitídu!

Hoci laryngitída môže postihnúť kohokoľvek a v akomkoľvek veku, najčastejšie potrápi deti vo veku 2 – 5 rokov. Častokrát do takej miery, že rodičov vyženie na pohotovosť či urgent. Prichádza náhle, z plného zdravia a práve preto treba na ňu byť pripravený a poznať ju.

Čo je akútna laryngitída?

Ide o zápal hrtana (t.j. trubica, pomocou ktorej prúdi vzduch z nosa alebo úst do priedušiek a pľúc) spôsobený najčastejšie vírusovou infekciou. V blízkosti hrtana sa nachádzajú aj hlasivkové väzy, potrebné pri tvorbe hlasu a vydávaní zvukov, ktoré sú touto chorobou tiež ovplyvnené. Zapálený hrtan je opuchnutý a začervenaný a jeho funkcie (dýchanie, rozprávanie) sú vážne oslabené. Akútna laryngitída, narozdiel od tej chronickej, vzniká náhle, z plného zdravia. Inkubačná doba laryngitídy je väčšinou 2 – 3 dni a počas nich je najviac nákazlivá. Zvyčajne pretrváva 7 –14 dní, bez nutnosti špeciálnej liečby. Ide o sezónne ochorenie, ktoré dominuje na jeseň a v zime.

Príznaky laryngitídy u detí:

  • sipot alebo piskľavé zvuky pri nádychu
  • zachrípnutie až strata hlasu
  • bolesť v krku – spôsobuje sťažené prehĺtanie až nechuť do jedla
  • štekavý, dráždivý kašeľ
  • zvýšená teplota až horúčka (nie je pravidlom)
  • slabosť dieťaťa
  • dusenie sa (nie je pravidlom)
  • premodrávanie pier či ušných lalokov (zriedkavo)

VEDELI STE, ŽE:

„Pri laryngitíde u detí sa priestor hrtana môže zmenšiť až o 70%? U dospelých je to len 20%.“

Čo robiť počas záchvatov dieťaťa?

U detí sa najčastejšie objavuje tzv. subglotická laryngitída, ktorá sa javí ako bežné prechladnutie.

Rýchly zvrat však nastáva, keď sa ešte večer celkom zdravé dieťa v noci zobudí, sípe a typicky štekavo kašle. Pri tomto nočnom prebudení dochádza často k akútnemu záchvatu, kedy sa dieťa začína až dusiť. Ohrozenou skupinou sú alergici, pretože tí sú k opuchom sliznice náchylnejší.

Kroky pri akútnom záchvate:

1. Pre rodiča sú tieto chvíle veľmi nepríjemné, no je nesmierne dôležité zachovať pokoj a upokojovať aj vystrašené dieťa. Jeho plač totiž tento záchvatový stav len zhoršuje. Ak treba, odpútajte pozornosť dieťaťa napríklad videom na mobile a podniknite ďalšie kroky.

2. Manipulujte s dieťaťom jemne a láskavo. Zabaľte dieťa do deky a vezmite ho na balkón či k otvorenému oknu, aby dýchalo studený vzduch. Pokiaľ vonku nie je chladno, kľudne ho posaďte len pred otvorenú mrazničku. Aj pitie chladných nápojov vie napomôcť k odpuchu hrtanu.

3. Konzultujte stav s lekárom. Ak sa nelepší, prípadne sa zhoršuje, volajte rýchlu záchrannú službu.

4. Ak sa objavil laryngitídový záchvat opakovane, pravdepodobne máte doma od lekára predpísané lieky (inhalačný roztok či kortikoidové čapíky) – podajte ich dieťaťu.

laryngitida studeny vzduchNákazlivosť laryngitídy

Samotná laryngitída nie je prenosná, ale prenáša sa vírus (zväčša vírus influenzy alebo parainfluenzy), ktorý ju spôsobuje. To znamená, že u rôznych detí sa nákaza prejavuje veľmi individuálne – u jedného v podobe laryngitídy, u druhého v podobe obyčajnej nádchy, u tretieho dominujú zas horúčky s kašľom. Šíri sa kvapôčkami, t.j. kýchaním, kašľaním či blízkym kontaktom.

Epiglotitída – zápal hrtanovej príchlopky

Väčšie nebezpečenstvo ako samotná laryngitída predstavuje epiglotitída, čiže zápal hrtanovej príchlopky. Toto zápalové bakteriálne ochorenie spôsobuje opuch príchlopky hrtanu s takmer kompletnou obštrukciou dýchacích ciest.

Tejto chorobe sa dá predchádzať povinným očkovaním “hexavakcínou”, ktorá okrem iného pôsobí proti baktérii Haemophilus influenzae typu B, ktorá spôsobuje epiglotitídu. Z času na čas sa však i tak objaví. Postihuje najmä deti vo veku 2 až 5 rokov. Dieťa pri tomto ochorení odmieta ležať (v tejto polohe sa dusí), z úst mu vytekajú sliny, ktoré nedokáže prehĺtať a je apatické. Vzhľadom na závažnosť ochorenia je nevyhnutná rýchla lekárska pomoc a prevoz do nemocnice.

Hoci je laryngitída nepríjemným ochorením, ktoré vie prekvapiť zneazdajky každého rodičia, poznanie prvej pomoci, vie veľmi dopomôcť. Upokojovanie dieťaťa, prísun studeného vzduchu, podanie liekov (ak máte predpísané od lekára) a v prípade nelepšenia stavu volanie prvej pomoci je kľúčom k zvládnutiu tohto ochorenia.

Kompletná ponuka produktov na laryngitídu