Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Alopécia – aké sú jej príčiny a existuje liečba?

Alopécia – aké sú jej príčiny a existuje liečba?

Strácate vo veľkom množstve vlasy alebo ochlpenie z rôznych miest na tele? Môže sa jednať o alopéciu. Čo je vlastne alopécia a ako zastaviť vypadávanie vlasov a ochlpenia?

Čo je alopécia

Alopécia je nenákazlivá autoimunitná choroba, spôsobujúca vypadávanie vlasov (1). Existuje viacero druhov alopécií:

  • Alopécia areata – vlasy vypadávajú v zhlukoch na ľubovoľnom mieste na tele
  • Alopecia totalis – pri ktorej dochádza k úplnej strate vlasov
  • Alopecia universalis – pri nej vypadávajú nielen vlasy, ale aj ochlpenie na celom tele
  • Difúzna alopécia – kedy vlasy rednú rovnomerne po celej hlave
  • Androgénna alopécia – tzv. mužská plešina
  • Trakčná alopécia – vzniká fyzickým namáhaním vlasov, napr. dlhodobým nosením čiapky
  • Jazviaca alopécia – na mieste vypadnutia vlasov zanechá zjazvenú kožu

Alopécia nepostihuje len mužov. Častá je alopécia u žien napr. po pôrode alebo v dôsledku hormonálnych výkyvov. Výnimočná nie je ani alopecia areata u detí, ktorá sa prejaví v dôsledku dedičnosti.

VEDELI STE ŽE:

„Alopécia postihuje až dve percentá svetovej populácie?“ (2)

Aké sú príčiny a príznaky alopécie

Aké má alopécia príznaky? Je to najmä výrazný úbytok vlasov, ku ktorému dochádza v priebehu krátkeho času. Na hlave alebo v oblastiach tela s ochlpením sa najprv objavia malé miesta bez porastu. Tie sa postupne zväčšujú, až vzniká plešina. Jedným z prejavov alopécie sú aj červené, krehké a hrboľaté nechty na rukách a na nohách. Častá je strata obočia a mihalníc.

Aké má alopécia príčiny? V podstate ide o to, že imunitný systém človeka považuje vlasové folikuly za nežiaduce. Preto ich napáda. Vlasové folikuly sa postupne zmenšujú, prestanú vyživovať vlasy, až vlasy napokon vypadnú.

Alopécia – aké sú jej príčiny a existuje liečba? Vypadávanie vlasov

Dôvody vzniku a rozšírenia alopécie môžu byť rôzne:

  • Dedičnosť a genetická predispozícia
  • Hormonálne zmeny a pôrod
  • Iné choroby – ochorenia kože, štítnej žľazy, obličiek
  • Dlhodobé užívanie niektorých liekov a chemoterapia
  • Stres
  • Nesprávna životospráva a zlá strava
  • Nevhodná a neodborná úprava vlasov
  • Časté nosenie čiapok

U niekoho sa alopécia objaví len raz. Iného zas sprevádza po celý život. Niekomu vlasy opäť narastú, inému nie. Postup alopécie je u každého človeka veľmi individuálny. Ak sa objaví už v mladom veku alopécia – vypadávanie vlasov, liečba je spravidla nemožná, resp. prognózy ochorenia sú veľmi nepriaznivé. Ako je to vlastne s liečbou alopécie?

Alopécia – aké sú jej príčiny a existuje liečba

Alopécia – liečba

Je pravda, že toto ochorenie sa zatiaľ liečiť nedá. Niektoré nové štúdie však ukázali pozitívne výsledky v liečbe alopécie pomocou liekov na artritídu (3). Existujú ale účinné spôsoby, ako podporiť rast vlasov. To znamená, že liečba sa zameriava na opätovný rast a tiež udržanie rastu vlasov. Pacientom s alopéciou sa predpisujú lokálne kortikosteroidy, injekčné kortikosteroidy, imunoterapeutiká a iné, o ktorých rozhoduje ošetrujúci lekár (4).

Čo ešte môže pre seba urobiť človek s alopéciou? Na podporu rastu vlasov sú vhodné rôzne vlasové séra ako Revalidtonikum TianDe alebo sérum Dermaheal.

Z výživových doplnkov, napríklad pre ženy, ktoré strácajú vlasy v tehotenstve, sú to žuvacie cukríky Bloom Robbins. Vhodné sú tiež vitamíny na vlasy Forcapil alebo Vlasové hnojivo.

Určite je potrebné chrániť sa pred stresom, zdravo sa stravovať a vyhýbať sa častému noseniu pokrývky hlavy. Ideálne je tiež starať sa vhodne o pokožku hlavy a zvyšné vlasy. Odporúča sa chrániť ich pred silným slnečným žiarením, avšak len jemnými šatkami z prírodných materiálov.

Kompletná ponuka produktov pre krásne a zdravé vlasy