zapal pluc | Poradňa - Spýtajte sa

Autor Príspevok
Neregistrovaný zákazník
04.10.2019

dobrý deň, mám diagnostikovaný zápal pľúc rtg: basalne inhomgene zatienenie+ zmnozeny hilus vs LAP sputum bezna flora kultivacia na kvasinky :neegativne. spirometria fvc 4,831 94% , fev1 3,911 93% TI 80 uzival som azitromycin 50mg 1-0-0 3 dni , potom pauza 4 dni nezlepsenie dalsi azitromycin 1-0-0 3 dni a ciphin 500 á 12hod. formoterol 1-0-1, solmucol 600 1-1-0, probiotika , vit c 500mg 1-0-1 zinok 10mg 1x denne. vcera mi pridala berodual , moze sa kombinovat s fermoterolom? kasel pozvolna ustupuje ale citim stale slabost a bolest v klbov svalov a vycerpanost, moze nejako skomplikovat priebeh choroby fajcenie 3-4 cirariet denne? pripadne ako mozu cigarety vplyvat na vyliecenie? dakuje za odpoved, fajcil som skoro pocas celeho obdobia 3-4 cig denne niekedy 1cigaretu za den. ci to nemohlo negativne ovplyvnit ochorenie a vyliecenie :-(

Najlekáreň
22.02.2022

Dobrý deň,

 

Berodual aj Formoterol sú lieky na inhaláciu, oboje slúžia na rozšírenie dýchacích ciest a uľahčenie dýchania.

Ich kombinácia sa nevylučuje, ale odporúčam medzi nimi aspoň 2 hod odstup. 

Je prirodzené, že pri zápale pľúc je človek vyčerpaný, unavený a slabý.

Ide o vážne ochorenie, ktoré by ste mali trpezlivo vyležať v posteli až do úplného zotavenia. 

Počas liečby by som určite vynechala cigarety, neodporúčam ani 1 denne.

Máte zapálené pľúcne tkanivo, v ktorom karcinogénne dechty z cigarety môžu preniknúť cez porušené obranné bariéry bunky až k jadru.

Následkom toho môže byť mutácia, z ktorej postupne vzniká nebezpečné tkanivo.

Fajčenie Vám skomplikuje liečbu, predĺži ochorenie a nakoniec hrozí riziko vzniku veľmi vážnych ochorení.

 

Mgr. Katarína Mečiarová


Najlekáreň
Neregistrovaný zákazník
14.03.2023

Zdravím, mám skúsenosť s niečím podobným. Moja teta bola často náchylná na rôzne ochorenia a stretla sa aj so zápalom pľúc. Vždy pokašliavala, pretože denne vyfajčila skutočne veľa cigariet. Chodila som k ním na prázdniny a raz v lete sme sa šli kúpať. Ďalšie ráno teta ani z postele nevstala, pretože mala horúčky, kašľala a sťažovala sa na tlak na hrudníku. Bolo nám jasné, že to bude niečo vážnejšie, nakoľko nikdy nepreležala ani deň. Skúsila som na internete nájsť viac informácií a okrem vášho fóra som našla aj tento článok  https://zdravoteka.sk/priznaky/tocenie-hlavy/ , ktorý nás presvedčil nič nenechať na náhodu a aj na základe neho som si začala zisťovať viac. Keďže ju bolelo celé telo, museli sme jej privolať záchranku. Keď doktori prišli a spravili jej prvé vyšetrenia, skonštatovali, že pravdepodobne ide o akútny zápal pľúc. Museli ju vziať so sebou a liečiť ju v nemocnici. Po týždennom pobyte v nemocnici sa cítila lepšie a mala strašnú chuť si zapáliť. Lekári jej to však nedovolili a ona to znášala ťažko. Podarilo sa jej nejako ujsť von a zapáliť si. Vtedy ju uvidel doktor a spomínal jej, že fajčením si môže svoj stav zhoršiť. Najskôr mu neverila, no po niekoľkých dobrých argumentoch svoj názor prehodnotila a prestala s tým až kým sa nevyliečila. V takomto prípade by som doktora pre istotu počúvla ako aj moja teta a cigarety by som radšej na istý čas odložila.


Späť

Odpovedať

Vernostný programKaždým nákupom získavate body a môžete uplatniť zľavy
Doprava zadarmoPri objednávke nad 39 € máte poštovné zadarmo
Najnižšie ceny Naše ceny sú zostavené tak, aby vyhovovali každému
Odborná online poradňaNaši kvalifikovaní odborníci sú vám k dispozícii