Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

  • 23. 04. 2024

Zdieľať

Vplyv nadváhy na zdravie domácich zvierat: Pes a Mačka

Vplyv nadváhy na zdravie domácich zvierat: Pes a Mačka

Nadváha a obezita u domácich zvierat, konkrétne psov a mačiek, sa stávajú stále častejším problémom v modernej spoločnosti.

Tento článok sa zameriava na systematický pohľad na vplyv nadváhy na zdravie domácich zvierat a súvisiace faktory, ako sú strava, pohyb a genetika.

S nárastom urbanizácie a zmenami v životnom štýle ľudí dochádza k podobným zmenám aj v živote ich domácich miláčikov. Nadváha a obezita u psov a mačiek môžu viesť k vážnym zdravotným problémom, vrátane srdcových chorôb, cukrovky, ochorení kĺbov a iných komplikácií.

Štúdia zahŕňala sledovanie vzorky 300 psov a mačiek, ktoré boli rozdelené do skupín podľa ich hmotnosti a sledované v priebehu jedného roka.

Boli zhromaždené dáta o strave, množstve pohybu a genetických predispozíciách.

Výsledky štúdie ukázali, že domáce zvieratá s nadváhou mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť výskytu zdravotných problémov.

Kĺbové ochorenia boli častejšie u psov s nadváhou, zatiaľ čo mačky s nadváhou mali vyššiu tendenciu k cukrovke.

Diskutuje sa o možných príčinách nadváhy u domácich zvierat, vrátane nadmerného podávania energeticky hustých potravín, nedostatku fyzickej aktivity a genetických faktorov. Diskutuje sa aj o dôležitosti zdravého stravovania a pravidelného cvičenia pre udržanie optimálnej hmotnosti.

Výživa a Strava

V kontexte výživy sa zdôrazňuje význam správnej stravy pre domáce zvieratá. Prílišné podávanie energeticky bohatých potravín, ktoré sú často spojené s vysokým obsahom tuku a cukru, môže viesť k rýchlemu získaniu nadváhy. Výskum ukazuje, že vyvážená strava s optimálnym podielom bielkovín, tukov a sacharidov môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii nadváhy u domácich zvierat.

Obezita psov a mačiek

Fyzická aktivita a Stimulácia

Nedostatok fyzickej aktivity je ďalším faktorom, ktorý prispieva k nadváhe u psov a mačiek. Domáce zvieratá potrebujú pravidelný pohyb na udržanie zdravej hmotnosti a celkového dobrého zdravia.

Majitelia by mali venovať čas na hranie, prechádzky a cvičenie so svojimi zvieratami, aby stimulovali ich metabolizmus a udržali optimálnu hmotnosť.

Genetické predispozície

Genetické faktory môžu tiež zohrávať rolu pri náchylnosti domácich zvierat k nadváhe. Niektoré plemená sú geneticky náchylnejšie k získaniu nadváhy, čo by malo byť brané do úvahy pri výbere vhodnej stravy a režimu cvičenia pre konkrétne plemeno.

Veterinárna starostlivosť

Pravidelné návštevy veterinára sú nevyhnutné pre sledovanie hmotnosti domácich zvierat a prevenciu nadváhy. Veterinár môže poskytnúť odporúčania týkajúce sa stravy a cvičenia, a tiež vykonávať systematické vyšetrenia na odhalenie možných zdravotných problémov spojených s nadváhou.

Edukačné programy pre majiteľov

Zavádzanie edukačných programov pre majiteľov psov a mačiek by mohlo prispieť k osvetleniu verejnosti o význame udržiavania zdravej hmotnosti u ich domácich miláčikov.

Informovaní majitelia môžu lepšie porozumieť potrebám svojich zvierat a aktívnejšie sa zapájať do ich zdravotnej starostlivosti.

Komplexný prístup k prevencii nadváhy u psov a mačiek zahŕňa výživu, fyzickú aktivitu, genetiku a pravidelnú veterinárnu starostlivosť.

Majitelia by mali byť aktívni v poskytovaní zdravého životného štýlu svojim domácim zvieratám a spolupracovať s veterinárnym personálom na dosiahnutí optimálnej hmotnosti a celkového zdravia svojich miláčikov.

Ochrana pred nadváhou nie je len estetickou otázkou, ale predstavuje základ pre dlhodobý zdravotný blahobyt domácich zvierat.

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete široký výber klinických diét pre psy a mačky

Pozrieť ponuku