Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Udržateľný prístup v rodičovstve

Udržateľný prístup v rodičovstve

Téma udržateľnosti sa dnes skloňuje vo všetkých oblastiach života. Ak však máte dieťa, je pravdepodobné, že jeho príchodom sa vaša domácnosť zapĺňa mnohým potrebným, no častokrát aj nepotrebným príslušenstvom, hračkami, oblečením a inými potrebami. Dá sa vôbec v rodičovstve žiť udržateľným spôsobom a myslieť ekologicky? Dá. A práve generácia, ktorú vychovávate vám raz za to poďakuje. Ide o ich budúcnosť. Pozrime sa na konkrétne kroky, ktoré môžme vo svojom rodičovstve podniknúť.

Zmena zmýšlania

Kvalita nad kvantitu.

Sortimentu pre deti je v dnešnej dobe nespočetné množstvo a rodičia, ale aj širšia rodina by najmladšiemu členovi najradšej zniesli aj modré z neba. Kvantita však dieťa nerobí šťastnejším, naplnenejším ani milovanejším. Na čo je potrebné sa zamerať, je skôr kvalita kupovaných výrobkov. Vyberajte udržateľné alternatívy, ktoré majú dlhú životnosť a sú šetrné k životnému prostrediu. Plná izba totiž nie je zárukou plného srdca dieťaťa.

Recyklujte, swapujte, kupujte aj z druhej ruky.

Nové je síce pekné, ale povedzme si pravdu, pri deťoch dostanú aj tie najodolnejšie veci poriadne zabrať. Rajčinová omáčka na značkovom tričku, odrážadlo popísané fixkami, kuchynka oblepená nálepkami, plyšák s odtrhnutým okom a pod. Poznáte to aj vy, však? Práve preto sa nemusíte báť kúpy z druhej ruky – je to ekologické a aj ekonomické. V dnešnej dobe majú deti toľko hračiek, že mnohé nestihnú ani vytiahnuť z krabice, prípadne sa s nimi hrajú len minimálne. Kupovanie z druhej ruky, swapy, blšie trhy, maminkovské bazáre – je mnoho možností v každom meste ako získavať veci pre svoje deti ohľaduplnejšie k našej planéte a nepodporovať konzumný spôsob života.

Darujte, vymeňte, predajte, ale hlavne nevyhadzujte.

Síce spočiatku všetko príslušenstvo horlivo zháňate, príde fáza, kedy týmto veciam odzvoní. Z postieľky bábätko vyrastie, perinku viac nepotrebuje, obrázkové knižky vystriedajú tie s textom, malé korčule treba vymeniť za väčšie, veľké kocky nahradí malé lego a ďalšie mnohé mnohé iné zmeny. Buďme aj v tomto smere ohľaduplní k planéte. Posuňme veci susedke, ktorá má malé dieťa. Zúčastníme sa swapov - vy dáte zdarma niečo zo svojho a môžte si odniesť niečo, čo inú už vyradili, no vám sa to akurát zíde. Alebo to predajte. Hlavne, nič použiteľné, nevyhadzujte. Sú veci, ktoré bohužiaľ už doslúžili, tie patria do koša, väčšina vecí vie však byť ešte roky užitočná.

Neporovnávajte sa.

Len za to, že susedkin syn má veľké smetiarske auto, neznamená to, že musí byť zaparkované aj u vás. Ani že dcérka najlepšej kamarátky má tri odrážadla v rôznych farbách, aby jej ladili k outfitom. Žite svoj život. Vo svojej domácnosti. So svojimi preferenciami. So svojim dieťaťom, ktoré určite nemá rovnaké záľuby ako ostatné deti. Nie ste o nič menej, ak náhodou máte menej.

Buďte príkladom pre svoje deti.

Deti sú špongie, ale to určite nie je pre vás novinka. Opakujú, čo vidia, čo počujú. Opakujú jednoducho všetko to, čo robia ich najväčšie životné vzory – ich rodičia. Buďte im preto aj v tomto smere príkladom. Naučte ich recyklovať, naučte ich deliť sa s inými, naučte ich neplytvať, naučte ich nehľadať radosť len v materiálnych veciach. Stačí im byť príkladom. A nie je to nič drastické. Miesto kupovania novej knihy, zájdite do knižnice. Miesto nákupov v obchodnom centre, zavítajte na blší trh či na swap v komunitnom centre. Nájdite zábavu v prírode. Vyrobte si vlastné hračky. Možností je veľa. Spôsob, akým žijete totiž raz bude spôsobom života vašich detí.

ekologicke rodicovstvo

Šírte osvetu. S láskou.

Hovorte o udržateľnosti. O potrebe zachovania zdravého rozumu počas rodičovského boomu, kedy chceme pre deti všetko všetučičko. Hovorme o dôležitosti neporovnávania sa, komunikujme rodine a známym, aké darčeky na sviatky môžu kupovať, aby ste po narodeninách svojich deti neostali zahádzaní množstvom nezmyselných neekologických hračiek. Vypýtajte si poukážku na krúžok či do lekárne.
Rozprávajme o tom, ako môžeme veci robiť inak. Avšak, s láskou, bez zbytočného odsudzovania. Debatujme, diskutujme, učme sa navzájom. Nielen veci sa dajú swapovať, ale aj myšlienky a názory.

Teóriu poznám. Čo to v praxi znamená?

Teóriu mnohí z nás, rodičov, dôverne poznajú, avšak v praxi sa tento životný štýl zdá ako nedosiahnuteľný. Poďme teda od začiatku. Ak viete zrecyklovať veci pre deti z druhej ruky, urobte tak. Ak však túto možnosť nemáte a celú výbavu potrebujete nanovo zabezpečiť, inšpirujte sa našimi tipmi.

1. PREBAĽOVANIE

Látkové plienky.
Až jedna tona odpadu pripadá na jedno dieťa, ktorému sú dávané jednorázové plienky. Až takmer polstoročie trvá rozklad týchto plienok na skládkach. Alebo idú do spaľovní. Naopak, látkové plienky sú zväčša z materiálov prírodného pôvodu a ich ekologická stopa je mnohonásobne menšia ako pri plienke jednorázovej. Majú nielen ekologický, ale aj ekonomický zmysel – využiť ich viete pri druhom dieťati, prípadne ich viete predať ďalej, čo vám časť nákladov vráti späť. Neposledne nemožno zabudnúť spomenúť aj ich zdravotnú výhodu – sú priedušné, antibakteriálne a detská pokožka v nich neprichádza do styku so žiadnymi chemikáliami. Vyvárať nemusíte, stačí oprať na 60 stupňoch. Vyskúšate?

Vlhčené obrúsky.
Sú to aj desiatky kíl vlhčených obrúskov, ktoré sa počas prvých rokov života dieťaťa spotrebujú. Na umytie zadočku, na utretie rúk, na zotretie vyliatej kapsičky z rukáva atď. Vlhčené obrúsky však v prírode zanechávajú obrovskú stopu. Skúste preto napríklad pri prebaľovaní oplachovať zadoček pod tečúcou vodou a na zvyšné úkony použiť len bavlnenú plienku namočenú vo vode. Chápeme však, že každý rodič, chce mať niečo stále poruke ako prvú pomoc – vyskúšajte 100% rozložiteľné obrúsky Aqua Wipes.

2. KŔMENIE

Silikonový riad a podbradníky.

Silikónový riad je bezpečný nielen pre deti, ale aj pre prírodu. Neobsahuje plastové častice, je ľahký, jednoducho sa umýva a keďže je nerozbitný, deťom dlho vydrží. Keďže sa jedná o skutočne krásne a štýlové kúsky, mnohé značky ich už zaradili do svojej ponuky. Môžete si preto vytvoriť svoje súpravy, kde si zladíte všetko podľa svojich predstáv – od misky, cez hrnček až po podbradník.

Vlastná fľaša či termoska.

Chystáte sa na ihrisko, krúžok či niekam na výlet? Zbaľte si so sebou fľašu s vodou. Ak potrebujete, aby si voda/čaj udržali teplotu čo najdlhšie, nalejte ju do termosky. V zimnom období uchová tekutinu v teple, v letnom období zas zabráni jej prehriatiu. Vlastnou zbalenou fľaškou predídete kupovaniu plastových fliaš.

Výživy v skle, resp. domáce výživy.

Ktoré dieťa neľúbi kapsičku či sladučkú výživu? Je pravda, že sú rýchlou záchranou pre každého netrpezlivého hladoša, avšak ich obaly produktujú veľké množstvo odpadu, najmä plastov. Riešením je kúpa výživ v skle alebo výroba vlastných domácich výživ či smoothie. Bez konzervantov, chémie a ešte aj ekologicky.

detske vyzivy

3. SPÁNOK

Rastúca postieľka.

Našťastie aspoň postieľky sú poväčšine vyrobené z dreva a v prírode nezanechávajú takú výraznú stopu. To ostatné, čo do nej rodičia dokupujú, je už skôr prežitok a často krát v nesúlade s bezpečným spánkom bábätiek. Preplnená postieľka predstavuje väčšie riziku pridusenia sa. Ak hľadáte postieľku, ktorá bude kráľovstvom pre vaše dieťa aj roky a nemusíte ju niekoľkokrát meniť, zvoľte si rastúcu postieľku, ktorá má viaceré varianty prevedenia.

Kaučukové cumlíky.

Niektoré deti cumlíky odmietajú, iné bez nich nedokážu zaspať. Nie je správny a nesprávny postup. Ak však vaše bábätko či batoľa cumlík potrebuje, je dobré zvážiť kúpu. Cumlíky sa nededia, preto väčšinou skončia v koši, resp. na skládkach, kde sa roky rozkladajú. Vymente plastové cumlíky za latexové (t.j. z prírodného kaučuku) a ulahodíte tým prírode aj dieťaťu.

4. HYGIENA

Zubné kefky

Trh ponúka viaceré druhy “neplastových” kefiek. Preferovaný je najmä materiál z bambusu. V našej ponuke nájdete aj kefky Jack N’Jill, ktoré majú rúčku zo 100% kukuričného škrobu a mäkké nylonové štetinky. Značka Jack N’Jill ponúka aj mnohé iné prírodné produkty na ústnu hygienu detí.

Elektrické zubné kefky

Z iného súdka sa zas možno pozrieť na elektrické zubné kefky pre deti, ktoré síce vytvárajú odpad, avšak sú použiteľné ďaleko dlhšie ako obyčajné kefky. Okrem kvalitnej ústnej hygieny, tak urobíte nielen ekologický aj ekonomický krok, vďaka ktorému nebudete vyhadzovať nepoužiteľné kefky, ale len meniť hlavice v prípade nutnosti.

5. ZÁBAVA

Hračky

O tonách plastových hračiek, ktoré sa desaťročia rozkladajú na skládkach či sú ničené v spaľovniach by sa dal napísať samostatný článok. Neekologickosť však nie je jediným problémom týchto hračiek. Sú labilnejšie, náchylnejšie na zlomenie a obsahujú nebezpečné mikroplasty. Neviete pri nich, z akej zmesi boli vyrobené ani to ako sa tento plast farbil. Vymeňte reto plastové hračky za drevené – z prírodného materiálu, ktoré sú farbené netoxickými farbami. Dieťatu ponúkajú zdravú, aktívnu a ekologickú hru.

Odrážadlo 5v1

Ak už nejakú hračku, pomôcku predsalen kupujete, skúste nájsť takú, ktorá bude mať čo najdlhšie využitie. Príkladom je Trojkolka Turbo 5v1, kde jednou kúpou pokryjete rovno 5 rôznych režimov pre dieťa - tlačenie trojkolky, trojkolka na posúvanie, trojkolka s pedálmi, balančný bicykel a napokon bicykel s pedálmi v závislosti od veku a schopností dieťaťa.

 

Zlúčenie ekológie a rodičovstva prináša pozitívne vplyvy na deti aj na celú spoločnosť. Rodičia môžu byť vzorom svojim deťom a spolu môžu vytvárať udržateľnejšiu budúcnosť pre všetkých.