Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Srsť psa a starostlivosť o ňu

Srsť psa a starostlivosť o ňu

Máte doma psíka? Potom iste viete, že starostlivosť o srsť psa je veľmi dôležitá. A to nielen preto, aby váš domáci miláčik dobre vyzeral. Starať sa o srsť je dôležité najmä preto, aby bola srsť psa zdravá a aby sa váš pes cítil dobre.

Druhy psej srsti

Psia srsť tvorí pokrývku tela psa a má mnoho funkcií. Chráni zviera pred ranami a je dôležitá pri termoregulácii. Rôzne druhy a plemená psov sa líšia (okrem iného) rôznym typom srsti psa. A od toho sa aj líši spôsob starostlivosti o srsť. Ako sa starať o srsť psa v závislosti od jednotlivých druhov srsti a aké typy psej srsti vlastne poznáme?

1. Srsť šteniatok

Je to špecifický typ srsti, ktorá je už na pohľad, ale aj na dotyk, mimoriadne hebká a jemná. U psa dochádza po určitej dobe k výmene srsti za dospelú, čo so sebou prináša často aj zmenu kvality, či sfarbenia srsti.

Starostlivosť o srsť šteniatok

O srsť šteniatka nie je nutné starať sa nejako špeciálne. Samozrejme, je dobré ju pravidelne česať a čistiť, aby si pes na túto rutinu postupne privykol.

 

 Srsť psa a starostlivosť o ňu

2. Srsť s podsadou

Ide o pôvodný typ psej srsti, ktorú tvorí krycia srsť a podsada. Je to teda dvojitá srsť. Psie plemená, ktoré majú srsť s podsadou (napr. nemecký ovčiak, špic, či všetky saňové psy), túto svoju srsť pravidelne dvakrát ročne menia. Na jeseň za hrubšiu – zimnú a na jar ich srsť plzne.

Zdravá srsť s podsadou. Ako na starostlivosť?

Pre túto srsť platí, že by sa nemala strihať. Pri starostlivosti o ňu ju najprv poriadne prečešte kefou, aby ste rozmotali prípadné vzniknuté chuchvalce. Potom použite na česanie špeciálnu kefu na srsť s podsadou, ako je napr. kefa Nature line.

3. Hladká alebo krátka srsť

Ide o plemená ako boxer alebo doberman, ktoré majú srsť s krátkymi priliehajúcimi chlpmi a bez podsady. Táto srsť má len slabú termoregulačnú schopnosť, preto by psy s hladkou srsťou nemali byť chované v zime vonku.

Ako sa starať o hladkú srsť?

Starostlivosť o takúto srsť psa je veľmi jednoduchá. Psa stačí občas okúpať a na česanie použiť gumenú rukavicu alebo kovový hrebeň.
 

NÁŠ TIP:

V našej ponuke nájdete množstvo produktov pre starostlivosť o srsť psíka

Pozrieť ponuku

4. Hrubá srsť

Známa je aj pod pomenovaní drôtová srsť. Má hustú podsadu, je tvrdá a vynikajúco chráni psov pred nepriaznivými vplyvmi počasia. K hrubosrstým plemenám patria napr. bradáče a mnohé teriéry.

Starostlivosť o hrubú srsť

Túto srsť psa nikdy nestrihajte! Stratila by svoje ochranné vlastnosti. Keďže odumretá srsť týmto psom nevypadáva sama, musíte srsť pravidelne česať. Použite tzv. trimovací nôž alebo kefu určenú na hrubú srsť.

5. Dlhá srsť

Poznáme ju aj ako hodvábnu srsť. Psíky s hodvábnou srsťou buď majú hustú podsadu alebo srsť úplne bez podsady. Dlhá srsť bez podsady sa prirovnáva k ľudským vlasom a je veľmi náročné starať sa o ňu. Majú ju plemená ako yorkshirský teriér alebo maltézsky psík.

Ako sa starať o dlhú srsť psa?

Musíte ju pravidelne každodenne prečesávať, aby ste predišli jej zamotaniu. Použite hrebeň určený na dlhú srsť.

6. Kučeravá srsť

Je typická pre pudlíkov. Je to srsť, ktorá takmer výlučne pozostáva zo zatočených pesíkov a nevypadáva. Taktiež nedochádza k jej výmene. Kučeravá srsť vynikajúco odoláva vode a tiež izoluje chlad z vody. Tieto psy boli šľachtené na aportovanie z vody.

 

 Srsť psa a starostlivosť o ňu

Starostlivosť o kučeravú srsť psa

Je dôležité, aby ste takéhoto psíka pravidelne strihali. Dbajte aj o uši, často je potrebné vystrihovať srsť aj z týchto miest. Na vyčesávanie môžete použiť hrebeň na dlhú srsť.

7. Špeciálne psie srsti

Existujú psie plemená, ktoré majú zriedkavý typ srsti. Patrí sem napríklad holosrstý čínsky chocholatý pes, ktorý má minimum srsti alebo puli alebo bergamský ovčiak, ktorý má srsť s „dredmi“.

Starostlivosť o špeciálnu srsť

Tieto typy srsti sa udržiavajú najmä pravidelným kúpaním. U holosrstých psov je v lete dôležitá ochrana pred slnečným žiarením.

Ako zlepšiť kvalitu srsti psa vo všeobecnosti?

Nech už máte psíka s akoukoľvek srsťou, pri starostlivosti o ňu dodržiavajte určité zásady. Základom zdravej srsti je plnohodnotná strava. Tá by mala obsahovať živočíšne bielkoviny, teda vysoký podiel mäsa. Psíka pravidelne kúpte, a to najmä po silnom znečistení a aj pred strihaním. Na kúpanie používajte šampón podľa typu srsti. Napr. na dlhú srsť šampón Biogance long coat, na bielu srsť šampón Gottlieb a pod.

Vynikajúce sú aj doplnky výživy pre psov na zdravú srsť a pokožku.

 

 Kompletná ponuka produktov pre psíkov