Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Správne čistenie medzizubných priestorov

Správne čistenie medzizubných priestorov

Správne čistenie zubov a starostlivosť o ich vzhľad je neoddeliteľnou súčasťou osobnej hygieny, najmä v dnešnej dobe, kedy stále významnejšiu úlohu prisudzujeme nielen zdraviu ústnej dutiny, ale aj jej estetickej stránke.

Počiatočná slovko - správne - musíme zdôrazniť, pretože pri chybnej alebo nedokonalej technike čistenia nebude naša snaha efektívna. Skúsme sa preto pozrieť, na čo by sme sa mali sústrediť.

Hneď na začiatku si pripomeňme, že príčinou kazivosti zubov, hlavne ich postupného uvoľňovania a následnej straty, je zubný povlak a následne zubný kameň. Bez zubného plaku a kameňa zub nemôže ochorieť. Aby sme pochopili, aký dosah má kvalita starostlivosti na stav ústnej dutiny, popíšeme si najprv v krátkosti stavbu zuba.

Priblížme si anatómiu

Zub je pevne zasadený do kosti, ktorá je od dutiny ústnej oddelená ďasnom. Ďasno prilieha pevne k zubu okolo celého jeho obvodu. Toto pevné spojenie nájdeme mierne pod viditeľným okrajom ďasna. Tým vzniká medzi ďasnom a zubom plytký žliabok.

PREČÍTAJTE SI:

10 dôvodov, prečo si vybrať Curaprox

Prečítať

V tejto priehlbinke a jej tesnej blízkosti sa pri nesprávnej technike čistenia kumuluje zubný plak, zložený z baktérií, ktoré sa postupne na seba vrstvia, čím vzrastá aj množstvo škodlivých látok vytvorených baktériami.

Zubný povlak sa stáva čoraz nebezpečnejší pre naše zuby, nielen z hľadiska vzniku zubného kazu, ale predovšetkým z hľadiska poškodenia už spomínaného spojenia ďasien so zubom. Toto poškodenie umožní prenikaniu baktérií a ich škodlivých látok do kosti, v ktorej je zub ukotvený. Kosť je postupne týmito látkami rozpustená.

Časom je zub obklopený stále menším množstvom kosti, má menšiu oporu a začína sa kývať - to je už väčšinou na záchranu zuba neskoro. Ako ubúda z kosti, tak sa spojenie ďasná so zubom posúva smerom ku koreňu zuba a prehlbuje sa žliabok medzi zubom a ďasnom - vzniká parodontálne vrecko, čiže chobot.

Náš tip:

Prečítajte si: Ako na pekný úsmev? Rady pre dokonalú starostlivosť o chrup

Uvedené zmeny sťažujú a často úplne znemožňujú odstránenie zubného povlaku v týchto ťažko dostupných miestach. Postupom času dochádza k premene neodstráneného mäkkého zubného plaku v tvrdý zubný kameň, ktorý pevne lipne na povrchu zuba a sťažuje odstránenie zubného plaku. Zubný kameň je možné odstrániť len v ordinácii zubného lekára špeciálnymi nástrojmi.

Z toho všetkého vyplýva, že najviac deštruktívne pochody budú prebiehať na tých miestach zuba, ktoré sú ťažko alebo úplne neprístupné pre bežné pomôcky, ako sú zubné kefky. Tieto miesta sa nazývajú medzizubné priestory.

V poslednej dobe sa tiež hovorí o možnom vplyve zápalu parodontu, spôsobeného neefektívnym odstraňovaním zubného povlaku, na vznik ochorenia srdca a ciev, čím nadobúda správne čistenie zubov ďalej na význame.

Kedy je na rade medzizubná kefka

Ako a čím si teda správne vyčistiť priestor medzi jednotlivými zubami? U zubov v zadnom úseku chrupu, tj. premolárov (črenových zubov) a molárov (stoličiek), je vzhľadom k tvaru ideálnym riešením medzizubná kefka.

Medzizubná kefka pracuje na rovnakom princípe ako kefa na vyčistenie fliaš. V užšom priemere medzizubného priestoru sa vlákna medzizubnej kefky ohnú a v širšom sa naopak narovnajú. Tým je zaistené odstraňovanie zubného plaku zo všetkých zakrivených zubných plôch v medzizubnom priestore.

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široký výber prípravkov na čistenie zubov. Prezrite si našu ponuku.

Všetky medzizubné priestory však nie sú rovnako veľké a ani rovnako tvarované. Niekedy preto nestačí používať iba jednu veľkosť a typ medzizubnej kefky pre všetky medzizubné priestory.

Správne použitie medzizubnej kefky

Neviete, ako si čistiť zuby medzizubnou kefkou? To, akú veľkosť medzizubnej kefky potrebujete vy pre svoje zuby, určí váš ošetrujúci zubný lekár alebo dentálna hygienička. Tí vám tiež poskytnú odbornú inštruktáž na pracovnom modeli chrupu a predovšetkým pomôžu s nácvikom manipulácie s medzizubnou kefkou vo vašich ústach.

Nie je to však príliš zložité a určite to zvládnete aj bez pomoci. Jednoducho uchopte medzizubnú kefku a podržte ju kolmo na medzizubný priestor, ktorý sa chystáte vyčistiť. Medzizubnú kefku vsuňte dnu do priestoru medzi zubami.

Ak máte správnu veľkosť medzizubnej kefky, pôjde to bez problémov a bez prílišného tlaku. Kefku zasuňte až po držiak a potom vytiahnite. Tento postup opakujte v každom medzizubnom priestore.

Vhodné je nezabudnúť aj na posledné zuby a vyčistiť podobným spôsobom aj priestor za nimi v oblasti ďasna. Kefka zachytí všetok povlak, ktorý po vytiahnutí z medzizubného priestoru ostane na jej povrchu. Samozrejme, zakaždým po vytiahnutí spomedzi zubov, kefku opláchnite.

Na trhu existuje už aj špeciálne vyvinutý fluoridový gél k aplikácii do medzizubných priestorov. Jednak zvyšuje účinnosť čistenia medzizubných priestorov a zároveň zjednodušuje zavádzanie medzizubných kefiek.

Vysoký podiel fluoridu pôsobí preventívne proti zubnému kazu a spolu s nulovou abrazivitou vám zaistí vysokú ochranu tých najohrozenejších miest v ústnej dutine.

cistenie medzizubných priestorov

Výmena za dentálnu niť

V prednom úseku chrupu (rezákov, očných zubov) je dôležité používať na čistenie medzizubných priestorov zubnú niť, ktorá je ideálna pre oblý tvar predných zubov. Navyše pomocou zubnej nite môžete odstrániť zubný plak usadený pod ďasnami.

Technika čistenia zubným vláknom spočíva vo stieraní povlaku z povrchu zuba vo vertikálnom smere, nie v horizontálnom pílovitým pohybom. Aj tu vám so správnou technikou pomôžu odborníci.

K dostaniu sú vlákna voskované a nevoskované, z ktorých každé má svoje výhody a nevýhody. Pre začiatočníkov (najmä pre deti) je šikovný držiak na vlákno, ktorý znižuje nebezpečenstvo poranenia ďasna. Je však menej účinný ako fixovanie prstami, ktorými môžete vlákno okolo zuba objať a tým zotrieť povlak z väčšej plochy.

cistenie medzizubných priestorov dentalnou nitou

Zdravé ďasná

K vyčisteniu medzizubného priestoru postačí denne raz až dvakrát pretiahnuť medzizubnú kefku a zubnú niť medzi zubami. Z počiatku zdurené začervenané zápalové ďasno po vytiahnutí medzizubnej kefky z medzizubného priestoru krváca.

Nie je to však spôsobené poranením ďasná kefkou, ale poškodením ďasna v dôsledku zubného plaku. Už po niekoľkých dňoch krvácania ustupuje a znižuje sa aj zápach z úst, ktorý spôsobujú rozpadové produkty zubného plaku. Mení sa i vzhľad ďasna. Ďasno postupne nadobúda bledo ružovú farbu na povrchu. To sú známky zdravého ďasna.

Ak ste už niekedy mali aftu, tak určite poznáte bolesť, ktorú spôsobuje. Neviete si umyť zuby, nechutí vám jesť, a preto by vo vašej lekárničke nemal chýbať v rámci ústnej hygieny ani gél na liečenie ústnych pľuzgierikov alebo drobných poranení na sliznici ústnej dutiny.

Ako často meniť dentálne pomôcky?

U zubnej nite je to jasné. Po každom použití ju jednoducho zahodíte a nabudúce vytiahnete nový kus v potrebnej dĺžke. No ako často meniť medzizubnú kefku? V zásade sa odporúča použiť nový kus každý týždeň.

Medzizubné kefka sa totiž opotrebuje omnoho skôr, ako tá klasická. Štetinky sa skracujú a drôtik, ktorý ich drží, sa začne ohýbať. Preto už medzizubná kefka neslúži tak, ako by mala. Ak sa poškodí skôr ako za týždeň, vymeňte ju.

Rada na záver

Podobne ako pre medzizubnú kefku platí aj pre zubné vlákno, klasickú zubnú kefku a ďalšie pomôcky zubnej hygieny, že samotné ich vlastnenie a používanie bez odborného výkladu nie je zárukou úspechu. Nesprávnym výberom alebo používaním sa značne znižuje ich účinnosť a manipulácia s nimi je ťažšia.