Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Príbalový leták - ako ho správne čítať?

Príbalový leták - ako ho správne čítať?

Príbalový leták, alebo v skratke PIL (písomná informácia pre používateľa), asi každý pozná. Ide o papier, ktorý sa nachádza v každom lieku. Je to teda písomná informácia pre používateľa a sú v ňom všetky informácie, ktoré by mal pacient počas alebo pred užívaním vedieť.

Je rozdelený na niekoľko častí, na ktoré sa teraz spolu pozrieme.

Samozrejme, sú trochu rozdiely, či sa pozeráte na príbalový leták lieku, alebo výživového doplnku. My sa dnes spolu pozrieme na príbalový leták Celaskonu.

Názov a načo sa používa

Celaskon je síce voľnopredajný, ale ide o normálne schválený liek. Keď si pozriete príbalový leták, ako prvé je napísaný názov a stručná charakteristika celaskonu. Čo celaskon je, načo sa používa atď. Taktiež nájdete niečo ako obsah, čo všetko sa v príbalovom letáku dozviete a v ktorej časti presne.

Čo potrebujete vedieť predtým, ako začnete liek užívať

V prvom odseku je označená denná dávka daného lieku. V druhej časti sa pacient dozvedá, kedy daný liek NEMÁ užívať. Či už ak má alergiu na nejakú zložku lieku, problémy s obličkami, pečeňou, alebo hocijaký iný problém, pri ktorom sa daný liek nesmie užívať.

PREČÍTAJTE SI:

Bolesti obličiek a ich príčiny. Ako ich liečiť?

Prečítať

Ako liek užívať

Odsek číslo 3 zase informuje, ako Celaskon užívať. Ide o podrobný rozpis dávkovania či už pre dieťa, alebo dospelého.

Nežiadúce účinky

Štvrtý, a pre niekoho hádam najdôležitejší bod, sú nežiadúce účinky. Tento by som občas označila ako bod, ktorý by určití ľudia nemali čítať. Ide totiž o rozpis všetkých nežiadúcich účinkov, ktoré po užití môžu nastať. Sú tam rozpísané naozaj všetky, aj keď sa to stalo napr. len u 1 z milióna. Ale presne ten nežiadúci účinok si bežný pacient všimne ako prvý. Alebo sú zase extrémy, kedy si pacienti nečítajú príbalový leták vôbec a hádžu do seba lieky rad radom.

Príbalový leták, ako ho správne čítať?

Ako liek uchovávať

Predposledný bod zdôrazňuje ako liek správne uchovávať. Či môže, alebo nemôže byť vystavený priamemu slnečnému žiareniu a v akej teplote ho držať.

Obsah balenia a ďalšie informácie

Posledný bod je už len informácia čo všetko sa v krabičke nachádza.

Toto všetko sú len základné informácie písané pre laikov, aby vedeli, čo užívajú. Pre odbornú verejnosť existuje SPC (súhrne charakteristických vlastností lieku), kde sú všetky informácie napísané v širšom rozsahu a viac odborne.

Kompletná ponuka doplnkov výživy