Najlekáreň s.r.o. logo

Vernostný program

Nákupom získavate body

Doprava zadarmo

Pre objednávky nad 39€

0
0 €

Napíšte, čo hľadáte

Zdieľať

Ako sa zbaviť nádchy? Skúste bylinky a morskú vodu

Ako sa zbaviť nádchy? Skúste bylinky a morskú vodu

Ako sa zbaviť nádchy? Skúste bylinky a morskú vodu

Liečená nádcha trvá sedem dní, neliečená týždeň. Kto by to staré príslovie nepoznal. Máme sa teda s nádchou zmieriť, nakúpiť hory vreckoviek a počkať, až prejde? Alebo na ňu predsa len niečo platí?

Nádcha je odborne definovaná ako zápal nosovej sliznice sprevádzaný znížením nosovej priechodnosti, výtokom z nosa, kýchaním a svrbením. Dospelý človek ňou trpí priemerne štyrikrát ročne, deti, hlavne tie malé s nedostatočne vyvinutou imunitou, aj sedemkrát častejšie.

Najčastejšou príčinou je vírusová infekcia a môže mať aj celkový príznak, ako je zvýšená teplota.

Alergická verzus nealergická nádcha. Aký je rozdiel?

Máte pocit, že nádchou trpíte nejako často, respektíve dlhodobo? V tom prípade môže ísť o alergickú nádchu.

Ako ju spoznáte? Pri alergickej nádche pacient pri kontakte s alergénom neustále kýcha a prítomný je bezfarebný vodnatý výtok z nosa. Nosová sliznica je podráždená a svrbí. Sprievodnými príznakmi môžu byť opuchy očných viečok, citlivosť na svetlo, sťažené dýchanie, či dokonca strata čuchu.

Ako zistíte, že sa jedná skutočne o alergiu? V niektorých prípadoch celkom jednoducho. Ak napríklad neustále kýchate pri kontakte so srsťou zvierat, či prachom, je viac než pravdepodobné, že ide o alergickú nádchu. Konečný verdikt určí lekár, na základe alergologických testov.

Čo je chronická nádcha?

Okrem klasickej nádchy, ktorá ustúpi v priebehu 7 až 10 dní, vás môže potrápiť aj chronická nádcha. Ide o chronické zápalové alebo dráždivé zmeny nosovej sliznice. Dôsledkom je jej poškodenie – zvýšené prekrvenie, opuch alebo vysušenie.

Príčinou môže byť alergia, nezdravé prostredie, či infekcia. Jej príznaky sú hlienový výtok, sťažené dýchanie nosom zmena hlasu a zatekanie do nosohltana.

Príznaky sa neustále opakujú a pri komplikáciách môže nastúpiť aj chrapot, pokašliavanie poruchy čuchu alebo zhoršená kvalita spánku. Pri opakovaných komplikáciách je vhodná návšteva lekára, ktorý určí, či sa jedná o chronickú nádchu a nasadí vhodnú liečbu.

Kvapky a prášky, alebo posteľ a horúci čaj?

Určite najjednoduchšie a najľahšie dostupnou zbraňou na nádchu sú nosné spreje a kvapky. Kvapkajte si do oboch nosných dierok v záklone hlavy v ľahu na chrbte niekoľkokrát denne. Tým zmiernite opuch slizníc a nos sa uvoľní. Keď začnete hnisavú nádchu vysmrkávať, postupne sa uvoľnia aj ústia prínosových dutín.

nadcha a prechladnutie

 

Náš tip:

V našej ponuke nájdete široké portfólio voľno predajných liečiv.

 Prezrite si našu ponuku.

Dostatočne pite (čaje), pretože zavlažená sliznica sa lepšie bráni ďalšej infekcii. Nič nepokazíte zvýšením príjmu vitamínu C, prípadne aj lieky proti bolesti (paracetamolibuprofen).

Tie totiž zároveň pôsobia proti zápalu a zvýšenej teplote. Upchatý nos možno tiež veľmi dobre uvoľniť inhaláciou.

Do misy s horúcou vodou pridajte niekoľko kvapiek z oleja z eukalyptu, klinčekov alebo tymiánu. Skloňte sa nad misu a zakryte hlavu šatkou alebo uterákom, aby ste zachytili stúpajúca paru. Vdychujte zhlboka nosom.

Kýchate, smrkáte a máte teplotu?

Na nádchu spôsobenú vírusmi často nadväzuje ešte naviac nádcha bakteriálneho pôvodu. Vírusy totiž oslabia sliznicu v nose, ktorá tak stratí svoju ochrannú funkciu a neodolá nájazdu škodlivých baktérií. Výtok z nosa zhustne, zožltne či zozelenie.

Môžu vám aj zaliehať uši, pretože nádcha upcháva Eustachovu trubicu, ktorá vyrovnáva tlak v strednom uchu. A ak navyše ešte kýchate a bolí vás hlava, najmä v oblasti tváre a na čele, ochorenie sa zjavne rozšírilo aj na zápal vedľajších dutín. Prvá pomoc je celkom jasná - opäť sú to nosné kvapky.

Môže sa však stať, že ani napriek všetkej starostlivosti úľava neprichádza. Potom je namieste vydať sa k otorinolaryngológom. Ten vám samozrejme v prvom rade odporučí chorobu vyležať. Dosť možno predpíše aj antibiotiká a samozrejme nosné kvapky.

Ak liečba nebude úspešná, môže vám odporučiť aj punkciu čeľustnej dutiny. Rozhodne sa jej nemusíte obávať - je síce nepríjemná, ale nie bolestivá.

Dá sa zbaviť nádchy za jeden deň?

Zrejme vás sklameme, no odpoveď je nie. Za deň sa nádchy určite nezbavíte. Ako sme už spomínali, príznaky nádchy pretrvávajú približne týždeň. Dajú sa však výrazne zmierniť. A to kombináciou spomenutých liečiv a domácich receptov.

Vyskúšať môžete napríklad nasledujúce:

  • Vitamín C. V čase, keď je telo oslabené nádchou, ho potrebuje naozaj veľa. Jedzte preto ovocie a zeleninu, prípadne užívajte výživové doplnky s vitamínom C.
  • Naparovanie. Zalejte harmanček a inhalujte nad hrncom. Zlepšíte priechodnosť dýchacích ciest.
  • Horúci kúpeľ. V kombinácii s morskou soľou uvoľní dýchacie cesty, aj unavené telo.
  • Ležte. Nádchu je dobré poriadne vyležať. K jej sprievodným znakom totiž patrí aj únava. Preto nie je nič lepšie, ako si oddýchnuť a liečiť sa v posteli.
  • Pitný režim. Pite dostatok čistej vody a bylinkové čaje.

Nádcha v tehotenstve. Je nebezpečná?

Klasická nádcha pre tehotnú ženu nebezpečná nie je. Avšak pozor na to, akými liekmi ju budete liečiť. Uprednostnite lieky, ktoré účinkujú lokálne, čiže nosové kvapky.

V každom prípade je treba čítať príbalové letáky, kde je uvedené, či je konkrétny liek vhodný pre ženu v tehotenstve alebo nie. Absolútne neškodné a zároveň účinné na uvoľnenie nosa sú soľné roztoky. Preto sa ženám v tehotenstve na liečbu nádchy odporúčajú nosové spreje s morskou vodou, prípadne prírodné nosové spreje.

Nádcha u detí

Nádcha patrí u detí k najbežnejším ochoreniam. Kým dospelých potrápi v priemere trikrát ročne, u detí to môže byť niekoľkonásobne viac. Dôvodom je najmä nevyzretý imunitný systém dieťaťa a tiež nedostatočné hygienické návyky.

A tak je bežné, že zdravé dieťa po nástupe do kolektívu neustále bojuje s nádchou. Čo s tým? Rodičia by si mali uvedomiť, že zvýšená chorobnosť po nástupe do kolektívu sa týka takmer každého dieťaťa. Pokiaľ je výtok z nosa bezfarebný a ochorenie nesprevádzajú žiadne ďalšie príznaky ako bolesti ucha, veľmi vysoká teplota, či ťažkosti s dýchaním, nie je nutná návšteva lekára a väčšinou ani antibiotiká.

Podávame detské lieky na zníženie teploty a detské nosové spreje, ideálne s obsahom morskej soli. Vhodné je doplniť vitamín C. Samozrejme, dieťa by nemalo ísť aspoň zopár dní do kolektívu.

Ako sa vyhnúť nádche?

Prevenciou nádchy je jednoznačne zdravý životný štýl a dostatočné hygienické návyky. Keďže nádcha sa prenáša najmä kontaktom s infikovaným človekom, je nevyhnutné si pravidelne umývať ruky.

Okrem toho je potrebné budovať imunitu, a to pravidelným pohybom, dostatočným pitným režimom, kvalitným spánkom a vyváženou stravou s množstvom ovocia a zeleniny, respektíve užívaním vitamínových doplnkov.

 

proti nadche